Pagina's

14 april 2013

Het optimistische scenario van Rutte/ Asscher

Niet somberen, maar vertrouwen hebebn en het geld laten rollen: Het optimistische scenario van Rutte/ Asscher. Heel anders dan het veel aangehaalde Rutte recessie verhaal

Men (vooral Flip de Kam) ging er op in bij Buitenhof. Als het vertrouwen terugkeert, dan is er (samen met de hulp vanuit  het buitenland) voldoende (1% is nodig)  extra groei om te kunnen verwachten dat het Nederlandse begrotingstekort onder 3% komt.
Maar de kans daarop is klein vanwege de somberheid op de huizenmarkt en de kortingen (en vrees daarvoor) op de pensioenen. (Flip de Kam).

Er komt enorme druk op het nieuwe opperhoofd van het CPB om te verwachten dat er voldoende groei komt, dan hoeft men niet te bezuinigen.
Als het zo gemakkelijk is, dan zou ik als regering het zelfs als eis stellen: alleen iemand die geloofwaardig kan plannen dat het begrotingstekort voldoende daalt is geschikt.
Zie Japan hoe dat uitpakt.

Flip de Kam vond het optimisme van Rutte toch vooral het vogeltje (?!) van de road runner die over de afgrondis  gelopen en even later zich realiseert dat hij tegn de grond moet slaan. Over drie maanden ziet men dat alle plannen luchtkastelen zijn. Ach, als het een vogeltje is, dan is de goede afloop bijna gegarandeerd.

VVD: Brussel is heilig. Whatever it takes. Dan maar geen regering en 0 zetels in de peiling.
Het sociaal akkoord is natuurlijk een stap richting meer vertrouwen, ook al hervorm je niet op de pijnlijke dingen.
Als de groei tegenvalt (nogal waarschijnlijk over de eerste helft van 2013) en je bezuinigt verder, dan bezuinig je de economie kapot. Daar is nu consensus over.
Tijd dus om tot ketterij tegen Brussel op te roepen. Daar zal men het overigens prima vinden als Nederland de economie stimuleert.

Je moet die lui in Brussel gewoon afbluffen. Je komt gewoon op de proppen met een ambitieus investeringsplan voor infrastructuur en research & development.
De hypotheekrente moet omlaag geforceerd worden, dat kan tamelijk eenvoudig.  Pensioenfondsen beleggen graag in particuliere hypotheken. Zorg ervoor dat ING weer concurrerende tarieven mag stellen voor hypotheken (laat ze hun steun aflossen via tijdelijke emissie van aandelen die ze straks terug mogen kopen bijvoorbeeld).
De huizenprijzen hoeven dan niet verder omlaag, daarvoor is de schaarste te groot in vele delen van het land. We hebben heel weinig huizen gebouwd in de hausse op de huizenmarkt. Dat was erg merkwaardig, overal waar zo'n prijsexplosie kwam, bouwde men zich te pletter. Niet in Nederland. Dat is nu een geweldig voordeel.De grote daling lijkt er overigens al uit te zijn.

Stap twee is een rijkrekenrente voor pensioenfondsen. Sta toe dat ze een risico=opslag van circa 2% kunnen meenemen in de rekenrente. Dan wordt het onwaarschijnlijk dat pensioenfondsen moeten korten, dan kun je al voorrekenen wanneer de huidige korting ongedaan wordt gemaakt en wanneer er weer enige inflatie-indexatie komt.

We sparen veel te veel in Nederland, zoals goed te zien is aan het excessieve overschot op de lopende rekening. Er begint weer wat opgespaarde vraag te komen. De autoverkopen bijvoorbeeld zijn te veel gedaald in Nederland. Zo komt men altijd uit de recessie: vanaf de top in de besparingen naar minder sparen en meer consumeren.

Elke ochtend daarom niet denken aan die zes onmogelijke dingen van de koningin van Oz, maar aan zes dingen die je kunt kopen (zoals ons boek, nog enige exemplaren à € 15 te bestellen), hoe je mooi je geld uit kunt geven (als je niet te veel schulden hebt). Ja ik kan het, geld uitgeven. Vol vertrouwen, met goede zin.
De PSV-indicator. wijst op stijgend optimisme (in de jaren dat PSV en vooral AZ  geen landkampioen wordt (nu dus), gaat het vaak goed met de beurzen).
Als die goede zin niet automatisch komt, kun je even een potlood tussen je mond houden. Dan maakt het lichaam van zelf de nodige optimistische stofjes aan. Het kan, die 1% extra in 2014.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten