Pagina's

31 maart 2013

goed nieuws van de afgelopen week

Het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen passeerde de 1000 miljard euro. De dekkingsgraden zijn mooi aan het stijgen (stijgende beurzen en iets oplopend driemaands voortschrijdend gemiddelde van de rente).
Het gaat goed met het vermogen van de BV Nederland, zo meldde het CBS al.
Hein de Kort verbeeldt hier (uit het FD) de visie van Henk Krol. Ik denk dat de pesnioenfondsen zich best wel wat rijker mogen rekenen via een (niet te hoge) risico-opslag op de huidige rente.



Visie jongeren. Ze zien niet dat overmatige geëiste maar niet te realiseren zekerheid leidt tot veel te hoge verplichtingen en daarmee te lage dekkingsgraden. Daardoor worden de ouderen bestolen. Het regent zowel links als rechts niet meer.

Het begint er naar uit te zien dat Rutte gaat stoppen met zijn rampzalige bezuinigingen. De drie belangrijkste VVD mastodonten hebben zich nu ook als voorstanders van stoppen met bezuinigen betoond met Witteveen en Teulings als hun profeten. Keynes werkt in de huidige tijd van vraagproblemen, zo wist Bas Jacobs in Buitenhof prima uit te leggen, omhoog dus met die overheidsinvesteringen, stop de belastingverhogingen die tot achteruitgang van inkomens leiden.

In Amerika wijst steeds meer op de terugkeer van het oude normaal: de belastinginkomsten bereiken eindelijk weer een nieuw record (en snel stijgende belastinginkomsten betekenen stijgende inkomens). De economische groei van het BNP was slechts 0,4% (opwaarts herzien voor de bouw en netto export), maar de groei van het reëel nationaal inkomen was 2,6%, dat geeft beter de trend aan.
Het vertrouwen keert terug in de VS.
 
Voorraden te koop staande huizen/ in foreclosure beginnen goed af te nemen en dat betekent verdere verbetering van de huizenmarkt.
 
Texas is booming. Niet alleen in Noord Dakota groeit de olieproductie, maar ook in Texas. Door fracking is de olieproductie de afgelopen drie jaar verdubbeld. Men is de inspanningen kennelijk wat aan het vergroten.
Zo lang het steenkool verdringt is een en ander kennelijk goed voor het milieu (ik denk dat dit plaatje door Texas gesubsidieerd wordt)
Men bouwt zich te pletter en heeft veel nieuwe bouwvakkers nodig (en mensen in de olie-industrie). 80.000 aanwas van banen in februari, dat was 1/3 van heel Amerika (dit wijst overigens wel op een mogelijke tegenvaller over maart, maar ook in maart leek Texas booming).
[N.B. bij de nieuwe olievelden bouwt men flats met zeecontainers: Kirsten is niet de enige http://fuelfix.com/blog/2013/03/03/modern-apartment-design-in-the-oil-patch/#.UVZbNzIl20M.twitter 
]
Doof wordende mensen kunnen met een app nu hun iphone laten dienen als tijdelijk hoorapparaat http://www.medgadget.com/2013/03/bioaid-iphones-now-turned-into-functional-hearing-aids.html#.UVXZqRSOkpo.twitter De iphone gaat overigens van alles meten en zo ziektes voorkomen http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/03/25/this-gadget-makes-our-health-care-projections-obsolete/
Business Insider had een artikel over tien nieuwe techmarkten van meer dan $ 1 miljard http://www.businessinsider.com/the-next-1b-markets-in-tech-2013-3?op=1. Er is zelfs hoop voor de vastgoedmarkt: er is extra ruimte nodig voor de vele Amazon-locker en andere plekken waar je on-line gekochte rommel in kan worden afgeleverd (een soort extra grote postbus). Ja, we onderschatten de technologische vooruitgang.
 
In Europa mogen politici weer eerlijk zijn, Dijsselbloem is steeds duidelijker een nieuwe held aan het worden (ik krijg steeds meer bijval). Cyprus heeft tot veel minder paniek en bankruns geleid dan gevreesd. Het Europese bankenstelsel is toch niet zo gammel, al zal men toch meer haast moeten gaan maken met een Europese bankenunie (op zich een goede zaak denk ik).
 
 
 
 
 

Spaanse matrassen met kluis in de aanbieding

Dijsselbloem heeft er een vriend bijgekregen in Spanje: van de man die matrassen met een kluisje verkoopt.
 
 MarketBeat (WSJ Blog) – The Mattress Safe: Cushion Your Pain In Spain
An industrious Spanish bed maker has come up with a novel take on money-hoarding: a mattress with a built-in safe. With many Europeans gripped by anxiety about where to keep their savings, Salamanca-based Descanso Santos Sueños is selling the mattresses for 875 euros ($1,117). At the foot of the bed is a flap which, when pulled back, reveals a 15×10 centimeter door with a keypad. They call it the Caja Micolchon, which translates to My Mattress Safe
http://blogs.wsj.com/marketbeat/2013/03/27/the-mattress-safe-cushion-your-pain-in-spain/?KEYWORDS=micolchon

Ach, in 2009 had Warren Buffett in een grappig bedoeld filmpje bij zijn jaarverslag het al op geld opbergen in een matras. Hij was toen de nijvere verkoper van dit soort matrassen, nervous nellies
http://www.youtube.com/watch?v=GF5LKpLPGrQ

Dat filmpje gaf aan dat de paniek veel te groot was geworden (maart 2009), na het filmpje ging het crescendo met de beurzen (en ook de economie herstelde, zij het minder dan zou moeten)

30 maart 2013

De correlatie tussen de dagelijkse koersbewegingen van de S&P en 10jaars Treasuries is wat af aan het nemen. Op 50daags basis is het weinig overtuigend. De huidige zwenking is al eerder vertoond het afgelopen jaar.

Op 40-weeks basis begint een en ander wat overtuigender te worden. Ik had dit als een van de tien verrassingen voor 2013 opgenomen: het verband tussen rente en aandelenbeurzen zou zwakker worden. Op zich is dat een goed teke, het getuigt van minder stress. het wijst ook op minder deflatoir denken. Dat is goed. Al dat pessimisme dat alles omlaaag  gaat, inclusiefde prijzen, daar worden we niet beter van.  Weg met dat bezuinigen daarom, zaols de drie grote fossielen van de VVD ook al ropen.

rente iets te laag, bijna klaar voor stapje omhoog

De rente (hier is de 10jaars rente van de VS genomen) correleert langzaam minder sterk met de beurzen. Je kunt er nog steeds op rekenen dat als de beurs omlaag gaat dat je meestal wel zult verdienen op staatsleningen van de VS (en Duitsland etc.). De correlatie lijkt overigens een beetje achter te lopen op de renteontwikkelingen.

Staatsobligaties hebben maar betrekkelijk weinig klappen gekregen van de sterk stijgende beurs sinds juli vorig jaar. Het lijkt wel of de rente bij beursstijging eerst wat stijgt en dat de rentemarkt zich ineens weer herinnert dat de FED de rente op 0 heeft vastgetimmerd en samen met de centale banken van Japan en nu vooral China onverdroten doorkopen. De rente pauzeert dan even. En als de beurs dan flink verder is gestegen kmt er toch weer een volgend stapje, want de FED gaat de rente korter dan 10 jaar op 0 houden en die hogere aandelenkoersen doen vermoeden dat het einde van de nultijd dichterbij komt. Ondertussen gaat de rentestijging tergend langzaam, ook al  (of juist doordat; het zit immers al in de rente verdisconteerd) voorspelt iedereen rentestijging

De rente is iets te ver gedaald op het ogenblik, 1,9% moet het zijn tenzij de obligatiemarkt een fijne neus heeft voor een komende aandelencorrectie.

29 maart 2013

Minder banksteun nodig, Dijsselbloem heeft gelijk

Dit plaatje  is een goede illustratie van de visie van linkse  partijen als de SP. Die kunnen er (beslist niet ten onrechte) er niet over uit dat het bankwezen zo gepamperd wordt en dat mensen die dit ter discussie durven te stellen als gevaarlijke gekken worden afgeschilderd in de conservatieve financiële pers.
Overigens waren de mensen in Cyprus toch niet zo dom als de doorsnee commentator denkt, ze trokken massaal hun geld weg bij de failliete Laikibank. Ze waren het toen al eens met Dijsselbloem dat je met je spaargeld moet oppassen en het niet bij een zeer zwakke bank moet stallen. Dat was geen geheim dat plotseling door Dijsselbloem is geopenbaard. Commenatoren vinden het vreselijk dat Dijsselbloem het geheim heeft verklapt en dat Dijsselbloem oproept je geld veilig weg te zetten, terwijl die commentatoren dat slecht vinden: je moet je geld juist bij failliete banken stallen en dan eisen dat Duitsland de rekening betaalt. Vooral Russen en Britten kunnen maar niet erover uit dat Dijsselbloem dat niet inziet. Zelf willen ze niet betalen en dus moet Duitsland en Nederland dat doen. De banken zouden anders te zwak zijn. Kletskoek zegt Dijsselbloem gesteund door Duitsland en hij heeft gelijk denk ik.
 De zuidelijke landen hebben al veel minder steun nodig dan enkele maanden geleden, zie de spectaculaire daling in Spanje en Ierland.

Beurs niet alleen omhoog door QE

Zo waar sloot de S&P500 op de valreep van het kwartaal op een all time high. Bijna iedereen schrijft dat toe aan de FED en QE in het bijzonder.
Dat is maar een deel van het verhaal. Economische fundamentals kunnen de hele stijging van de beurs verklaren. Een voorbeeld is het bovenstaande plaatje van Yardeni. It is the economy, stupid.

Het verband met intial claims voor werkloosheid alleen is al een goede verklaring van de stijging van de S&P50 in de afgelopen paar jaar.
Ook Benderly (van Applied Global Macro Research, het bureau dat voor de VS en de Amerikaanse beurs het beste voorspelde voor de juiste redenen) vindt dat de beurs helemaal te verklaren is met (zijn) leading indicators voor de economische gorie zoals het herstel van de huizenmarkt, herstel finale vraag in binnenland door net wealth, werkgelegenheidsgroei, opgespaarde vraag etc. Hij voorspelde vorig jaar ongeveer rond deze tijd (31 maart) dat de S&P500 een all time high zou bereiken beleggenopdegolven.blogspot.com/2012/03/blog-post.html .
Overigens wijzen de leading indicators van Benderly nog steeds op een stijgende beurs, van meer dan 10% op jaarbasis.

28 maart 2013

Kuroda verleidt Goldman Sachs tot kopen 20 jaars obligaties


Op 27 maart gaf Goldman Sachs als advies om long Japanse 20 jaars leningen te gaan en short 10 jaar. Het renteverschil van 0,9% moet nodig naar 0,65% of nog lager, zo vinden ze. In 2003 was de rente nog lager in Japan, dus dat moet maar kunnen.
Kuroda moet zich immers blauw gaan kopen aan lange leningen om een van zijn dromen waar te maken: een vlakkere yield curve waardoor de mensen nog sneller gaan geloven in meer inflatie. Maar juist dat geloof staat beleggen in lange leningen in de weg, zorgt voor langere lange rentes.

Het renteverschil met Duitsland is historisch  laag, dat maakt 20 jaars leningen om van te watertanden: een torenhoge rente van zo'n 1,5%, het geld lijkt voor het oprapen te liggen in Japan als je gelooft in Abenomics.

In 2009 bij QE1 in de VS ging de rente ook aanvankelijk omlaag, maar toen de beurzen te veel stegen en men meer in de toekomst ging vertrouwen steeg de lange rente toch ondanks gezwinde aankopen van de FED.
Maar goed, eerst koersen omhoog en dan wegwezen, dat kan een profijtelijke strategie zijn. Maar wie weet stelt Japan weer teleur en is Kuroda niet zo'n wildeman als nu alom gehoopt wordt.

consumentenkrediet krikt retail sales VS op

“Piet Krediet woont hier niet” is verleden tijd in VS
Dit zorgt voor hogere retail sales. de groei van het consumentenkrediet is weer normaal op het niveau van 2004, 2005,2007 (dat was geen bubbelniveau, dat zat net als in Nederland nu in de hypotheken). Als het voor langere tijd  naar 20% gaat dan zullen de nodige FED-gouverneurs bezorgd achter hun oren gaan krabbelen, maar zo ver is het nog niet.
Via lagere besparingen groeit consumptie daarom toch, ook al is de inkomstenbelasting dankzij het fiscale klif hoger.

Australische cakes etc

Bij mijn vakantie in Zuid Frankrijk had ik tot besluit de rij toetjes. In Australië heb je de meat pie (hierboven) en vooral rijen met cakes, zoals hun Engelse vooruoders introduceerden.
En natuurlijk de Devonshire tea (of koffie tegenwoordig), met de scones plus veel room en jam
een nibble

27 maart 2013

zwakte euro voorspelt nog mer economische tegenvallers

Sinds enige tijd (niet langer dan het plaatje aangeeft) lopen de economische verrassingen volgens de Citigroup Economic Surprise Index (CESI) parallel met de euro tegen de dollar. De zwakte van de euro loopt kennelijk iets voor op tegenvallers.
De tegenvallende autoverkopen met bijbehorende voorraadcorrectie wijst ook op nog even een doorgaande recessie. In de tweede helft van dit jaar hoort die recessie voorbij te zijn. De zwakke euro gaat  dan hopelijk de export bevorderen (maar de zwakke yen helpt bepaald niet).

AAA leningen nog maar $4000 miljard (was 11000 miljard)

(bron plaatje http://im.ft-static.com/content/images/d26fd1b8-9640-11e2-9ab2-00144feabdc0.img).
In 2007 was de club van AAA landen nog groot. Zelfs Spanje was AAA.
Het afgelopen jaar zijn enkele grote landen hun AAA rating kwijt geraakt: de VS, Frankrijk en recentelijk het VK. De AAA pool is met 60% gekrompen.
De grote leveranciers van AAA zijn nu Duitsland, Nederland, Australië, Canada, Singapore, Noorwegen, Finland (er zijn diverse multinationals die AAA zijn).
Diverse Opkomende Landen hebben een duidelijk betere rating gekregen, zoals Brazilië, Indonesië, Mexico, Turkije, Filippijnen.

Dijsselbloem de nieuwe held

We hebben nu twee dagen gehad dat iedereen over Dijsselbloem heen viel. Het was meer dan verschrikkelijk dat hij zei, wat iedereen eigenlijk al dacht. De Europese belastingbetaler in de kernlanden wil de rekening niet betalen, eerst moeten de aandeelhouders, de obligatiehouders en de grote rekeninghouders maar eens pijn lijden. En die russen, die hebben verloren: nee, ze redden de Russische miljardairs niet. Ze hebben misgegokt, tegen die machtige Dijsselbloem moesten ze als sukkels hun wonden likken.

Vooral de Engelse journalisten waren ronduit onbeschoft, daar kan de PVV nog een puntje aan zuigen. Het lijkt wel een beetje hoe ze Van Rompuij schroffeerden.We hebben geen flying dutchman nodig, maar een lying dutchman. Anders komt de too big to fail doctrine in gevaar

Dijsselbloem heeft echter de tijdgeest beter aangevoeld dan sufferds van de Financial Times: het financiële stelsel is met de hulp van de centrale banken weer sterk genoeg om normaal behandeld te worden. Een faillissement beteknt niet langer dat het hele bankwezen omvalt. In de VS grossiert men ook in failliete banken, lees er Calculated Risk maar op na, de rij aan omgevallen banken in de VS is eindeloos, al begint de stroom gelukkig op te drogen. Toch kon het bankwezen in de VS herstellen.

Dijsselbloem moet de banken en de spaarders waarschuwen: zo als men klakkeloos de banken steunde, zo kan men niet meer door gaan. Het wordt tijd dat de banken de rekening terug gaan betalen en het gaat nu zo goed met de meeste grote banken dat dit ook moet gaan kunnen in het komend decennium. Ze mogen nog enkele jaren buitenaardse winsten maken met de hulp van overenthousiaste centrale banken, maar daar moeten ze wel een flinke duit van in de belastingzak doen.

Dijsselbloem is een held. Wat is dat voor onzin, dat je niet mag zeggen wat echt iedereen weet. Centrale banken zullen bankruns echt wel aankunnen, want die komen niet op de grote sterke banken. Opruiming van wat zwakke broeders zoals in Amerika, dat kan geen kwaad.

Business Insider begint als een van de eerste bang te worden dat Dijsselbloem geniaal is ( http://www.businessinsider.com/dijsselbloem-reveals-the-euro-end-game-2013-3), dat is heel wat beter dan de onheilverhalen van zerohedge. Ze zien hem nog wel als figurehead (wat dat is moet hij misschien ook nog leren, maar men ziet dat fout, hij is net zo geweldig als Van Rompuij.

N.B. Cyprus is echt iets speciaals. De banken hadden haast geen kapitaal, geen lange obligaties al dan niet achtergesteld. Bijna alles is deposito. Geen wonder dat de mensen met deposito's de klos moesten worden. Andere banken hebben een meer normale balans en dus zal de depositohouder niet zo gauw de klos hoeven te zijn. (plaatje van Lombard Street Research).

26 maart 2013

Chinese banken zeer winstgevend, maar die schaduwbanken

Banken domineren de Chinese beurs met een kwart van de marktkapitalisatie en meer dan de helft van de winst.. Hoe goed ze er voor staan is altijd onduidelijk omdat ze er niet onderuit komen om de locale overheden te veel te financieren, ook al vond de centrale bank dat goed. De Bank of China had de laagste winststijging sinds ze op de beurs staan, slechts + 19% en de Agricultural Bank deed het nog slechter: +12%.
De banken hadden wind mee van de centrale bank en dat is wat om aan het slaan in tegenwind.
De centrale bank is aan het verkrappen, omdat het schaduwbanksysteem veel te hard aan het groeien is en geld uitleent aan misschien niet zo'n goede zaken.

koperprijzen omlaag ondanks aantrekkende conjunctuur door te hoge Chinese voorraden.

De kopervoorraden in China vliegen de laatste tijd omhoog. Daar was al langer anecdotal evidence voor, foto's van uitpuilende opslagplaatsen, maar nu zie je het ook in de officiële statistieken.
De koperimporten van China nemen af.
Samen met toenemende productiecapaciteit en weinig stakingen betekent dit dalende koperprijzen.
Dr. Copper steekt bleekjes af bij de S&P500, een verklaring waarom Emerging Markets het relatief slecht doen. De sterle dollar wordt alom ook gezien als belangrijke reden waarom grondstoffenprijzen zoals koper het zo slecht doen terwijl de industriële cyclus in de wereld aantrekt. het blijft desondanks raar dat de koperprijs zo achterblijft.

25 maart 2013

Na Cyprus vallen de wolven Slovenië aan

Na het herroepen Dijsselbommetje dat Cyprus model staat voor de rest van de Eurozone is de geest uit de fles. Het lijkt wel de tien kleine negertjes of de kindertjes van drs P die als wolvenvoer geloosd worden uit de trojka bij Omsk om de zo veel gerst of hoe heette die afstandsmaat ook al weer.

Het kwalijke van de uitlating van Dijsselbloem is niet eens dat iedereen boven  € 100.000 nu weet geld kwijt te kunnen raken, aandeelhouders alles horen te verliezen, junior obligatiebezitters de klos zijn en zelfs senior obligatiehouders geld kunnen verliezen, maar vooral ook de capital controls. Deze zijn nodig om de kapitaalvlucht uit Cyprus te beteugelen. dat is een tijdelijke zaak, die in IJsland nu al vijf jaar duurt en in Cyprus ook wel de nodige tijd zal vergen. Die capital controls moeten niet standaard worden.

Er is nu consensus dat Slovenië het volgende slachtoffer hoort te worden. Weer een klein staatje, een dikke 1 miljoen mensen en de rijke tak van ex- Joegoslavië
Het IMF vindt dat Slovenië dit jaar € 3 miljard toegestopt moet krijgen. De banken hebben voor  ongeveer € 6,8 miljard non performing loans, 19% van het BNP (ter vergelijking: in Spanje is dit 16%)..

24 maart 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Cyprus begint een nieuwe bladzijde aan het Europese drama te ontwikkelen: hoe veilig zijn banktegoeden bij faillliete banken nog? Tot verbazing van velen zijn deze ineens niet meer zo veilig als gedacht. Als je bank heel erg failliet is, krijg je minder geld terug dan als je bank maar een beetje failliet is. Hoe logisch en ondankbaar toch. Europa betaalt niet klakkeloos de rekening. Er zijn grenzen, belastinggeld inzetten voor witwassende Russen gaat te ver. Ondanks de ferme houding van Dijsselbloem (this time is different, een genoegen dat aandeelhouders SNS al eerder mochten smaken) is de Europese solidariteitsgedachte weer snel aan het bekoelen. De Nederlandse kiezer loopt zelfs weg van Henk Krol in de open armen van Europa-activist Wilders, nu in de peilingen weer de grootste partij van Nederland, vooral ten koste van de VVD. Een meerderheid van het Nederlandse volk zou geen cent meer voor Cyprus willen ophoesten.  De Russen moeten die arme sloebers met deposito's > € 100.000 maar eens gaan helpen (maar dat valt niet mee: vliegtickets van Moskou naar Cyprus zijn uitverkocht).
De beurs was weinig onder de indruk van Cyprus. De rente daalde zelfs in Spanje en Italië, niet wat je zou verwachten bij een vermeende bankrun in die landen. De goudcharts zien er wat vriendelijker uit, maar dat zal eerder komen door het nijver kopen van de Peoples Bank of China van van alles (record aantal Amerikaanse staatsleningen in januari).

De FED deed zoals verwacht niets, voorspelde wel een lagere werkloosheid, maar onvoldoende om QE in gevaar te brengen.

Het economische nieuws in de VS was goed. Initial claims waren lager dan verwacht, de vastgoedmarktcifers goed (met uitzondering van het sentiment van huizenbowuers NAHBMI die 2 punten daalde), Phillyfed verbeterde, maar geeft een ISM aan die lager is dan de vorige maand.
In Europa vielen de voorlopige PMI's tegen. De IFO daalde marginaal, maar genoeg om de pessimisten vol overgave in de pen te doen klimmen: IFO verwachtingen gaat verder dalen op slechte nieuwe orders.
De autoverkopen daalden flink in Europa, vooral in Nederland waar de Rutterecessie wel heel hard toeslaat en bij de voorgenomen sadomasochistische verdere bezuinigingen kan Rutte misschien Colijn gaan verslaan qua economisch beleid. De bouwactiviteiten vielen verder terug in europa. Ook het tweede kwartaal lijkt in Europa een negatieve groei te gaan krijgen, maar dan moet het de plus indraaien (geen garantie).

De dollar zette zijn opmars tegen de yen en de euro even niet door. Kuroda kwam bij zijn eerste persconferentie als baas van de Bank of Japan met onvoldoende doldrieste plannen op de proppen. De leading indicators en de handelsbalans verslechterden.

In China verbeterden de voorlopige PMI's.

goed nieuws van de afgelopen week: terug naar de tijdgeest van de jaren 50

Het vertrouwen is terug aan het keren. Dat blijkt o.a. uit hoe weinig de beurs van streek raakt over Cyprus, maar vooral de steeds uitbundigere verhalen over 2014 in vooral de VS.
De verwachte winsten voor 2013 worden naar beneden bijgesteld, maar men wordt optimistischer over de winstgroei in 2014 (en met reden: winstgroei hangt erg af van groeiversnelling). Een en ander betekent dat de geschatte winst een jaar vooruit voor de VS stijgt.

Veel landen zitten op het dieptepunt van de conjunctuurcyclus en lijken aan een opswing te gan beginenn, zo was de teneur van Morgan Stanleys Joachim Fels c.s.


De FED werd iets optimistischer over de werkloosheid in 2014, maar die is nog steeds volgens hen 6,7 tot 7,0% (was 6,8-7,3% in de decembervergadering), maar nog steeds zo veel te hoog dat als de FED gelijk krijgt men ook nog in 2014 moet QE-en volgens Bernanke. Maar hij begint zich een beetje in te dekken voor als de werkelijkheid wat rooskleuriger is. De kans dat al die QE niet alleen gunstig is voor de rijkste 1% maar ook voor de doorsnee republikeinse stemmer lijkt toe te nemen, je leest meer positieve verhalen hierover (tot nu toe was de consensus dat het de beurs wel helpt, maar niet de 99% vanwege hogere inflatie).

Voorlopig heeft het economische nieuws in de VS de wind mee: de cijfers over de vastgoedmarkt verbeteren verder (zie vorige post bijvoorbeeld en dit plaatje
het aantal gezinnen dat onder water staat met de hypotheek is nu snel aan het dalen en dat is natuurlijk goed voor het vertrouwen), de werkgelegenheid groeit heel aardig, zoals de initial claims voor werkloosheid aangeven, de retail sales waren sterk, de sequester van de federale overheidsuitgaven lijkt niet al te dramatische gevolgen te hebben. Misschien komt dit door nieuwe vindingrijkheid van de staten en gemeenten (zie artikel The Economist, de voorkant zelfs: The America That Works
http://www.economist.com/news/leaders/21573544-luckily-dysfunction-washington-only-one-side-americas-story-america-works?spc=scode&spv=xm&ah=9d7f7ab945510a56fa6d37c30b6f1709, waardoor je verbeteringen ziet in onderwijs, private infrastructuurinvesteringen,  fracking opkwam in Noord Dakota ondanks Washington. In de VS geeft men nu 2,9% van het BNP aan R&D uit, een record sinds de race naar de maan. Amerika bruist weer, tal van vernieuwingen en innovaties gaan er op ons afkomen.

In China ziet men een kleine rem op de consumptie en investeringen doordat onder aanvoering van Li de lagere overheid niet zo veel geld mag uitgeven aan pracht en praal (o.a. door zijn waarschuwende toespraak over verwelkende bloemetjes in plaats van grote  prachtboeketten bloemen die een godsvermogen kosten) en ook dat de lokale overheden zich in moeten houden zich rijk te maken via vergunningen voor veel te veel vastgoedinvesteringen. Dit lijkt de groei nu iets te drukken, maar dit is een goede zaak en ondanks dat lijkt de groei nog boven 8% te blijven in het eerste half jaar.
 
Li en Franciscus I zitten keurig op een lijn: de tijdgeest van de jaren 50. In de VS de sequester en de niet aflatende uitstroom van ambtenaren, ook soberheid à la de jaren 50. Dat was een voorspoedige tijd.

grafieken Calculated Risk over verbetering huizenmarkt VS

 
Architecten gaan het een stuk drukker krijgen. de bouw trekt dus aan, niet alleen van huizen.
Het aantal in aanbouw genomen huizen is flink aan het stijgen, maar het is nog niet  in geen velden of wegen op normale niveaus.
voorraden nemen af, gedwongen verkopen nemen af.
mortgage equity withdrawal, het ophogen van de hypotheken en daar flink van consumeren sloeg na 2006 om van te veel consumeren naar te weinig. Deze grote rem op de consumptie is bijna weg.

23 maart 2013

Cyprus speelbal van Europa en Rusland

Cyprus blijft verbazen. Hoe kan zo'n klein eilandje er toch zo'n janboel van maken. Dat gebeurt op wel meer eilanden, denk aan IJsland en Ierland, maar Cyprus spant toch de kroon (totdat dadelijk Malta aan de haal gaat met nieuwe ellende, zo lijkt het gezien de grootte van het bankenstelsel).
(plaatje van The Economist)
Cyprus valt ineens door de mand als paradijs voor witwassen van gelden en dat soort landjes met een veel te grote zwarte economie met veel te grote banken zorgen vaak voor allerlei onplezierige verrassingen (Krugman in de New York Times).
(
http://www.businessinsider.com/why-its-so-difficult-to-bail-out-cyprus-2013-3)

Er wordt een curieus spel gespeeld met Europa en Rusland.  Beide partijen kijken toe wie het eerst toegeeft. Ondertussen piepen de Cyprioten steeds harder. Politici proberen de crisis niet onmiddellijk uit de hand te laten lopen. Griekenland snelt te hulp met steun voor Griekse filialen (de wonderen zijn de wereld nog niet uit, Griekenland als oplosser van problemen in de eurozone). Wat doet Turkije? Voorlopig nog niets, maar men volgt een en ander met interesse (ik heb ineens sinds ik over Cyprus schrijf veel lezers in Turkije op mijn blog).

Rusland is natuurlijk het interessantste. Cyprus kan dreigen met het toestaan van een militaire basis over verkwanselen van olie- en gasrechten aan Gazprom (de gasvoorraden worden in de Middellandse Zee worden op ongeveer 2/3 van wat er nu nog in het veld van Slochteren zit geschat). Wat doen de biljonairs? Je hebt er meer met $10 miljard + dan in Nederland (
http://www.huffingtonpost.com/2013/03/21/russian-billionaires-cyprus_n_2927252.html?utm_hp_ref=business).  Kennelijk hebben Putin en Medvedev geen geld op Cyprus, maar ze zullen toch vriendjes hebben die veel geld dreigen te verliezen. Cyprus is een grotere investeerder in Rusland dan Duitsland. De 50.000 Russen in Limassol zullen niet blij zijn met de ferme houding van Medvedev om Cyprus niet te steunen tenzij ze degasvoorraden kunnen plunderen of  die leuke militaire basis kunnen krijgen. Voorlopig lijken de Russen het slecht gespeeld te hebben, zo krijgen ze hun militaire baiss nooit. Maar misschien vergis ik me, als zo Cyprus de eurozone wordt uitgetrapt moeten ze wel bij Rusland aankloppen voor wat steun.  In elk geval is de oplossing van het probleem van Cyprus een onderonsje van Europa met Rusland, waarbij Cyprus voorlopig maar het gif moet slikken.
 
Het begrip voor Dijsselbloem en de andere ministers voor het stijf houden van hun poten om niet te capituleren voor de wensen van Cyprus is sterk gegroeid in de afgelopen week. Cyprus moet ophouden zo veel geld wit te wassen en de banken mogen niet zo groot zijn.
Er moet flink afgeboekt worden op de spaartegoeden boven € 100.000, vooral als je dan ineens een rekening hebt bij de bad bank.
 

afzwakking groeivooruitzichten VS en Duitsland

De Current Activity Index van Goldman Sachs geeft een plotselinge afzwakking van de economische groei aan in de VS. Of dit klopt, is niet zeker gezien de daling van het aantal initiële claims voor werkloosheid. Maar de belastingverhogingen en de sequesterkaasschaafmethode van de overheidsuitgaven moet natuurlijk wel enige negatieve invloed hebben op de groei. Tijdelijk, maar genoeg om de groei in het tweede kwartaal te groeien (een en ander wijst op ongeveer 2,5% groei in het eerste kwartaal en ongeveer 1-1,5% in het tweede kwartaal).
De IFO geeft een minieme verzwkking aan van de groeivooruitzichten van Duitsland (en daarmee ook voor Nederland). Veel is het niet, maar men is bang voor een tijdelijke trendomslag, vooral omdat nieuwe orders niet best zijn en dat parallel loopt met IFO verwachtingen, het vooruitlopende deel van de IFO.

21 maart 2013

Nimbin

Vlak achter deze drie pieken, de Nimbin Rocks, ligt Nimbin. Dat is een merkwaardig plaatsje, waar de tijd heeft stilgestaan sinds de jaren 70 tot enkele jaren geleden. Men leeft van de hennepcultuur.
Net als Amsterdam heeft Nimbin zijn eigen hennepmuseum. Nimbin is dan ook de hippieplaats van Australië. De diverse vorige keren dat ik in Nimbin was, waren dat bijna allemaal nog hipppies uit de jaren zestig en zeventig, maar deze keer had de plaats zich helemaal vernieuwd: het publiek was veel jonger geworden.

Nieuw Normaal Nieuw Zeeland ten einde: Marmageddon voorbij

Ik blogde al eerder over de grote ramp die Nieuw Zeeland trof, Marmageddon: http://beleggenopdegolven.blogspot.co.uk/2012/03/marmageddon-treft-nieuw-zeeland.html.

(plaatje http://news.sky.com/story/1067416/new-zealands-year-of-marmageddon-is-over)

Er zijn weer meer tekenen dat het Nieuwe Normaal voorbij is

Het heeft absurd lang geduurd, maar de barre tijden voor Nieuw Zeeland zijn voorbij. Er is weer marmite verkrijgbaar van hun eigen soort in Nieuw Zeeland. Sinds de aardbeving in Christchurch in 2011 heeft men het zonder dit goedje moeten stellen (er waren nog enige voorraden, maar na een tijdje rantsoenering van de voorraden waren ze toch echt op en moesten de Kiwi’s moeilijke tijden doormaken: marmageddon was een feit. Alleen de Olympiërs van Nieuw Zeeland kregen bij terugkeer in 2012 nog wat potjes. De terugkeer van marmite in de schappen heeft geleid tot speciale toast parties.

Het smaakt echt anders dan de Engelse versie. Die in Australië lijkt er wat beter op. Zelf vind ik het niet lekker. Men zei in Australië dat het mijn eigen schuld was dat ik zo vol muggenbeten zat: ik at niet genoeg marmite, dat gistachtige zwarte goedje houdt ongedierte op afstand.

Zombiekopers verslaan large speculators bij Amerikaanse staatsleningen

Twee plaatjes spraken me aan bij de weklijkse set grafieken van Bianco.
De zombiekopers van Amerikaanse staatsleningen slaan weer hun slag. Niet alleen de FED profiteert van de opgelopen rente, maar vooral de Chinezen. Nog nooit kochten ze zo veel Amerikaanse staatsobligaties volgens de laatste TIC data. (plaatje Bianco). Misschien kopen ze ook weer wat goud (van de verkopers van goud ETFs), als ze kennelijk zo vol zitten met nieuwe valutareserves.
De large speculators verkochten juist hun long posities, nu ze het mooie aandelenverhaal gaan geloven. Het volgen van de commitment of traders grafieken berust voor een behoorlijk deel op het geloof dat de large speculators vaak verkeerd zitten en met hun aankopen dan wel verkopen bepaalde trends verergeren.(plaatje Bianco)