Pagina's

28 april 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen reageerden rustig op de wat tegenvallende winstcijfers en slecht economisch nieuws uit vooral uiteraard Europa, zoals de daling van de Duitse PMI en IFO (inclusief IFO expectations) (maar in Frankrijk was er een stijging vanaf betreurenswaardig laag niveau). In het VK was de groei over het eerste kwartaal onverwachts toch positief (0,3%), andere cijfers vielen ook mee, zoals CBI Business optimism steeg van 0 naar 5.

In de VS viel de groei over het eerste kwartaal van 2,5% tegen bij de verwachting van 3,2%. Vooral de overheid drukte de groei (overheidsuitgaven -0,8%, er is een soort peace dividend op aan het treden dankzij de sequester; dit dreigt onderbroken te worden door vijandige taal jegens Syrië inclusief daden als men daar echt chemische wapens inzet).  De initial claims voor werkloosheid daalden flink, wekelijkse cijfers over transport per trein waren slecht, gereden autokilometers dalen (door demografiesche redenen: 50-plus rijdt minder en jongere geven hun geld tegenwoordig liever uit aan iPhones etc), groei M1 zwakt af, retail sales geven een gemixt beeld. De FED Chicago Activity index was weer licht negatief, een groei iets beneden trend aangevend. Orders voor duurzame goederen inclusief transport waren flink omlaag, de kernorders 0,2% omhoog vorige maand. Belastinginkomsten vallen mee en uitgaven zijn lager, terwijl men het BNP via een nieuwe methodiek 3% groter manipulert, o.a. door R&D als investering en niet kosten te zien. Houdbaarheid overheidsschuld/ BNP ziet er zo weer beter uit.
De sequester begint nu te bijten: het luchtvaartverkeerd wordt nu danig ontregeld.
De huizenprijzen stijgen door de nu wel erg lage voorraad ten opzichte van de verkopen, maar die lage voorraad hindert nu zelfs de verkopen. Men bouwt nog steeds erg weinig.

In China viel de PMI tegen, maar bleef net boven 50.

In Japan beloofde Abe de economie extra te stimuleren, men kan niet al het werk aan de Bank of Japan overlaten. Men kreeg de yen niet boven de 100 tegen de dollar. De inflatie viel tegen, -0,9% door lagere voedselprijzen voornamelijk
De aankopen van de Bank of Japan sturen overal in de wereld de rente omlaag. Kuroda krijgt een standbeeld in Madrid en Rome en Parijs. De zombiekopers als de FED ( koopt $45 miljard Treasuries en $45 miljard hypotheken) en BoJ ($75 miljard per maand, waarvan vermoedelijk wel 1/3 in Amerikaanse Treasuries) kopen zo veel staatsleningen dat de staten niet voor voldoende aanbod kunnen zorgen. Van de Nederlandse pensioenfondsen kunnen de heren Bernanke en Kuroda eerder een pak slaag verwachten, zo brengen ze de dekkingsgraden alhier omlaag. Ze moeten het voorbeeld van die Chinese huismoeder maar volgen, deze klaagde (via haar zoon, een advocaat) de FED aan de koopkracht van haar obligaties nodeloos in gevaar te brenegen via niet bewezen werking van veel te grote monetaire instrumeneten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten