Janet Yellen sloeg zich uiterst bekwaam door het kruisverhoor van de senaat. Met groot tonen van kennis en vaardigheid de senatoren met een kluitje in het riet te sturen dwong ze respect af. Senatoren vonden het een prestatie dat ze officieel hetzelfde antwoord gaf op vragen als ze informeel al gehoord hadden. Yellen vond dat er nog volop werk te doen was om meer Amerikanen uit hun luie stoel te krijgen om te werk gesteld te worden en dat er gezien de te lage inflatie voor de FED er volop ruimte was en is om effectief via QE en lage rentes nog langdurig voor Sinterklaas te spelen.
Dat klonk de markt natuurlijk als muziek in de oren en in de nodige Emerging Markets haalde men opgelucht adem.
Hilsenrath wist te bevestigen dat de FED serieus aan het denken was de drempel om de rente gaan verhogen echt te verhogen van 6,5% werkloosheid naar 5,5-6% (en er dus langer een 0% FED-rente zal zijn).
In China reageerde men in eerste instantie wat teleurgesteld op de samenvatting van het Derde Plenum, maar bij het elke keer loskomen van wat meer uitgewerkte verhalen begint het enthousiasme toch weer wat terug te keren. De eenkindpolitiek wordt afgezwakt, meer marktwerking ook bij grond van boeren etc.
De voorkant van Barron's, het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift voor beleggers, waarschuwt tegen bubbels. Ze zijn nog niet ernstig en nog maar op een paar plaatsen, maar toch: het bubbelt. Dit soort covers worden gezien als contrair. Het geeft aan dat de wall of worry hoog is, al was deze bij het stoten aan het schuldenplafond bij een dichte Amerikaanse overheid groter. Sentimentsmeters wijzen op minder overoptimisme dan vorige week, mede ook vanwege groeiende zorgen over de vermindering van QE die er ooit moet aankomen vanwege het aantrekkende economisch herstel in de VS.
De groei over het derde kwartaal was positief, al was het maar 0,1%, in Nederland en de groei over het tweede kwartaal werd positief bijgesteld naar 0. Het begint erop te lijken dat Klaas Knots lodderige gevoel dat we uit een recessie zijn klopte.Het pessimisme over de huizenmarkt is aan het verdwijnen en de export doet het zo goed dat het de toorn van de rest van de wereld oproept (samen met het grote overschot op de lopende rekening van Duitsland): zo blijft de euro te sterk en kan de europeriferie zich niet genoeg via export herstellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten