Pagina's

19 juli 2012

Seizoen- en kalendereffecten:Swinkels en van Vliet

Een aardige, degelijke studie van Laurens Swinkels en Pim van Vliet (juli 2011): An anatomy of calendar effects (http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1593770) (opgemerkt via Lukas Daalders blog) laat zien dat er twee effecten echt belangrijk zijn:
1. Halloween effect (sell in May and go away but remember to come back in September is ietsje aangepast: zit niet in aandelen in de halloweenperiode die gaat van na de heksensabbat 30 april (onze koningin is op een heksensabbat geboren en viert haar verjaardag op de volgende heksensabbat waarop haar moeder is geboren) tot heksensabbat 31 oktober) en
2. het eind van de maandeffect TOM (niets te maken met juiste, slechts enkelvoudige navigatie).


Alle andere onderzochte kalendereffecten van feestdagen, januari-effect, weekends etc. waren niet sterk genoeg.

Uiteraard kun je nog allerlei andere mogelijkheden aandragen, die niet onderzocht zijn, zoals St Patricksday en vooral FOMC dagen (als de FED vergadert/ testimony van FED voor senaat/congres gaat de beurs omhoog, dat zijn de enige echte feestdagen voor beleggers). Ook de eerste hele week van het kwartaal is vaak extra gunstig voor aandelen.

Er is een heleboel dubbeltelling, veel feestdagen en januari vallen in de Halloweenzone dat je toch al moest kopen en gecorrigeerd daarvoor vindt men weinig significants.

Handelen op het einde van de maandeffect, daarmee ga je de beleggingsadministratie van institutionele beleggers niet blij mee maken, vooral niet rond 1 januari, dan krijg je echt de oren gewassen voor het verstoren van een ordentelijke gang van zaken (en daarmee is ook voor een deel verklaard waarom het effect zo sterk is).

Als je niet belegt in de periode 31 oktober/1 mei (meestal het positieve deel van de mini cyclus) en niet op de dagen rond de maandeindes, dan hoor je kennelijk geen positieve opbrengst van aandelen verwachten. Slim zijn door dan in waarde-aandelen te beleggen of small cap helpt niet, je blijft in de min zitten voor dit soort rampspoedtijden.




Waarschuwing: De gesignaleerde effecten zijn anomalieën en kunnen ineens niet meer opgaan. Nog niet zo lang geleden vond men met stip het januari-effect het sterkste, vooral voor small caps (dat laatste staat nog steeds enigszins overeind).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten