Pagina's

9 juni 2013

VBA Kondratieffgolfmeeting: de macht van het bedrijfsleven is ongeveer maximaal

Afgelopen dinsdag had de Kondratieffgolfgroep van de VBA zijn jaarlijkse bijeenkomst.
Sep vd Voort (van SNS) gaf deze keer de aftrap.
Zijn belangrijkste punten:

  • De macht van het bedrijfsleven is excessief, de consument/ employee moet een groter deel van de koek krijgen [iedereen van de groep was het daar mee eens]; Sep denkt dat overheid machtiger wordt [dat werd niet gedeeld, is onduidelijk], consument/ individu staat al sterk [door bijna iedereen gedeeld]
  • De groei in China gaat flink afzwakken richting 4 tot 5% in komende ongeveer twee decennia, vergelijk Japan na 1970. Vanwege de switch van een investeringsgeleide economie naar een consumptie geleide economie (PV: inclusief vooral overheidsconsumptie) wordt de groei lager. De multiplier van de investeringen is hoger dan die van de consumptie en de groei van de (industriĆ«le) beroepsbevolking valt stil in China.
  • Aandelen zijn bezig aan een langdurige upswing op basis van 10-jaar opbrengsten, de magere jaren zijn voorlopig voorbij (in 2009)
De lagere groei van China met meer consumptie en hogere lonen betekent minder druk op de grondstoffenprijzen, maar ook hogere exportprijzen van China. Per saldo zou een en ander de inflatie iets kunnen drukken, maar misschien ook niet.
Het grote deel van de het winstinkomen in het BNP zorgt voor een lage arbeidsinkomenquote.

Als de macht van het bedrijfsleven zijn top bereikt, dan kun je daarna verwachten dat de inflatie hoger zal worden en de loonstijging ook. Dat zou de structurele keer in de rente bevestigen. Maar de macht van het bedrijfsleven lijkt nog niet onmiddellijk te gaan dalen.
Uiteindelijk is het onvermijdelijk. Alleen het bedrijfsleven kan de rekning van te grote overheidsschulden en zorgkosten enigszins betalen en dat gaat uiteindelijk ook enigszins gebeuren via hogere belastingen, vooral als het bedrijfsleven blijft weigeren de winsten te herinvesteren en als cash blijft aanhouden.

De winstmarge in de VS staat ongeveer op zijn top van deze cyclus.
Maar men betaalt steeds minder belasting over die winst. dat is in lijn met de groeiende macht van het bedrijfsleven.

Er is een internationale wedloop naar steeds lagere vennootschapsbelasting voor bedrijven.
Maar dit staat de laatste tijd steeds meer onder druk. In Nederland wil men niet langer als brievenbusfirma lage belastingen mogelijk maken (bijvoorbeeld voor Starbucks), al is dit wel nodig om de multinationals als Royal Dutch Shell binnen te houden.
Een en ander zorgt ervoor dat de lonen erg achterblijven bij de productiviteitsstijging.
Sinds het akkoord van Wassenaar staat het bedrijfsleven steeds sterker in Nederland.
Internationaal viel dit samen met Jack welch zijn beroep op de wereld dat het om aandeelhouderswaarde ging, niet om al die zachte waarden zoals gepropageerd in de jaren 60 en 70. De decennia erna ging het inderdaad voortdurend richting waarde voor de aandeelhouder is het belangrijkste.
Jack Welch kwam in 2006 al terug op zijn stelling uit 1981. Maar anno 2013 is zijn inkeer nog niet algemeen gedeeld. dat gaat wel komen. Het belang van de aandeelhouder, de rijkste 1%, is excessief geworden. Het moet niet te klein worden zoals in 1981 het geval was, maar nu is het de andere kant doorgeschoten. De hoge werkloosheid en globalisering staan een onmiddelijke keer van de relatieve macht van het bedrijfsleven nog in de weg, maar hij komt er aan. Ter Veer en ik hebben steeds gesteld dat dit ongeveer 2018 gaat gebeuren, misschien een paar jaar later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten