Pagina's

3 juni 2013

Club van pessimisten ziet hogere geëiste risicopremies en andere ellende

Het is duidelijk dat de volatiliteit aan het stijgen is. Er zijn nieuwe onzekerheden: gaan de centrale banken stoppen met QE en werkt QE wel voor de beurzen?
Meer liquiditeit hoort voor lagere volatiliteit te zorgen. Maar sinds Kuroda helemaal door het dolle heen is, vliegt de volatiliteit omhoog en de Japanse rente explodeerde. Door al die volatiliteit mocht de Japanse beurs stevig omlaag en nu stijgt de yen weer. De volgens de yen 10% overgewaardeerde beurs half mei lijkt naar een onderwaardering van 10% toe te gaan.


Al die onzekerheden en volatiliteit, daar hoort een hogere geëiste risicopremie bij. De reële rente stijgt, maar door een vervelende reden. Daardoor gaan obligaties en aandelen eendrachtig samen naar beneden. De VIX staat veel te laag in de ogen van de obligatiebeleggers.

Er is veel te veel onverschilligheid, geen angst meer. De wall of worry is nog maar een paar centimeter hoog. We leven in een rare wereld. Eerst gingen de beurzen in bubbelachtige stemming voor defensieve aandelen tomeloos omhoog, nu dreigt een daling waarbij de cyclische aandelen defensief zijn (en Italiaanse, Spaanse obligaties). De rente stijgt terwijl de inflatieverwachtingen dalen.

De FED kocht de laatste 8 maanden 75% van de nieuwe emissies aan staatsleningen en 100% van de MBS-en en toch vliegt de rente omhoog (het was ook veel te weinig volgens Krugman).

 QE kan wel eens in een heel kwaad daglicht komen te staan bij de kiezers: alleen maar goed voor de rijkste 1% en die moet maar eens flink gepakt worden (made in Frankrijk).

 Door al die rentestijgingen dreigt het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt averij op te lopen.

 De ISM laat het zien: de sequester begint te bijten, het geld is op, men kan de besparingen niet nog meer verlagen dan al gedaan is. De vraag valt tegen, de voorraden hopen zich op.

 In China stelt men de verwachtingen al een hele tijd neerwaarts bij. De regering geeft te kennen de economie niet fiscaal extra te gaan stimuleren. Weg is dus die 7,5% groei of hoger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten