Pagina's

13 juli 2012

Harde landing China volgens Dumas (Lombard Street Research)

Bovenstaand plaatje is zoals Lombard Street research de groei van het BNP van China berekent op basis van de beschikbare cijfers over inflatie, productie etc.

We zitten nu in een harde landing in China volgens Dumas (Lombard Street Research). Ze zijn niet zo snel op een positief verhaal te betrappen (in Nederland is Dumas vooral befaamd vanwege het verhaal voor de PVV dat handhaving van de euro een permanente subsidie van 5-7% van het BNP van Zuid-Europa betekent, op te brengen door o.a. de stemmers op Wilders)

Charles Dumas himself was de schrijver van het artikel over de Chinese groei (China’s hard landing just got harder: 0.9% real growth in Q2). Volgens hem en is het nu weinig meer aan twijfel onderhevig dat China bezig is met een harde landing. De laatste kwartalen was er volgens hun herberekeningen (niet geannualiseerd) van 0,9% nu, daarvoor 1,2% en 1,5%. We zitten nu op minder dan 5% groei en dat is genoeg om de neergang tot een harde landing uit te roepen. Overigens volgens China was de groei in die kwartalen 1,8%, 1,6% en 1,9%. Zelfs dan heb je een versnelling nodig in het derde kwartaal en daarna om de groei op 7,5% + te krijgen/ houden.


Er is 15% loonstijging en na productiviteitsstijging een 10% stijging van de arbeidskosten per product terwijl de producentenprijzen dalen, voorwaar geen winstmargeontwikkeling die uitnodigt om eens snel in Chinese aandelen te beleggen volgens Dumas. Weg met die dingen adviseert hij. Dat lijkt een beetje laat, nu de groei echt door de pijngrens is gezakt, de rente wordt verlaagd en de koersen het afgelopen jaar al zo ver zijn verschrompeld.

De barbaars slechte groei van de binnenlandse vraag zoals voortvloeit uit het gecijfer van Dumas c.s. komt door voorraadafbouw. In China dacht men dat de grondstoffenprijzen tot in de hemel zouden stijgen en nu ze van het tegendeel overtuigd lijken te raken, bouwen ze de voorraden eerst eens lekker af. Gevolg: tegenvallende importgroei, verdere verlagingen van de Australische rente en nog even wachten voor de Magic Pudding terugkomt op de kopermarkt.

Dit maakt Capital Economics van de economische groei van China. De verschillen zijn niet zo groot als bij LSR.

http://www.reuters.com/article/2012/07/13/us-china-economy-gdp-idUSBRE86C04220120713 als je een wat positiever verhaal over de groei van China wil lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten