Pagina's

3 november 2012

Nederlandsche postzegelveiling in Weesp 70 jaar: is de crisis weg?

Daar kwamen de Russen en vele andere buitenlanders.
Ze wilden alles hebben, de grootste rommel ook nog. Voortdurend werd ik zo'n 50% uitgeboden. Een Russisch kavel inzet 1000 euro ging weg tegen 9000 euro en daarmee werd een volumineuze Rus uitgeboden (hij keek daarna zo boos dat ik blij was niet de koper te zijn geweest). Alleen een schoenendoos Oost Europa ex Rusland (maar ondanks omschrijving met mooi Scandinavië) en een doos Duitsland vol met hyperinflatiezegels en een eenvoudig boek Denemarken wist ik te bemachtigen. Dat geeft zo'n beetje aan wat behalve Nederland totaal op zijn gat ligt bij de postzegelverzamelaars.

De veilingzaal zat zoals gewoonlijk tjokvol vitale bejaarden en iets jongere buitenlandse handelaren. Er brak paniek los over een kavel Vaticaan dat in het veilingboek aangeprezen was als China. Daar hadden mensen uit Indonesië blind op geboden, totale gekte. Toch lijkt de Chinagekte iets af te nemen.
Het is om moedeloos van te worden als je het Engelse  Gemenebest wil kopen tegen een schappelijke prijs. Vooral India is nu duur. Zelfs de Kanaaleilanden schijnen weer iets waard te worden, maar die geven nu zo veel uit dat het wel Caraibische eilanden lijken te zijn geworden.

De veiling in Weesp bestaat 70 jaar (raar jaar om een veiling te beginnen). Iedereen kreeg in zijn veilingboek een gepersonaliseerd blokje, dat is een geweldig marketingsucces, iedere filatelist inclusief mezelf was hiermee zeer verguld.


2 opmerkingen:

  1. Belegt u ook in postzegels of is het enkel een hobby?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Postzegels is een uit de hand gelopen hobby van mij. De enorme daling van de waarde van gewone zegels maakt duidelijk dat het geen goede belegging is geweest. De zeer dure postzegels, de echt bijzondere dingen, zijn de afgelopen jaren wel behoorlijk in waarde gestegen. Het Engelse Gemenebest is beleggingswaardig als je de dure dingen niet te duur koopt.
    Echt geld heb je kunnen verdienen met postzegels van China en India. Die zijn heel wat keren over de kop gegaan de laatste jaren.
    Ongestempeld, postfris klassiek is ook bezig aaneen opmars van de waarde (al jaren), zelfs bij Nederlandse postzegels (die het relatief in de wereld erg slecht doen).
    De waardestijging van dure postzegels komt door de toename van het aantal steenrijke mensen. Deze willen een tentoonstellingscollectie hebben en betalen extreem veel.
    Uiteraard is beleggen in postzegels zeer riskant: het aantal verzamelaars neemt flink af en die val is niet gestopt.

    BeantwoordenVerwijderen