Pagina's

16 december 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Alles stond in het teken van politiek gekonkel over het fiscale klif. Zo lang er geen duidelijkheid is en de lame duck sessie voor 18  december nog niet is voorzien van een plan, lijkt de Dow haast niet van zijn plaats te krijgen. Iedereen roept dat er vooruitgang geboekt wordt, maar ondertussen gaat Obama gewoon naar Hawaï en Boehner naar Ohio. In twee stappen moet er een compromis komen, waarvan een vermoedelijk alleen het inkomstenbelastingdeel zal zijn (inclusief wellicht capital gains/dividend tax) waarbij slechts de middenklasse nog de oude Bushtarieven houdt en de rijken iets meer zullen moeten gaan betalen. Dat tweede deel is hopeloos moeilijk en wordt waarschijnlijk iets voor na de kerst/ begin volgend jaar, als de hete hangijzers weer uit de inmiddels geruïneerde ijskast gehaald worden (het doomsday scenario voor de republikeinen, waarbij men toch echt pijn bij de democraten wil zien via hervorming van uitkeringen en ook dat slikken de democraten niet).

De FED deed wat verwacht werd, men gaat naast $40 miljard hypotheken nu extra $45 miljard staatsleningen kopen en men hiield de rente op 0-0,25%. Nieuw was hun communicatie dat rente laag en QE hoog blijft zo lang de werkloosheid hoger is dan 6,5% en de PCE-inflatie lager dan 2,5% (mits de TIPS geen rare dingen doen).

De initial claims voor werkloosheid daalden opnieuw fors in de VS en de retail sales waren redelijk. Kortom de ISM hoort wat te stijgen. De industriële productie steeg in november meevallend 1,1%. De inflatie daalde, vooral door lagere benzineprijzen. Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf (NFIB) daalde  onrustbarend sterk. De handelsbalans verslechterde op grotere dalin export dan import.

In Europa daalde de industriële productie overal, maar minder erg dan in oktober.
De zorgen over Berlusconi en Monti namen af. Van Rompuij maakte een goede indruk met zijn plannen en we zitten de komende tien jaar vast aan stapjes richting fiscale en bankenunie in de Eurozone. De ECB krijgt toezicht op de grote banken.

In China stegen de beurzen flink op de mooi stijgende PMI en verder ontluikend optimisme over het nieuwe leiderschap. De inflatie steeg, maar niet zorgelijk.

In Japan won de LDP fors, hetgeen verdere grote monetaire verruiming van de Bank of Japan betekent.  Net als voor-vorige maand steeg de industriële productie mooi na de enorme daling in september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten