Pagina's

7 april 2013

samenvating financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De doldrieste plannen van Kuroda om voor eens en altijd een eind te maken aan het defalatoire denken in Japan via een monster quantitative easing was het belangrijkste nieuws. De 30-jaars rente stortte totaal in. Hij moet de yen verder naar beneden brengen om inflatie te krijgen. Dat moet via aankopen van o.a. Europese leningen en dat was genoeg om o.a. de Franse, Spaanse, Italiaanse rente omlaag te brengen.
De PMI's vielen tegen in de wereld, zowel die voor de industrie als voor de diensten. Vooral de ISM manufacturing viel veel meer terug dan gedacht. De intial claims voor werkloosheid in de VS liepen ook deze week sneller op dan gedacht. De groei van de werkgelegenheid was maar de helft van wat men dacht, 88.000 met ook deze maand weer minder ambtenaren, deze keer 7000 minder. De werkloosheid kon echter 0,1% dalen, omdat de beroepsbevolking behoorlijk gekrompen zou zijn. De participatiegraad bereikte daardoor weer een diepterecord deels door met pensioen gaande babyboomers).
De handelsbalans viel wel mee, de nieuwe orders ook en de uitgaven voor de bouw stegen mooi in de VS. De groei voor het eerste kwartaal kan zelfs 4% worden.
Maar de meeste cijfers geven aan dat de groei in het tweede kwartaal lager wordt, o.a. de ISM signaleert dit.

In Europa vielen de detailhandelsverkopen tegen, maar trokken de nieuwe orders in Duitsland weer wat aan. De PMI's ex het VK (daarzagen we een lichte verbetering) waren nauwelijks anders dan die van de vorige maand.
De ECB deed niets, Draghi hintte niet eens op extra steunmaatregelen, alhoewel hij wel liet doorschemeren dat de rente misschien ooit kon dalen. In Porugal verklaarde men de bezuinigingen als ongrondwettig, want de ambtenaren werden te veel extra geraakt, dus extra gat van  de nodige miljarden op de begroting.

In China steeg de PMI, al was het minder dan verwacht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten