Pagina's

30 juni 2013

goed nieuws van de afgelopen week

De beurzen krabbelden omhoog op de opbeurende geluiden van centrale bankiers uit de gehele wereld. Ze riepen in koor helemaal niet van plan het monetaire beleid te verkrappen en de markt prijst te veel verhogingen van de korte rente op korte termijn in. De S&P zit in de toolbox van de FED en een grote daling is niet gewenst. De FED lijkt daarmee de S&P inderdaad behoorlijk onder controle te hebben: de daling sinds 22 mei is nog maar heel beperkt.

Bij obligaties is de schade behoorlijk, maar die is vooral veroorzaakt door de gedachte dat de staartrisico's minder zijn, de kansen op recessie zijn gedaald en het systeemrisico in de VS is zo laag dat de FED iets kan roepen over verminderen van QE, dat is op zich goed nieuws. Als de rente zo blijft als nu, zou dat heel gunstig zijn voor de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen en wordt de druk voor premieverhoging/ overgang naar defined contribution lager.

Op de beurzen houden de cyclische sectoren zich behoorlijk goed (regional banks in de VS en nu ook consumer discretionary doen het op het ogenblik erg goed) en dat wijst beslist niet op ernstig tegenvallende economische ontwikkelingen. Het economisch niruws was overigens behoorlijk goed afgelopen week: betere orders, lagere intial claims voor werkloosheid, wetgeving voor immigratie, Obama die zich constructiever opstelt tegenover fracking en de Keystone pijplijn maar wel strennger wordt tegen kolencentrales etc. Pending home sales waren hoger evenals personal income and spending (iets minder), University of Michigan vertrouwen ging omhoog.
De economische groei lijkt niet te verzwakken in de VS ten opzichte van het eerste kwartaal, maar nog niet te gaan verbeteren.

Lombard Street Research ziet het verminderen van de beperkingen voor uitstroom van kapitaal naar het buitenland in China (een voorstel is gevraagd door Li voor het eind van het jaar) als potentieel bullish voor markten. De valutareserves van China zijn veel groter dan de balans van de FED, de besparingen in China zijn $4,4 triljard per jaar, dus de potentiële stromen zijn gigantisch. Wat gaan de Chinezen kopen? Tot nu toe vooral staatspapiertjes van veilige landen. Maar als bedrijven iets gaan doen met hun liquiditeit, dan zullen ze andere dingen gaan kopen en dat zou goed zijn voor risk on (maar de yuan kan dan omlaag en dat zou niet best zijn voor risk on).
Overigens deden de Aziatische beurzen het prima de laatste dagen. Ook in Japan ging het weer behoorlijk omhoog. Aan het eind van de week schoten goudmijnen, zilver en in mindere mate goud ineens omhoog.

In Europa kan de ECB komende week verrassen met een lagere rente volgens Joachim Fels van Morgan Stanley.

In de VS keurde het oppergerechtshof het homohuwelijk goed dat nu geldt voor zes staten. In Californië mag het ook weer en op dezelfde dag dat men daar het homohuwelijk goedkeurde, werd gebruik van marihuana niet strafbaar gesteld (in de bijbel Leviticus staat namelijk: men that lay together must be stoned).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten