Pagina's

24 mei 2012

JP Morgan seminar: geen Grexit, toch genoeg reden bearish te zijn. Loeys positief maar: I had to cover my bets last week(s)

Het snikhete weer werkte niet door in warm optimisme. Vooral Mislev Matejka, die toch bijna altijd wat opbeurends over aandelen heeft te vertellen,  was voor zijn doen ongekend uit zijn humeur. Jan Loeys hield vast aan risk on, er moet heel wat gebeuren om me bearish te krijgen zo wist hij te melden. Maar ook: " I had to cover" een positieve bet op high yield, een positieve call op aandelen. De macro man David Mackie had een positief verhaal over Griekenland en een negatief verhaal over groeiscenario's van Spanje.

Mackie had een verhaal over Griekenland dat via een soort bewijs uit het ongerijmde positief werd. Die Syrizapartij is helemaal niet zo'n idioot zooitje ongeregeld. Lees er hun website op na (via Google translate), ze hebben de mond vol van solidariteit in Europa. Hij ziet het als een soort Zuid -Italië dat via fiscale transfers overeind wordt gehouden. Ze hebben helemaal niet zo'n wilde plannen.

Griekenland wil de euro houden, de grexit komt omdat de rest van Europa Griekenland eruit trapt. Dat gebeurt alleen maar bij fiscaal misbruik van Europese gelden (ELA, emergency liquidity assets)  die voor andere zaken dan het Griekse welzijn zijn aangemerkt (zoals het overeind houden van Griekse banken en Griekse leningen voor andere Europese banken en de ECB). We zijn nog lange niet zo ver, er wordt nog heel wat tijd gekocht.
Hoe gaat de grexit? Door de stop uit de target2 (interne verrekeningssaldi van de centrale banken van Eurozone) gelden te trekken.
Een bankrun? Ach, dan gooit de ECB de Target2 saldi eens flink de lucht in, tot ver boven de nu afgesproken maxima , die worden dan echt wel bijgesteld

Verder had Mackie zitten spelen met scenario's voor Spanje die eigenlijk een lost decade inhouden, tenzij er een fee komt die extra economische groei uit de hoed tovert. Stel dat DeLong en Summers gelijk hebben en de fiscale multiplier van bezuinigen niet de normale 0,6-0,8 is maar 1,5 dan zakt de groei in Spanje weg naar -21% in de komende tien jaar. Bezuinigingen van de overheid uiststellen helpt de groei niet.
Mackie vond dat de analyses van hem het gelijk van Hollande bewezen: je moet bezuinigen maar ook voor extra groei zorgen.

Mislav Matejka zag unaniem optimisme over de VS en China (soft landing bijna voorbij), dat kan dus alleen maar tegenvallen, unaniem pessimisme over Europa maar daar zijn zelfs zonder Griekenland goede redenen voor.
Er zijn nog steeds veel te weinig beren in vooral de VS, de buybacks van aandelen vallen helemaal weg, er zijn geen nieuwe marginale kopers van aandelen (particulieren verkopen rustig door, pensioenfondsen kopen liever staatsleningen nu de rente nog boven 0 is). De bèta van hedgefunds is nog veel te hoog, die verkopen nog wel even door.
De valuta's van diverse emerging markets zijn erg zwak, vooral India, Brazilië. Het gaat slecht met de grondstoffenlanden (PMI services Australië 38).
China heeft gezien dat de fiscale stimulus (14%) veel te groot was en overspeculatie  uitlokte en inflatie. Men gaat nu voorzichtiger stimuleren en niet nu. Alle beleggers hebben ontdekt dat consumptieaandelen interessant zijn, die zijn nu veel te duur.
De beleggers zitten braaf te wachten op actie van de ECB (SMP, LTRO, bankkapitaal)en overheden (bankkapitaal, eurobonds etc).

Jan Loeys vindt dat je op lange termijn long risk moet zitten. Sinds maart 2009 zit je in een fase waarin risicopremies dalen van de toen record hoge niveaus. Die daling van de risicopremies heeft nog jaren te gaan. al kan er een pauze van drie tot zes jaar in zitten.
Out of Africa was de wijsheid vroeger, nu is het Out of Europe. Dat is overdreven.
Er wordt erg veel tail risk gezien. Men vraagt alleen maar wat hem 's nachts wakker houdt, niet of hij niet veel te pessimistisch is.
Gunstig is de enorme monetaire stimulering die niet tot inflatie in de reële wereld leidt, maar tot asset inflatie.
De macroverwachtingen zijn heel stabiel, niet zoals in 2011 toen die ineens fors naar beneden kwamen. Dat is geen reden voor paniek, ook niet in Europa.
Die fiscal cliff in de VS zal ook wel meevallen: -2,7% als men er niets aan doet, maar men doet wel iets en dan wordt het -1,3%. Ondertussen is de onderliggende groei in de VS aangetrokken tot 3,6%, dus Amerika is een buy.
Ondertussen moest hij bij de nodige positieve aanbevelingen wel melden: I had to cover my bets.
Het meeste zat hij in zijn maag met credits. Iedereen houdt van credits, want die zijn goed bij lage groei en ruim monetair beleid. Toch presteren credits teleurstellend. Dat ligt helemaal aan de financials. De markt ziet veel te veel systematisch risico [PV: maar wie weet niet]. Koop vier jaar bankleningen van Amerika, zo riep hij uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten