Pagina's

8 juli 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Amerika domineerde het economische nieuws, in negatieve zin dit keer. De groei van de werkgelegenheid was vorige maand slechts een miezerige 80.000 en de ISM, de barometer van de industrie, daalde van 53 tot onder psychologische drempel van 50, namelijk 49,7. Dan gaat men weer schrijven over een recessie, maar deze keer was er een opvallende eensgezindheid dat dit voor de VS onzin was, nee de nodige economen (waardonder ik) putten zich uit dat dit ongeveer het dieptepunt was van de economische tegenvallers, ISM, werkgelegenheid in de VS was.
(de redenen hiervoor: lagere olieprijzen die zorgen voor hogere reële consumptie, minder intial claims voor werkloosheid, minder last krimp locale overheden, minder hinder van voorraden, herstel investeringsgroei na ee betrekkelijk zwak tweede kwartaal).
Niet al het nieuws viel tegen: de initial claims voor werkloosheid daalden wat, orders stegen, huizenprijzen en autoverkopen ook. Enkele leading indicators voor werkgelegenheidsgroei verbeterden (meer uitzendkrachten, een langere werkweek ).

In Europa waren de PMI's bijzonder slecht, op recessieniveau voor degenen die daar aan twijfelden. Ook voor Europa is een schare economen op aan het staan die aan het verkondigen is dat dit ongeveer het dieptepunt is (redenen hiervoor: voorraden minder slecht, lagere olieprijzen, betere export door lagere euro, consumentenvertrouwen te ver onder nul gezakt). Ook in Europa viel neit alles tegen, zoals betere groei productie in Duitsland.

Tegenvallend was het weer fors klimmen van de rente in Spanje, waar duidelijk het wachten is op ESM. Ierland kon daarentegen wel profiteren van de eventuele financiering van banken en Ierland kon voor het eerst in jaren weer geld ophalen in de openbare markten.

Overal in de wereld verlaagden waar dat mogelijk was de centrale banken de rente (ECB, China etc), in Groot Brittannië gooide men er weer een rondje QE tegenaan van 50 miljard pond. Dit was door de machten verwacht, maar het uitblijven van positieve reacties op de aandelenmarkten was toch teleurstellend.

Het Amerikaanse winstseizoen voor de cijfers van het tweede kwartaal breekt weer aan en daaraan voorafgaand werd er veel meer dan normaal gewaarschuwd voor tegenvallende winsten (dat is een contrair signaal, een goed teken voor beursstijging). Dividenden zijn overigens wel mooi gestegen in de VS en dat zal naar verwachting doorzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten