Pagina's

10 februari 2013

financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Meer van hetzelfde. Moeizaam oplopende koersen, waarbij credits iets tegenstribbelen en uit Zuid-Europa soms ook dissonante geluiden komen (Rajoy & corruptie; Berlusconi die gouden bergen belooft, minder door Europa opgelegde bezuinigingen en daardoor een sterke opmars in de opiniepeilingen maakt; Draghi lette even niet op bij het toezicht op de oudste Italiaanse bank Monte Paschi; algemene malaise uit Frankrijk etc.). Draghi en Frankrijk moperden over de te dure euro en dat hielp zo waar de opmars van de euro (even?) te stoppen.
QE stuwt alles omhoog, zo verkondigt men (is er nog iemand die dit niet weet, dat de FED QE uitvoert?), men ziet geen eind komen aan QE in het eerste half jaar door de lage verwachte groei in de VS die de werkloosheid niet doet dalen.

In de VS begint het gesteggel over de sequestration van veel overheidsuitgaven per 1 maart meer aandacht te krijgen. Inclusief het reces na de State of the Union is er nu waarschijnlijk te weinig tijd om tot een compromis te komen voor 1 maart.

De PMI's non manufacturing waren over het algemeen degelijk (VS, in China waren ze prachtig, in Frankrijk stabiel, Duitsland/VK beter, Italië slechter). De verhalen voor het aantrekken van de groei in de wereld worden steeds sterker, afgezien van enkele sequester- zorgen in de VS en post-verkiezingsprobleempjes in Frankrijk.

Veel indicatoren wijzen op een markt die overbought is, zelfs Roubini ziet hogere koersen. Insiders echter zijn in de VS ijverig hun aandelen op veel grotere schaal dan normaal aan het verkopen. Winstmarges staan onder druk en dat maakt het moeilijk om tot winststijging te komen in 2013 bij 2% groei in de VS. Goldman Sachs is vermoedelijk nog iets te optimistisch, zie plaatje. Maar 2014 moet goed worden voor de winsten.

De groeivoorspellingen in de VS staan onder opwaartse druk voor het eerste kwartaal (1,5%?) en neerwaarts voor het tweede kwartaal (1%? door sequester en hogere benzineprijzen). De sterk meevallende handelscijfers zorgen waarschijnlijk voor een opwaartse herziening van het vierde kwartaal 2012 de plus in. De productiviteitsgroei over het vierde kwartaal was -2% (slecht), maar zullen ook wel iets opwaarts herzien worden. Orders voor duurzame goederen stegen, maar minder dan verwacht.

In Japan stegen de leading indicators. De baas van de Bank of Japan stapte eerder op dan gedacht, weggepest door Abe c.s. Het vertrouwen in Abenomics met bijbehorende inflatie en gaten op de begroting is zo groot dat het Japanse overheidspensioenfonds Japanse staatsleningen wil wegdoen. Diverse artikelen waren er afgelopen week dat Japan binnen vijf jaar failliet is. Dat is bij een dalende yen iets te snel (want dan komt er geen tekort op de lopende rekening) denk ik en Japanners lijken weinig moeite te hebben met doorwerken tot hun 75ste.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten