Pagina's

30 december 2012

goed nieuws van de vorige week

Heel veel nieuw nieuws ben ik niet tegengekomen. Voortaan eten we alleen maar ethisch sociaal verantwoorde champignons, dat was kennelijk het grootste probleem van de week en dat zo iets het ergste probleem in Nederland is, dat is natuurlijk wel goed nieuws.

De markt reageerde nauwelijks op het slechte nieuws van de onmacht van Amerikaanse politici om op tijd tot oplossing van het fiscale klif te komen, terwijl zo duidelijk is wat er moet gebeuren (maar ik houd mijn hart vast voor volgende week).
Voor een deel komt dit, omdat steeds meer economen ervan overtuigd zijn dat het fiscale klif geen ravijn maar hellend vlak is dat mits opgelost in het eerste kwartaal geen recessie hoeft en zal veroorzaken (zie bijvoorbeeld Epstein deze week in de Barrons).
Overigens waren de belastingopbrengsten in de VS in de eerste 20 dagen van december in 2012 $156 miljard versus $139 miljard vorig jaar, het bergotingstekort lijkt ook zonder draconische maatregelen te dalen (http://bonddad.blogspot.nl/2012/12/weekly-indicators-finish-year-strongly.html).

Draghi was de man van het jaar 2012. Dat heeft hij wel verdiend na zijn bumblebee speech dat met alle mogelijke middelen de euro overeind gehouden zal worden. Nu krijgen de mannen van het jaar vaak tegenwind in et jaar erop, maar vaak is het ook een teken dat het probleem waarvoor hij man van het jaar werd over zijn top heen is (vergelijk Bernanke in 2009/ 2010).

Het beste nieuws was de doorgaande daling van de initial claims voor werkloosheid in de VS. Het vierweeks gemiddelde bereikte een laagtepunt sinds de kredietcrisis. Dat is goed nieuws voor de groei van de werkgelegenheid en de ISM.
Spoorwegen krijgen het weer drukker, retail sales lijken niet zo zwak te zijn in december als eerder gevreesd.
Geldgroei is nog hoog, met M1 groei 13% op jaarbasis, M2 ruim 8%,  goede cijfer die wijzen op betere economische groei in 2013.

Met de concurrentiekracht van Zuid-Europa gaat het de goede kant op. Spanje is volgens artikel NYT de favoriete Europese vestigingsplaats van internationale autofabrikanten geworden.

Iran geeft aan te willen praten over zijn nucleaire ambities, niet zo geloofwaardig maar toch goed nieuws.

Voor het echte goede nieuws moet men in Azië zijn. Japan, China, daar beginnen de beleggers en politici echt vertrouwen te krijgen in betere tijden. In China vindt de overheid dat de mensen maar wat meer consumentenelektronica, auto's en zonne-energie moeten kopen. Brokers worden geholpen meer zaken te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten