Pagina's

13 mei 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van 6-13 mei


Het meeste aandacht kregen de Europese verkiezingen: de overwinning van Hollande die het Europese suicide package probeert af te wenden en waarop de markt uiteindelijk positief reageerde en de wanhoop van de Grieken waar protestpartijen tegen de oude macht 67% van de stemmen kregen. Het gevolg is dat er nieuwe verkiezingen komen waarna Syriza aan de macht komt op een programma van geen bezuinigingen, geen hervormingen en in de euro blijven. Dit kan omdat volgens Wilders de Trojka EU,ECB en IMF knettergek is. Het Griekse drama en het nu toch echt onvermijdelijk wordende afscheid van de euro door Griekenland (het IMF begint al een maximum te zetten op leningen aan een land) werd niet zo goed ontvangen door de beurzen. De renteverschillen van de PIGS met Duitsland lopen verder op, al zou je zo zeggen dat dit voor Spanje dadelijk moet gaan stoppen.

Meer twijfels aan de soft landing, de groeiafzakking is meer zichtbaar geworden, van China (in geldgroei die op laag niveau blijft liggen, tegenvallende export- en importgroei, tegenvallende groei van de industriële productie, tegenvallende groei van de investeringen en een onroerendgoedmarkt die op diverse plaatsen kraakt). In India is men ook wat benauwder voor de economische groei geworden. Je moet niet van je stoel rollen van een ruimer monetair beleid in China en India straks.

Al die twijfels samen met het tegenwoordig gebruikelijke onheil uit Europa werden gevoed door/ waren de aanstichter van een zwakke grondstoffenmarkt. Ook de Chinese munt, de yuan lag er maar zwakjes bij.

Dat had dan weer wel zijn voordelen in een flink lagere benzineprijs en daardoor een rooskleuriger consumentenvertrouwen in de VS (en daarmee flink stijgende approval rating van Obama). De ingeprijsde inflatieverwachtingen gingen behoorlijk omlaag en ineens lijkt QE3 niet meer zo ver weg (zie plaatje Strategas)

De verwachte groei voor Europa werd weer eens naar beneden bijgesteld. De ene krant vond dat een ramp, de andere maakte ervan dat het herstel na de recessie echt komt. Vooral de groei in Nederland komt er via de export weer bovenop. Niet gemeld, maar belangrijk is dat de groei in Nederland wel haast moet aantrekken, niet alleen door de export, maar ook door het eind aan de stijgende trend van de spaarquote en door de rijkrekenrente waardoor de angsten voor het pensioen weer minder worden.

Spanje gaat nu toch echt banken nationaliseren, iets dat ze beloofd hadden nooit te doen, maar na de nieuwe aanvallen op Spanje moest toch iets gebeuren, nu iedereen er op rekent dat de vastgoedmarkt in Spanje verder ploft. Ook Nederland liet zich niet onbetuigd met rampverhalen over onroerend goed. Men ziet al goedkope woonruimte komen van verbouwde kantoren die slechts € 500 per m2 opbrengen (maar inclusief verbouwings- kosten zit je toch al snel op het driedubbele).

In Amerika viel de NFIB, de barometer voor het midden- en kleinbedrijf mee, men komt makkelijker aan kapitaal en men heeft een tekort aan personeel. De producentenprijzen daalden iets (kerninflatie niet). De handelscijfers waren erg slecht. De belastinginkomsten waren goed, de initial claims voor werkloosheid stabiliseerden. Al met al staan de groeiverwachtingen voor de VS voor de rest van 2012 niet onder druk, misschien komen ze wel boven de alom verwachte 2,5% nu de olieprijzen dalen en de huizenprijzen stijgen.

Duitsland is de locomotief voor de Europese groei, het had afgelopen week mooie groei van de industriële productie en orders. In Frankrijk daalde een en ander en in Zuid Europa is alles nog slechter, d.w.z. recessie buiten Duitsland.

In Amerika maakte JP Morgan een uitglijder met handelsverliezen van $ 2 miljard, die nog flink groter lijken te worden (maar bij een normale kwartaalwinst van $ 4 miljard is een en ander niet echt zorgelijk). De walvis onder de kredietspeculanten zoals kranten in april schreven moest het tamelijk onverwachts toch afleggen tegen zijn tegenpartijen, de nodige hedgefunds. Goldman Sachs werd nog eens ingepeperd dat ze IPO van Facebook niet hadden gekregen en met die IPO lijkt het niet helemaal jofel te gaan, maar misschien vergis ik me. 70 keer de optimistische winst is een koopje voor dit bedrijf dat niet veel harder lijkt te groeien dan Google met een PE van 15 en een wereldadvertentiemarkt die niet veel groter is dan de beurswaarde van Facebook.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten