Pagina's

8 september 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Ondanks de zorgen over Syrië (met een heuse Putin punch vrijdag voor de S&P) en de dreigende vermindering van QE met al die onbedoelde bijwerkingen kon de beurs in veel landen toch omhoog en de rente nog meer. Het economische nieuws was duidelijk heel erg goed, alleen de werkgelegenheidsgroeicijfers in de VS vielen wat tegen. 169.000 was minder dan verwacht en vooral de neerwaartse bijstelling van 79.000 in de voorgaande maanden vielen niet goed en ook de dalende participatiegraad (terug op niveau van 1978, vóór de grote opmars van de vrouwenparticipatie) vond men zorgelijk. Maar de werkloosheid daalde 0,1% naar 7,3% en de brede werkloosheid U6 met 0,3% en het aantal gemiddelde werkuren per week steeg, alleen met deeltijdbanen gingen het achteruit, uitzendbanen stegen. Per saldo niet zo slecht.

Het grote goede nieuws was de goede stijging van de PMI's, zowel voor de industrie als voor de diensten. 55,7 in de VS is mooi, leidt tot hogere winstschattingen. ISM non manufacturing van 58,6 wijst op economische groei van boven de 3-3,5% in de VS. Initial claims daalden opnieuw met 8000, de trend is ferm omlaag (ontslagen worden minder, maar aannemen verbetert nog niet).

Ook in Europa en China stegen de PMI's, Nederland zag een forse stijging tot 53,5. Non manufacturing en manufacturing waren in de meeste landen goed, verbeterend. Alleen in enkele Emerging markets, vooral de fragile five (India, Indonesië, Brazilië, Turkije, Zuid-Afrika) gaat het moeizamer. De afnemende belangstelling van beleggers samen met tekorten op de lopende rekening zorgt voor problemen, zwakke valuta's en lagere beurzen. India kreeg door de nieuwe baas van de centrale bank Rajan weer wat meer hoop op betere tijden, misschien weet hij de nodige bureaucratische barrières te slechten, zoals hij al een beetje deed bij zijn eerste optreden.

Ander economisch nieuws waren de goede autoverkopen in de VS, lagere industrieorders ook al stegen die in de ISM's, de productiviteitsstijging van 2,3% viel mee.
Bovenstaande tabel van Strategas laat zien dat militair ingrijpen de laatste decennia niet zo rampzalig voor de beurs hoefde te zijn. Uiteraard geen garantie, elke keer is anders. Een verder stijgende olieprijs vanwege Syrië is uiteraard wel mogelijk, maar ook dat is niet duidelijk.

1 opmerking:

  1. Hi, i think that i noticed you visited my weblog thus i got
    here to go back the prefer?.I am trying to to find
    issues to enhance my site!I suppose its good enough to make use
    of a few of your concepts!!

    Feel free to visit my webpage :: Lifestyle Liberation Blueprint Review

    BeantwoordenVerwijderen