Pagina's

18 augustus 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er was niet veel economisch nieuws om van wakker te liggen. Cijfers over de inflatie waren als verwacht, laag en saai. In de VS liep het sentiment van de huizenbouwers opnieuw sterk op. Vergunningen en housing starts lopen geleidelijk omhoog blijkt uit de cijfers, al gaat een van de twee meestal wat omlaag in de maandelijkse cijfers, maar de trend is overduidelijk omhoog. NFIB, het sentiment van het midden- en kleinbedrijf verslechterde marginaal, minder dan verwacht. De voorlopers van de ISM, Empire State Index was iets omlaag en de belangrijkere Phillyfed omhoog.
Verreweg het belangrijkste cijfer was het hoge cijfer voor de groei van de retail sales. Daardoor werden de verwachte groeicijfers voor het derde kwartaal 0,2-0,3% verhoogd. Ook de groei van de industriële productie was met +0,6% hoger dan verwacht en een ISM <50 aangeeft.="aangeeft." al="al" china="china" citigroup="citigroup" daalde="daalde" daardoor="daardoor" dagen="dagen" de="de" deze="deze" echter="echter" economic="economic" enig="enig" gloren.="gloren." herstel="herstel" in="in" index="index" laatste="laatste" lijkt="lijkt" mooi="mooi" nbsp="nbsp" p="p" steeg="steeg" surprise="surprise" te="te" verder.="verder." vorige="vorige" week="week" weer="weer">
In Europa kwamen de groeicijfers over het tweede kwartaal binnen en die vielen mee, vooral Nederland met +0,2% terwijl men een negatief cijfer in gedachten had, net als bij Frankrijk dat op 0 uitkwam. de krimp in Griekenland neemt af.

Men kijkt zonder duidleijk aanwijsbare reden wat minder somber aan tegen de eurocrisis, de rentes in diverse PIGS konden dalen en ook in Frankrijk neemt het renteverschil met Duitsland gestaag af, ook al roept men nog zo hard dat Hollande er een potje van maakt.

De rente steeg in de veilige landen vanwege het betere economische nieuws en de angst dat QE3 niet snel komt (Hatzius, Gros).

Het drukste maakte men zich de afgelopen week over de keuze van Paul Ryan als kandidaat vicepresident. Zowel republikeinen (recht in de Tea Party leer) als democraten (te extreem in het uitkleden van uitkeringen) waren er mee in hun nopjes. Aanvankelijk dacht men dat de kansen van Obama hierdoor stegen, maar de laatste dagen begint men daar anders over te denken. De voorsprong van Obama begint na een lange stabiele periode weer iets te slinken. Om duistere redenen neemt zijn approval rate af tegen de trend van de S&P500 in (approval rate is een leading indicator! overigens stegen de afgelopen maand de officiële leading indicators met een nette 0,4%).
Romney geeft met zijn keus voor Ryan aan dat het hem menens is met het terugdringen van de overheid en het overheidstekort zonder dat de inkomstenbelastingen verhoogd worden (het omgekeerde programma van de SP).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten