Pagina's

19 april 2013

goud en aandelen op lange termijn: nu aandelen beter dan goud



Bovenstaand plaatje is zo ongeveer het oudste plaatje van de goudprijs. Hoe geloofwaardig de verzonnen dollarwaarde in ponden is voor 1776 valt moeilijk te beoordelen.

Op de bijna eeuwigheid is de val in 2013 van de goudprijs niet zo erg groot te noemen. Sinds 1850 zit de goudprijs versneld in de lift, dit komt waarschijnlijk door de hoge bevolkingsgroei plus na 1940 een versterkte trend door Keynesiaans aanjagen van inflatie dat vooral na 1965 uit de hand liep.


Bovenstaand plaatje is van www.chartertrust.com

 Dat plaatje is een onverwacht positieve wending aan het goudverhaal. Je hebt perioden van zo'n 10 tot 15 jar waar aandelen eigenlijk niet zo van hun plaats komen. Ondertussen gaat de goudprijs uit het dak. Nu is het de beurt aan aandelen, die moeten uit hun dak gaan, terwijl goud zich koest zou horen te houden.
Curieus is dat zowel aandelen als goud op lange termijn ongeveer even hard in prijs lijken te stijgen (6,7%, de constante van Siegel).  Overigens bij aandelen krijg je dividend, dus op lange termijn zit je beter met aandelen dan met goud. Er is overigens wel een belangrijk diversificatie-effect waardoor je beter met een combinatie van aandelen en goud kunt zitten op lange termijn.



Je had lange perioden waarin je beslist in aandelen moest zitten en dan weer lange perioden dat je beslists in goud moest zitten. In de inflatoire periode 1970-1980 was goud je redding en na de technologiebubbel moest je van 2000 tot 2011 beslist ook  in goud zitten, zoals Middelkoop terecht beweerde. De reden voor de goudprijsstijging was overigens hoogstwaarschijnlijk de waanzinnige opbouw van valutareserves door Opkomende Landen als China na de Aziëcrisis van 1998 waarbij landen met onvoldoende valutareserves door de grond gingen. Pas in 2011 lijkt men in Azië etc te vinden dat men wel genoeg valutareserves heeft opgepot.

Van 1982 tot 2000 moest je echt in aandelen zitten en niet in goud en na 2011 lijkt het  opnieuw dat je voorlopig beter in aandelen kunt zitten. Deze keer echter omdat je op aandelen nog meer kunt verdienen met goud, zo lijkt de voorlopige conclusie.
Het verhaal blijft dat je in inflatoire periodes met een lage reële rente en waarin valuta-oorlogen woeden je in goud moet zitten en in perioden met hoge reële rente moet je net ingoud maar in aandelen zitten. Dat wijst erop dat het plaatje het mis kan hebben dat goud het vanaf 2011 slechter doet dan aandelen, maar voorlopig denk ik ook dat aandelen het beter zullen doen dan goud in de komende jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten