Pagina's

22 juli 2012

samenvatting financieel economisch nieuws

De beurzen deden niet veel de afgelopen week. De hoop op meer liquiditeit van centrale banken en de vergeleken bij de omlaaggeschroefde verwachtingen iets meevallende winstcijfers deden de beurzen stijgen, totdat nieuw pessimisme over Spanje door het nakende bankroet van de provincie Valencia (en in Italië Sicilië)  roet in het eten gooide. Griekenland maakte weer eens duidelijk niet zo veel te kunnen bezuinigen als vereist en belasting betalen, dat wisten de Romeinen al, dat kun je niet van een Griek verlangen, zeker niet in slechte tijden. Zelfs het IMF begint het nu zat te worden.

Het macro nieuws uit de VS viel iets tegen, de initial claims voor werkloosheid stegen fors en de leading indicators daalden een beetje. De zwakke retail sales waren een mokerslag en leidden onmiddellijk tot lagere groeivoorspellingen voor het tweede en derde kwartaal in de VS (nog maar 1,3% groei in het tweede kwartaal, zo denkt men)Maar de Phillyfed, voorloper van de ISM, werd minder negatief (nieuwe orders ook beter) en het vertrouwen van de huizenbouwers (NAHBMI index) steeg flink, net als de housing starts. De industriële productie steeg 0,4% vorige maand en dat was beter dan de ISM aangaf.

In Europa zakte het vertrouwen zoals gemeten door de Duitse ZEW index fors terug, in Nederland verbeterde het consumentenvertrouwen juist iets.

De inflatiecijfers waren overal zoals verwacht, geen verandering en soms enige daling (VK). De inflatie staat cadeautjes van centrale banken niet in de weg.

De getuigenis van Bernanke voor senaat en congres was het belangrijkste nieuws. Hij kondigde geen QE aan, maar in de vragen achteraf bleek dat hij erg welwillend stond tegenover QE en andere onconventionele middelen om monetair te verruimen. Centrale banken doen er alles aan de depositorente te verlagen (0 bij ECB, negatief in Denemarken, (goedkope) Funding for Lending System van Bank of England) en de banken te verleiden tot meer kredietverlening (dit lukt alleen in de landen waar het niet echt slecht gaat).

De voorspellers van economische groei waren nog steeds niet goed gemutst, nog steeds veel neerwaartse groeibijstellingen, niet alleen in Europa maar ook in de VS en Opkomende Landen. We zijn wel dicht bij het laatste restje neerwaartse bijstellingen denk ik voor de wereld ex PIGS.

De sterk stijgende graanprijzen gaan een kleine bedreiging voor de inflatie worden in het Westen (en meer in diverse Opkomende Landen), maar vooral pas in 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten