Pagina's

15 juli 2012

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Er was voor elk wat wils, genoeg voor de beren om hun gelijk te halen en genoeg voor de bulls om meer hoop te krijgen.


De cijfers van de economische groei waren diverse keren zo slecht dat de centrale bank al een renteverlaging had aangekondigd voordat men de lage groeicijfers goed tot zich had genomen. Dat gebeurde o.a. bij China, Korea en Brazilië. De centrale banken die nog kunnen verlagen zitten in de startblokken. Quantitative easing komt eraan, al stond het nog niet als voldongen feit in de notulen van de FED. Erger nog, er zijn enkele gouverneurs die wel eens uitgezocht willen zien of QE wel wekt. Bernanke gaat van de week wel korte metten maken met die niet recht in de leer zijnde monetaristen bij zijn getuigenis voor het parlement, maar het echte vuurwerk lijkt hij te gaan bewaren voor het jaarlijkse feestje van de centrale bankiers in Jackson Hole eind volgende maand.

Met die niet aflatende stroom van negatieve verhalen over de eurocrisis, verzengende droogte die alle boeren in de subsidiearmen van de Amerikaanse overheid drijft, niet lekker dalende benzineprijzen, miezerige importgroei in China is het niet verwonderlijk dat het niet goed gaat met het consumentenvertrouwen, ook niet in de VS. NFIB, vertrouwen midden en kleinbedrijf kwakkelde naar beneden.

 De voorspellers van de economische groei hebben het maar wat druk om hun verwachtingen naar beneden bij te stellen, al lijkt dit voor de VS niet nodig. China had maar 7,6% groei, in Brazilië denkt men in 2012 dat men genoegen moet nemen met 1,6%, in Spanje moet men ook omlaag na de aankondiging van € 65 miljard bezuinigingen.

De onvoorstelbare droogte in de VS heeft de prijzen voor maïs, sojabonen en tarwe flink hemelwaarts gezonden, dat krijgen we straks op onze boterham via iets hogere voedselinflatie. Olieprijzen konden iets omlaag na het einde van de stakingen in Noorwegen.

Consumentenkrediet groeide harder dan verwacht, hypotheekaanvragen voor aankoop huis ook, initial claims voor werkloosheid daalden veel meer dan verwacht (deels door kortere sluiting autofabrieken, een teken dat de autoproductie aantrekt), het tekort op de handelsbalans daalde mooi door de lagere olieprijzen.

De winstcijfers over het tweede kwartaal in de VS vielen tegen behalve op vrijdag, toen JP Morgan bekend maakte $5,8 miljard te verliezen op de speculaties van de ondertussen ontslagen Londense walvis wat al meeviel vergeleken met de $ 9 miljard die in de markt rond gonsde, maar de rest van het bedrijf maakte zoals gewoonlijk meer winst dan gedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten