Pagina's

13 december 2012

correlatie aandelen obligaties en het deflatoire denken

Bianco had in zijn laatste conference call een heel verhaal over de correlatie tussen aandelen en obligaties en het inflatoire/deflatoire denken.
De samenhang tussen staatsobligaties en aandelen is niet constant in de tijd.  Van 1962 tot 1997 was de samenhang positief. Dat was de tijd dat inflatie het probleem was. Hoge inflatie leidde tot ingrijpen van de FED en je kon een recessie gaan verwachten.
Na 1997 was het inflatieprobleem bedwongen en begon men economische groei meer als probleem zien. Men schakelde over van angsten voor inflatie naar angsten voor deflatie. Na 1997 kwam er steeds meer een deflatoir denken van de markt.

Blijft die deflatoire stemming doorzetten? Dat is weinig waarschijnlijk.
Door alle quantitative easing komen de beleggers steeds meer in een inflatoire stemming. Voorlopig overwint het deflatoire denken nog heel royaal het inflatoire denken, maar er beginnen tekenen te komen dat men bang begint te worden voor inflatie.
 Bianco ziet sinds kort de S&P flink de andere kant op bewegen dan de rente en dat is vreemd als de correlatie tussen aandelen en obligaties enorm negatief is.
Bij elke ronde QE was de ingeprijsde inflatie hoger (ook dit plaatje is van Bianco).
De inflatieverwachting dreigt bij nog veel meer QE een high te zetten en dan zit de FED met een probleem. Dan moeten ze inflatie gaan bestrijden met hogere rentes en ze zitten met triljoenen dollars aan laagrententende leningen van een looptijd van 8+ jaar in de maag waar ze enorme verliezen op gaan lijden.
Je zult dan zien dat de correlatie tussen aandelen en obligaties weer positief wordt.
Bovenstaand plaatje laat de driejaars correlatie tussen de S&P en 10jaars staatsleningen zien (zwarte lijn) en een benadering voor de reële rente (rode lijn; het is de 10 jaars rente minus de gemiddelde inflatie van de afgelopen vijf jaar). De laatste decennia loopt de reële rente mooi in de pas met de correlatie tussen aandelen en obligaties. Als de reële rente gaat stijen na de huidige rampzalig lage niveaus, dan kun je gaan verwachten dat aandelen en obligaties minder negatief gaan correleren en als de reële rente rente normaliseert richting 3% dan wordt de correlatie kennelijk weer positief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten