Pagina's

11 augustus 2013

Goed nieuws afgelopen week: Groei China zakt niet verder weg, waarom 7% groei minstens nodig (Goldman Sachs), Europa M1, VS consument


Het goede economische nieuws werd de vorige week aangevoerd door China. Doorbraken voor een malariavaccin en gen-hamburgers zijn voor de lange termijn belangrijker, maar in deze buiten China stille cijferweek viel er toch voldoende goed nieuws te ontwaren.
De laatste tijd vielen de groeicijfers veelal tegen, de centrale bank verkrapte het monetaire beleid, de overheid gaf aan lagere groei te accepteren als die van betere kwaliteit was. De Citigroup Economic Surprise Index dook tomeloos naar beneden. Consensusverwachtingen voor BNP groei in China waren bezig aan een schier eindeloze daling, zo leek het.

Dat keerde vorige week. De laatste berg cijfers die vanuit China over ons heen werden gestrooid, vielen in goede aarde bij de economen, al deed het de Chinese beurs niet erg stijgen. Het was wel genoeg om de chartisten van de koperprijs enthousiast te maken.

(Plaatje STTG). Van de weeromstuit gingen de aandelen van materials, miners zoals Billiton ook hemelwaarts.
De export van China groeit weer en die van de import nog meer. Industriële productie lijkt ook te versnellen. De ijzer en staalprijzen zijn wat aan het stijgen. Aluminium is nog wat te veel in voorraad, maar toch, het verhaal van de metaalprijzen begint weer wat minder grimmig te worden.
Industriële productie groeit weer wat harder (9,7% versus vorige maand 8,9% op jaarbasis), groei M2 ook, real social retail sales (rare term,maar och zo noemen ze het nu eenmaal)  stabiliseerde op 11,3% na dalingen van het stijgingstempo, idem voor vaste investeringen grote steden op +22,4%.  Een en ander was overtuigend genoeg om de economen achter de oren te laten krabbelen voordat ze weer een lagere groeivoorspelling wilden uitbraken. China had al een ministimulus over extra aanleg stimulering en fiscale hulp midden- en kleinbedrijf aangekondigd en dat geeft dan net dat minizetje om de groei boven 7% te krijgen.

Goldman Sachs (MK Tang) had donderdag een heel (wel ingewikkeld) verhaal dat China 7% groei nodig lijkt te hebben, omdat anders de werkloosheid te veel oploopt. De verwachtingen van de mensen voor hun loonstijging zijn hooggespannen. Daardoor nemen bedrijven wat zuiniger mensen aan die productiever moeten zijn. Om vraag en aanbod in evenwicht te houden (in ieder geval geen oplopende werkloosheid) bij hoge loonstijgingen moet volgens Goldman Sachs China minstens 7% groeien (en dat is "toevallig" precies het cijfer waarbij Li de lijn in het zand zette voor groei in China, over die 7% is kennelijk nagedacht; die 7% is logisch en zal daarom echt met alle macht verdedigd worden via stimulering).

Observatory Group waarschuwt dat je niet te vroeg de vlag uit moet hangen bij het wat vriendelijkere macro nieuws uit China, want de binnenlandse vraag groeit nog niet solide genoeg. Een en ander maakt de groeidoelstelling van 7,5% met inflatie onder 3,5% (nu 2,7%) wel makkelijker haalbaar. Ook RRR (reserve requirement ratio) voor de banken kan in het derde kwartaal iets omlaag (korte rente PBoC niet), omdat PBoC eindelijk niet meer meldde dat oplopende inflatie moest worden bestreden. Er zijn weer kleine liquiditeitsinjecties van de PBoC en vastgoedontwikkelaars worden iets minder afgeknepen.

In Europa bleef het optimisme toenemen dat het economisch herstel er echt komt. Gisteren blogde ik al dat de hoge groei van M1 dit redelijk betrouwbaar aankondigt en op basis van wat ik vorige week blogde dat ECB senior loan officer survey ook verdere geldgroei aankondigt. De verbetering in de europeriferie is het sterkste, maar de geldgroei blijft wel achter bij die van kernlanden (plaatje ASR). Zelfs Nederland doet een beetje mee, getuige uitlatingen van banken en Wientjes.

In de VS viel de ISM non manufacturing mee op een hoge 56 en the bonddadblog had zoals gewoonlijk weer een hele riedel over wekelijkse high frequency cijfers in de VS. Die wijzen op een aantrekkende groei in het derde kwartaal, gedragen door de consumptie. Precies zoals Benderly dat al een hele tijd belooft. Ik zat op 2-2,5% groei voor het derde kwartaal, maar ik kan kennelijk gerust overgaan naar 2,5% groei of misschien nog iets meer voor de VS (de mooie handelscijfers van afgelopen week leiden tot hogere schattingen voor de groei in het tweede kwartaal en verslechtering netto exportverwachting voor derde kwartaal, vandaar dat Hatzius eerder aan 2% denkt voor het derde kwartaal).
Strategas denkt dat er voor de Amerikaanse banken niets anders opzit om hun rentemarge op te voeren dan meer krediet te verschaffen, zodat de rentemarge meer in lijn komt met de steile yield curve.  Ik denk dat dit een plausibel verhaal is en Amerikaanse banken meer krediet gaan verstrekken gezien het verbeterende Senior Loan Ofiicers survey van de FED en NFIB (sentiment midden- en kleinbedrijf), gesterkt door zeer mooie winstcijfers van de banken in het tweede kwartaal en via $45 miljard rentesubsidie van de FED via hun te grote balans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten