Pagina's

19 maart 2013

Cyprus, de muis die brult

Zoals te verwachten was stemde het parlement tegen de door Dijsselbloem bekokstoofde redding. Je eigen mensen beroven, dat kun je als politicus niet zo in het openbaar doen, vooral niet als je er zelf niet rijker van wordt. Nee, dan kun je beter brullen dat Duitsland slecht is, ook een zwart circuit heeft.
De banken van Cyprus zijn belachelijk groot vergeleken met het BNP. Dat was ook de bedoeling van de regering. Russen vonden Cyprus maar wat interessant om zwart geld onder te brengen en daarom werden die banken gemakkelijk zo groot en vindt de regering het nog steeds kansrijk dat Cyprus een land met belachelijk grote banken kan blijven, als het maar genoeg zwart geld witwast.

De problemen werden enorm voor Cyprus toen enkele grote banken verlies moesten nemen op hun Griekse staatsleningen (in het kader van psi, niet de Griekse letter maar public sector involvement). dat was 4,5 miljard euro kassa weg. 3,5 miljard alleen al bij twee grote banken. In 2011 werd door de banken via andere ongelukjes die bij de kredietcrisis horen 5,5 miljard euro verlies en daarmee was het kapitaal van de banken in een klap weggevaagd, terwijl dat in 2010 nog zo prachtig leek. Na 2011 wist je dus dat die banken eigenlijk failliet waren en tja dan vraag je eigenlijk als spaarder om ongelukken.

Nu moet Cyprus bij Griekenland in de leer hoe je geld kunt afpersen van de rest van de eurozone. Die zal moeten betalen. Een andere mogelijkheid is dat Rusland betaalt, Gazprom wil dolgraag wat voorschieten (het geheime alternatieve plan om aan geld te komen voor Cyprus), maar dan zijn de olie- en gasreserves van Cyprus voortaan in Russische handen. Dat wil men niet en dus moet Duitsland c.s. betalen van de VS. Rusland heeft overigens al 2,5 miljard euro steun verleend aan Cyprus en was daarom zeer verbolgen dat de rekeningen van hun burgers geplunderd werden. Medvedev zei dat het wel Sowjet stijl leek, die confiscatie van tegoeden.

Dijsselbloem krijgt nu de schuld van de domme beslissing om voor zo'n klein bedrag het garantiestelsel voor particulieren tot 100.000 euro het ravijn in te gooien. Een en ander lijkt toch wel te moeten, omdat de rijke landen een streep hebben getrokken, dat ze de rekening nu nog niet helemaal willen betalen van verliezen van banken en verkwistende overheden die geen belasting durven te innen.
Cyprus had dringend 17 miljard euro nodig, bijna heel hun BNP van 18 miljard, 0,2% van de Eurozone. De eurozone springt met 10 miljard bij, dat is geen peulenschil, veel meer dan de verliezen die door de banken geleden zijn.

Men wil principieel zijn, de rekning niet helemaal betalen. dat betekent het bekende vooruitschoppen van het blikje net zo lang tot de euro bezwijkt of er een wonderbaarlijk herstel in de eurozone komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten