Pagina's

28 juli 2013

goed nieuws van de afgelopen week: meer kans herstel Europa, minder staartrisico, inflatie terug in Japan

Het is allemaal niet gloednieuw, maar een en ander bevestigt enkele goede trends:
Europa komt uit de recesie, minder staartrisico's.


Europa doet het beter dan verwacht, de Citigroup Economic Surprise index stijgt de laatste tijd fors http://www.usfunds.com/investor-resources/investor-alert/is-europe-ready-to-take-off/, de groeivoorspellingen gaan omhoog (zie artikel Barrons in mijn post van de vorige week), en bepaalde aandelen die alleen maar omlaag leken te kunnen gaan zijn in herstel. Cyclische aandelen die het goed doen, dat wijst op economisch herstel. Ook Sober Look kijkt wat minder somber tegen Europa aan; http://soberlook.com/2013/07/glimmers-of-hope-in-euro-area.html

De credit conditions gaan volgens survey ECB sterk verbeteren. Verder is Sober Look (net als ik) onder de indruk van het herstel van de PMI's, de afgelopen week de voorlopige Markit  PMI's in juli.  Ook de dienstensector lijkt te stabiliseren/ verbeteren. In Spanje begint de werkloosheid te dalen.

Het herstel in Europa is mogelijk omdat de consument wel eens iets meer duurzame goederen zou kunnen kopen (Nederland na autoverkopen -53% zelfs ook), er door de lage inflatie  extra over blijft voor de consument, de export het goed doet, vooral in Zuid Europa terwijl men minder importeert, voorraden niet meer tegenwerken. Zelfs Europa kan niet altijd in een recessie blijven zitten, hoe goed politici ook hun best doen met te veel bezuinigen, niet hervormen, elkaar tegenwerken. En in Duitsland hoort de groei aan te trekken als we de IFO moeten geloven (en dat is meestal wel betrouwbaar).

De rente zit in een stijgende trend vanwege minder ingeschatte kans op staartrisicos'(=verlies safe haven waardering staatsleningen VS, Duitsland etc) en betre middellange terminverwachtingen voor Europa en de VS. Dat is een beter verhaal voor de aandelen- en creditmarkt dan dat de afbouw van QE (taper) in de VS alleen maar komt door de toenemende risico's van QE (verliezen FED en verstoring prijzen op de kapitaalmarkt). QE heeft wel degelijk zin als middel om systeemrisico, staartrisico's te verminderen. Het meest succesvol was deze week een jaar geleden de actie van Draghi in zijn bumble bee speech. Die was van een monetaire schoonheid die de mooiste dribbels van Messi doet verbleken: uit het niets creëerde Draghi een extra instrument voor de ECB, OMT om de systeemcrisis van Zuid Europa te bestrijden. Het onmogelijke werd ineens mogelijk: een halt toeroepen aan de explosie van de rentes in Zuid Europa. (theoretische toelichting: het monetaire beleid kreeg er door de kredeitcrisis/eurocrisis een extra doelstelling bij: het systeemrisico onder controle houden. Zoals Tinbergen/Woody Brock dan leert, moet de centrale bank dan een extra beleidsinstrument bijkrijgen, anders lukt het niet alle doelstellingen te kunnen bereiken. De FED creëerde QE, de ECB OMT). Alle instrumenten van de centrale banken hebben invloed op de rente. Het wegdoen van QE is renteverhogend (er is een koper weg en er is groeiend geloof dat het staartrisico daalt).


 Het economische nieuws in de VS was redelijk goed. Nieuwe orders stijgen opnieuw behoorlijk, initial claims voor werkloosheid blijven laag (wel 7000 hoger afgelopen week), new home sales flink omhoog, verder stijgende huizenprijzen, consumentenvertouwen University of Michigan duidelijk omhoog.
Politiek lijkt er meer wil te komen om uit dat debt ceiling gedoe te komen.

In Japan steeg de kerninflatie eindelijk met 0,4%. Na jaren deflatie eindelijk een positief cijfer. De aandelenmarkt werd meteen bang dat Kuroda minder royaal zou worden, maar dat gaat komend jaar (jaren) niet gebeuren. Iedereen verwacht een lage inflatie, lager dan 2% ex BTW verhogingen al helemaal. Maar men verwacht hogere stijging van de huizenprijzen en dat wakkert de bouw en alles wat daar aan vast zit aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten