Pagina's

22 augustus 2013

en de sombere verhalen tuimelen ineens over elkaar heen

Terwijl in de VS de economie aantrekt, getuige de cijfers van de huizenmarkt, net wealth effecten, zoals beschreven bij het goede nieuws van de afgelopen wek en een en ander in Europa ook beter aan het gaan is getuige de ISM's, mooie economische groei in Duitsland en om onduidelijke redenen ook in Frankrijk, verbeteringen in Spanje en Italië zie je ineens uit het niets sombere verhalen opdoemen.

Net nu de cijfers uit China weer wat beter zijn geworden (of dat doorzet na zo'n extreme hittegolf in het derde kwartaal weet ik niet) en je stabilisatie ziet in Brazilië, meevallende groei in Taiwan, Polen en Hongarije, zie je horrorstories over India (stagflatie bij een instortende rupee, nu tot overmaat van ramp leidend tot torenhoge prijzen voor uien, nu al zichtbaar in grote volksoproeren die deze hoge uienprijzen niet langer pikken) en Indonesië verschijnen, met op de achtergrond zorgen over de munten van Zuid Afrika en Turkije.
Heel wat valuta's van de Opkomende Landen krijgen op het ogenblik een stevige opdonder. Die val moet bestreden worden met hoge rentes en in sommige gevallen smelten de grote valutareserves als sneeuw voor de zon.
In sommige andere landen vallen de cijfers ineens enorm tegen (Thailand, Zuid Korea).

Sommige optimisten beginnen wat bleekjes te worden zoals Joshua Brown van The Reformed Broker die zich een hoedje schrok van de performance van de high yield ETF-en die hij ziet als de van hun stokjes vallende kanaries in de kolenmijn. Ze dreigen het loodje te leggen http://www.thereformedbroker.com/2013/08/21/chart-o-the-day-what-are-junk-bonds-trying-to-tell-us/

Om de aandacht af te leiden schrijft de Wall Street Journal over de slechte kwaliteit van de stokbroden in Frankrijk tegenwoordig, niet  voldoende doorbakken. Men steekt de draak met de recessie in Nederland.

Een en ander is allemaal de schuld van Bernanke, zo lees je overal.
Terugnemen van QE, hoe durft hij, goed dat hij ontslagen wordt. Minder QE zorgt voor een ernstig liquiditeitsprobleem voor diverse Opkomende Landen omdat allerlei westerlingen ineens hun geld terugtrekken uit Opkomende Landen om het thuis op deposito te zetten.
Vandaag bibberde men over de notulen van de laatste vergadering van de FED. Men kon er niets nieuws uithalen, maar men werd er toch weer wat neerslachtiger van. Aandelenkoersen blijven goed overeind dankzij Apple (volgend jaar moeten we aan de iWatch) en enkele andere grote jongens, maar de meeste aandelenkoersen brokkelen nu af.
Obligatiekoersen krijgen relatief veel grotere klappen. Het is vooral de reële rente die stijgt en dat is eigenlijk goed nieuws voor aandelen en daarom valt de daling op de aandelenbeurs nog wel mee.
Maar goed, op steeds hetzelfde nieuws dat we al lang weten, QE wordt minder, gaan allerlei koersen bijna elke dag omlaag.
Bovenstaand plaatje is een update van samenvatting financieel economisch nieuws van anderhalve week geleden. De stijgingstrend van aandelen moest wat zwakker worden, het ging gewoon te hard, dus moest de trend iets anders worden. Ik tekende de blauwe pijlen in. We zaten aan de bovenkant van de range en zakken nu wat af. Dat hoeft niet zo erg te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten