Pagina's

2 juni 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er begint meer volatiliteit in de markten te komen. De Japanse beurs moest nog een keer flink terug (daarna moest het ambtenarenpensioenfonds melden dat ze geen aandelen gingen verkopen, dat ze niet gingen rebalancen ondanks de gestegen koersen) en obligatiemarkten kregen het behoorlijk voor de kiezen. De markt maakt zich zorgen over quantitative easing. In Japan ziet men dat de rente niet meer onder controle is en aan heel Abenomics wordt getwijfeld. Abe moet nu laten zien dat hij kan hervormen, maar de impopulaire maatregelen staan op een laag pitje tot de verkiezingen voor het hogerhuis.

In de VS hangt men aan de lippen van Hilsenrath: gaat men QE al snel (september is consensus aan het worden) minderen ("taper") of komt dit pas in december? Dat zal van de cijfers voor de economische groei afhangen. De groei van het eerste kwartaal werd 0,1% naar beneden gereviseerd door nog minder overheidsuitgaven dan gedacht, alleen al goed voor een druk van 1% op de groei. De huizenmarkt zorgt voor extra groei, maar de hogere hypotheekrente doet de groei geen goed (aandelen onroerend goed daalden daardoor fors), de spaarquote van de consument kan haast niet nog meer omlaag. De intial claims voor werkloosheid geven aan dat de werkgelegenheidsgroei redelijk (ongeveer 150.000 tot 200.000) kan blijven. De ingeprijsde inflatieverwachting staat nog steeds (volatiel)  onder druk, dit maakt een flinke stijging van de rente niet zo waarschijnlijk, vooral niet als de groei voorlopig niet echt boven de 2% uitkomt, zoals het geval lijkt voor het tweede en derde kwartaal. Personal income was onveranderd vorige maand en de bestedingen namen nominaal met 0,2% af door o.a. lagere benzineprijzen. Het consumentenvertrouwen (o.a. University of Michigan) schoot omhoog, pending home sales stegen een beetje en de huizenprijzen wat meer.


Bovenstaand plaatje van Scott Grannis laat zien dat ook al koopt de FED de laatste acht maanden 75% van wat er uitkomt aan nieuwe staatsleningen en alle nieuwe MBS, dan nog kan de rente flink omhoog. Daardoor zitten coryfeeën als Gundlach en Gross met de handen in het haar en rekenen ze op rentedaling.

In Europa waren retail sales (Duitsland)  en consumptie (Frankrijk) weer negatief in april. In Japan stegen de retail sales wel, ging men meer bouwen. Ook de bonussen gaan straks flink omhoog en dat zal voor meer optimisme en consumptie zorgen.

In China daalden de leading indicators en lijkt het nog niet goed te gaan met de industriële productie (Kortom: een ruimer monetair beleid moet in aantocht zijn, waardoor de Chinese beurs het nog redelijk doet).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten