Pagina's

14 februari 2012

Veel goed economisch nieuws over de hele aardbol heen

De beurzen hadden er geen zin in vandaag, misschien zaten ze iets te veel in hun maag met de downgrades van enkele Europese landen in Europa of cijfers over het aantal gereden mijlen op de Amerikaanse wegen (=groei industriële productie gaat tegenvallen, dit gebeurt overigens inderdaad denk ik, maar dan omdat de winter zo mild was en nutsbedrijven minder energie hoefden te produceren).
Maar daar staat heel wat goed nieuws tegenover.

In Japan verraste de Bank of Japan met een extra QE van 10 triljoen yen en een inflatiedoel van 1% (niet op sint juttemis, zoals men de vorige wensen over de inflatie dacht te vervullen, maar op korte termijn). De Nikkei ging vanmorgen eerst omlag, maar na de actie van de BoJ draaide men ineens de plus in. De yen verzwakte en de politici waren in hun nopjes (net op tijd, ze waren het ontslag van Shirikawa al aan het ondertekenen).

Centrale bankiers in de wereld dromen allemaal van andere dingen. Waar de FED denkt aan 0% rente tot 2014+ zonder te veel inflatie , zo droomt men in Japan van een hogere inflatie van 1,7% in 2020.

In Indonesië denkt men weer heel anders over inflatie, daar moet het 5% zijn + of - 1%. Het lukt de centrale bank heel goed de inflatie in die band te houden en heeft daar zelfs respect mee opgebouwd (in Duitsland zouden ze ECB gouverneurs hiervoor in de gevangenis werpen). In januari was de inflatie tot 3,7% gedaald en dat leidde tot ingrijpen. De rente werd vandaag weer met 1% verlaagd en staat nu 2% lager dan op 18 januari op 3,75%. Een en ander is niet zo best voor de rupiah, maar men hoeft niet te wanhopen: de economische groei van Indonesië was 6,5% geheel veroorzaakt door binnenlandse vraag en dat zorgt van zelf wel weer voor hogere inflatie en rente.

In India viel de stijging van de groothandelsprijzen met 6,55% mee: er werd 6,7% verwacht en het vorige cijfer was 7,5%. Dit is genoeg voor de RBI om de rente te verlagen/ banken ruimer van liquiditeit te voorzien (lager dan 7% was de drempel die vooraf bedacht was).

In Duitsland viel de ZEW voor de tweede maand op rij spectaculair mee en is weer positief geworden, weg dus met dat recessiedenken.

In de VS stegen de retail sales met een nette 0,5% (nominaal)

In China vond men het nodig te lekken dat de inflatie na de tegenvallende cijfers van afgelopen maand (stijging van 4,1% naar 4,5%) weer onder de 4% zou ploffen.
Men liet opnieuw weer goede voornemens doorschemeren om Europa te helpen via het IMF en ESM, maar de markt moet wel eerst wat geduld opbrengen hiervoor. Wat in het vat zit verzuurt niet. De nieuwe leider Xi Jiping deed Amerika aan en hij werd als een vorst ontvangen, iedereen blij in China en de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten