Pagina's

10 mei 2013

het conundrum is terug: waarom daalt de inflatie terwijl de FED met geld smijt?

Greenspan begon met het nomen van een conundrum in zijn interview na de statement of the FED van het rentebesluit. Japanners en Chinezen zag je toen druk bladerend door het woordenboek wat conundrum in Godsnaam betekende. Raadsel dus. Greenspan sprak bij voorkeur in raadselen, net zoals het orakel van Delphi.
Het conundrum van Greenspan was waarom de lange rente daalde terwijl hij de rnete ging verhogen. De lange rente bereikte zijn top voordat hij de rente begon te verhogen.

Het conundrum van Bernanke is waarom de inflatie(verwachting) daalt, terwijl er zo veel QE ingezet wordt. Zo veel geld drukken en toch daalt de inflatie. Hoe kan dat nou, het is waarlijk een conundrum. Het oude woord aenigma uit het Grieks is eigenlijk veel mooier, maar sinds Greenspan spreekt men van een conundrum,

De FED is toch echt een ruim monetair beleid aan het voeren, zelfs volgens de Taylor-rule (de FED rente moet zijn: 1%+ 1,5 * inflatie (PCE inflatie) - % te hoge werkloosheid (unemployment gap); dat is het plaatje van Bianco hierboven).
De FED doet aan QE en volgens Bernanke is 600 miljard QE verruiming ongeveer gelijk aan 0,75% daling van de FED rente. De FED is dus heel royaal. De rente is veel lager dan de nominale groei van het BNP. Toch daalt de inflatie.

3 opmerkingen:

  1. Het Fed geld is maar 3% van de totale geldhoeveelheid. 97% is gecreeerd fiat schuldgeld door banken. Een inkrimping van de private schulden dan wel het niet investeren in nieuwe productiecapaciteit ondermijnd uiteindelijk de eindvraag in de economie. Dit is niet te corrigeren door welke centrale bank dan ook. Simpel gezegd, het opkopen van vermogens titels door de Centrale Bank maakt je niet rijker, je koopkracht stijgt niet en dus ook niet de eindvraag.

    De winsten in de VS vallen door de bank genomen wel mee, de omzetten van de bedrijven zijn aan het dalen. Om de winst op peil te houden wordt er gesneden in kosten. Er wordt defacto dus steeds minder geld uitgegeven. Kijk bijvoorbeeld eens naar de enorme kas positie van veel bedrijven. Leuk natuurlijk om dit aan de aandeelhouders terug te geven, Maar dit geld wordt dus niet besteedt aan nieuwe productiecapaciteit. Ergo geen nieuwe banen, minder vraag enzovoorts. Daarom daalt de inflatie en die zal (voorlopig) blijven dalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. eens, de banken worden niet ineens solvabel, het vertrouwen is niet terug en er blijft een vraagprobleem. Als er te weinig vraag is, dan komt er geen inflatie.
    Het enige dat je kunt stellen is dat zonder die acties van de centrale banken het vertrouwen nog lager was en er deflatie had kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volledig eens met je reactie. Wel vind ik dat de ECB meer moet doen om deflatie te bestrijden, al hoewel ik vrees dat de Bundesbank dwars ligt. De FED en US Treasury doen dit gewoon beter.

    Het mantra van hervormingen werkt dan ook helemaal niet zonder voldoende eindvraag. Wellicht vind je dit een goed artikel van Robin Fransman om de NL economie weer aan de praat te krijgen:
    http://www.ftm.nl/followleader/schuldsanering-2-0.aspx

    BeantwoordenVerwijderen