Pagina's

1 juli 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De politiek voerde de boventoon. In Europa was dit het halfbakken voorstel om via een nieuw streng Europees bankentoezicht door de ECB de ESM spaarpot te laten openen om zwakke banken te helpen zonder dat de individuele overheden hiervoor staatsleningen moeten uitgeven. De vlag kon derhalve uit (via lagere rentes) in Italië, Spanje, Portugal en vooral Ierland. Monti rebelleerde met succes tegen Merkel en sidekick Rutte bleef hoi zeggen en ging uiteraard mee in de mooie halfbakken toezegging. Samen sta je sterk, zo bleek maar weer, nu Hollande zo duidelijk aan de kant van de zuidelijken staat en zijn plannetje om de Europese economie met € 120 miljard euro te stimuleren overeind bleef. Het succes van de rebellie is opvallend en Roemer heeft gelijk dat Rutte zijn pincode heeft verklapt aan Monti c.s. Maar dat was toch wat iedereen vond dat nodig was: een blanco cheque en strenger toezicht (een wonderlijke combinatie, duidelijk is dat Duitsland c.s. zich gecommitteerd hebben tegen elke prijs). Overal werd het gebeuren op de Eurotop met instemming onthaald. Sterker nog, men begint er steeds positiever over te schrijven (via een achterdeur wordt zo de banklicentie van de ESM binnengehaald volgens mij), omdat men zich al te erg had ingegraven dat de top geen oplossing/bazooka kon brengen (wat waar was) en de uitwerking na luttele uren weggevaagd zou zijn net als altijd en der Untergang weer naderbij zou komen vanwege onverantwoord tegenstribbelen van Merkel. Wat we nu zien is een soort uitleggen wat de orakeltaal van de FED was, net zo lang totdat iemand er zo’n mooie draai aangaf dat Greenspan/Bernanke zeiden dat dit nu net was wat bedoeld was.

In de VS werd Obamacare tegen de stellige verwachting in (3:1 op verwerping/ niet verwerping een dag van te voren bij de wedkantoren) niet ongrondwettig verklaard via een door Bush benoemde opperrechter die de doorslag gaf. Healthcare-aandelen bleven het desondanks goed doen, deze hebben nu de mooiste charts.
Technologie (Nasdaq) kwam in de versukkeling door hardnekkige verlaging van omzetprognoses voor smartphones, PC’s, tabletmakers die soft erbij liggen nu Microsoft als concurrent erbij is gekomen, de problemen van Research in Motion etc. Minder somberheid door politiek zorgde er overigens voor dat de Amerikaanse beurs er weer goed bijligt (percentage aandelen dat boven 50-daags gemiddelde noteert is overtuigend de correctiezone verlaten en stoomt op richting 80% straks, zo lijkt het (zie blog Bespoke voor plaatjes per sector).

De euro kon op een en ander mooi (?) opkrabbelen (vooral ook door short covering van extreem negatieve posities zo rept men).
De Amerikaanse macrocijfers waren wat tegenvallend met uitzondering van de orders en de bouw (meer nieuwbouw, minder voorraden, de trend verbetert; het gaat minder slecht met foreclosures; zelfs Case Shiller met hun achterlopende cijfers zien nu een stijging van de huizenprijzen). Inkomensgroei in mei was 0,2% en uitgaven een fractie lager (door de lagere benzineprijzen kan dit toch een stijging van de reële uitgaven zijn geweest). Initial claims voor werkloosheid waren 6000 lager, maar de trend is slecht en leidt tot lagere schattingen voor groei werkgelegenheid enconsumptie. Het consumentenvertrouwen daalde ondanks hogere huizenprijzen en lagere benzineprijzen.
De regionale ISM's bleven tegenvallen, waardoor men ervan overtuigd is dat de ISM gaat dalen naar 51 of lager.
De BNP-groei voor het eerste kwartaal werd iets bijgesteld (minder consumptie, meer voorraden, minder import).

In Europa gaven over mei consumptie in Frankrijk en retail sales in Duitsland en Italië bijvoorbeeld aan dat de groei in het tweede kwartaal lager is dan in het eerste kwartaal (=recessie). In Engeland kreeg Barclays een reprimande over hun manipuleren van de Li-bor-rente (nu toch ect Lie-bor), wat niet goed was voor bankaandelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten