Pagina's

30 januari 2014

Gaan de Emerging Markets de economie en beurzen in het Westen naar beneden brengen net als in 1998?

De eurocrisis was goed genoeg om de beurzen wereldwijd in 2011-2012 in toom te houden en de economische groei werd wereldwijd geraakt met een flinke recessie in Europa.

Eind 2013 was het de beurt aan diverse Emerging Markets om in het stof te bijten. Plotseling droogden de inkomsten uit export naar China op, knalden de investeringen in grondstoffen omlaag en vooral de grote instroom van westerse gelden die ten einde raad alles probeerden om nog enig rendement op hun vastrentende papiertjes te krijgen trokken ineens netto wat van hun spaargeld terug in plaats van het tomeloos wegkruien van hun centjes richting Emerging Markets Debt.

 De vergelijking met 1997-1998, de Aziëcrisis, begonnen in Thailand uitlopend op een spectaculair failliet van Rusland en het hedgefund LTCM in 1998 was al snel getrokken. Iedereen begint dan met op te merken dat het deze keer veel minder erg is vanwege de grote valutavoorraden en de veel grotere interne financiering van de meeste landen. Staatsschuld in vreemde valuta is meestal nog maar een beperkt percentage van het BNP.

Goldman Sachs is van de week aan het rekenen geslagen en corrigeerde de valutareserves voor van alles en nog wat. Daarna was de verdedigingslinie van de Emerging Markets veel minder indrukwekkend, maar nog wel veel en veel beter dan in 1997-1998 : "We first provide a snapshot of reserves relative to GDP, based on the latest available data. We include information on central banks’ forward books where available and do not count Brazil’s FX swaps in this measure (since they are settled in local currency). The ranking in terms of reserves in % of GDP among the 17 EMs we look at is as follows: Singapore (118%), Hong Kong (107%), Taiwan (86%), Thailand (45%), China (43%), Malaysia (40%), Korea (32%), Philippines (28%), Russia (21%), Brazil (16%), India (15%), Chile (14%), South Africa (13%), Mexico (13%), Indonesia (10%), Argentina (6%) and Turkey (4%, where this number is for the net international assets of the CBRT)"

Maar in 1997 werd een en ander eerst fors onderschat. Thailand was immers onbelangrijk en in principe geen onstabiel land. Daarom is men in 2014 niet erg gerust op verhalen dat het allemaal niet zo erg is. Overigens kon de Aziëcrisis de groei in de VS in 1998 niet omlaag krijgen, deze bleef sterk. De aandelenbeurzen hadden een korte, hevige reactie van ongeveer -20% op vooral de perikelen van LTCM. De FED moest ingrijpen en deed dat uiteraard.

.
In 2014 zijn de Emerging Markets veel en veel belangrijker dan in 1998. Na 2008 zorgden ze voor 80% van de groei in de wereld. China is de tweede economie in de wereld geworden.


De Chinese economie is vergeleken met die van de VS ruim 3 keer zo groot geworden sinds 1998. En de beurzen zijn ongeveer met het BNP gestegen. Maar sinds 2007 heb je flink verloren op de Chinese beurs en nog wel wat gewonnen op de Amerikaanse



(plaatje Minack)

 Door de afzwakking van de groei in Emerging Markets en het aantrekken van de groei in de  westerse landen wordt dit naar verwachting “slechts” 2/3: 1/3 via China en 1/3 via alle andere Emerging Markets samen. De OESO-landen zijn goed voor de andere 1/3.

 

Hilsenrath leest de theeblaadjes van de communicatie van de FED en Reinhart ook

FIVE DEGREES OF COMMUNICATION: The Fed has five different indicators in its policy statement of when it might start raising interest rates: 1) After the jobless rate gets below 6.5%; 2) If inflation looks like it might breach 2.5%; 3) Not until a “considerable time” after the bond buying program is over; 4) “Well past” the time when the jobless rate reaches the 6.5% threshold; 5) Depending on “other information” about the labor market and inflation. Officials didn’t change any of that “forward guidance” about rates, though they might decide to change it at upcoming meetings, particularly if the jobless rate, at 6.7% in December, keeps falling. Investors believe liftoff is in mid- to late-2015. http://blogs.wsj.com/economics/2014/01/29/hilsenrath-takeaways-fed-sets-bar-on-tapering/?KEYWORDS=jon+hilsenrath Analyse Reinhart/ Zentner: De FED merkte op dat het beter gaat met de economie, had geen zin om Emerging Markets extra te helpen (dat zou heel raar zijn, maar sommige marktpartijen hadden hierop gehoopt na masseerpartijen van het IMF) en heeft het parcours voor vermindering van QE zo ongeveer wel vastgesteld. Nu gaat men kijken wat de gouverneurs van de FED over de economie gaan roepen: of het gaat beter dan we dachten of het gaat beter en I told you so. In het eerste geval komt de eerste renteverhoging kennelijk eerder dan nu is ingeprijsd. In het tweede geval wacht men dus geruime tijd nadat men met QE is gestopt (PV: dus vermindering van QE is toch een soort voorbereiden op monetaire verkrapping). Opmerkelijk is dat Reinhart geen rekening houdt met een afzwakking van de economie, terwijl hij toch geen hoge groei van de economie verwacht in 2014.

FED: I told you so, this time is different

De FED deed wat ervan verwacht was: vermindering van QE met $ 10 miljard per maand, geen aanpassing van het werkloosheidsdoel en een heleboel zinnen dat ze de rente nog lang niet gaan verhogen als de inflatie te laag blijft en een set van indicatoren voor werkloosheid nog te ongunstig is.

Er was hoop dat de FED nog iets zou doen om de pil te verzachten, maar Bernanke had geen zin om rare fratsen uit te halen. Hij kwam met wat beloofd was en zo waar, er waren geen dissidenten en dat terwijl er enkele nieuwe haviken stemgerechtigd waren.

Een van de grootste anomalieën was dat je altijd aandelen moest kopen op de dag dat de FED iets ging vertellen. Vandaag was dit niet zo. De beurs ging gewoon omlaag op het besluit van de FED.
De beurzen begonnen de dag opgewekt vanwege het kordate optreden van de centrale bank van Turkije. ie maakte korte metten met de speculatie tegen de lira. Enige uren ging de lira zelfs omhoog, om daarna uit angst voor de vermindering van QE door de FED toch weer weg te zakken.

Hilsenrath, het doorgeefluikje van de FED bij de Wall Street Journal, had de wereld al voorbereid op het besluit met de woorden dat de FED nog niet zou willen reageren op de problemen van de Opkomende Landen. Dat woordje nog werd onmiddellijk uitgelegd dat de markten de FED dus eerst duidelijk moeten maken dat er een enorm probleem is in de Emerging markets waar ze straks wel op moeten reageren. Wie weet is de markt zo masochistisch dat die arme Janet Yellen daar straks inderdaad voor moet buigen.

De FED kan zeggen: I told you so. De economie is nu zo mooi aan het aantrekken door quantitative easing en een zeer ruim monetair beleid dat QE verminderd kan worden. Al dat gedoe over veel te optimistische voorspellingen van de FED is overdreven. Straks zie een cijfer voor het vierde kwartaal met een groei boven 3% en in het derde kwartaal was het meer dan 4% en in 2014 ziet het er goed uit voor de economische groei. We waren zelfs veel te pessimistisch over de daling van de werkloosheid. Alhoewel, dat was al lang van te voren voorspeld door Janet Yellen. Die zei al lang dat de werkloosheid veel harder daalde dan de participatiegraad. De FED gaat steeds meer zeggen: I told you so.
Maar dat betekent dat de FED behind the curve is, veel te laat de rente gaat verhogen om het inflatiegevaar te keren.

29 januari 2014

nog enige overdenkingen

Men krabt zich achter de oren wat de daling op de beurzen in de VS aan het veroorzaken is. Het gaat langzaam, misschien is het al bijna achter de rug.
Davos is achter de rug. Rogoff was op zijn manier optimistisch.
Het grote goede nieuws is dat Rouhani in Davos is en heel constructief bezig is. Hij had ook flink kunnen uitvallen naar al die mensen die zeggen dat je Iran niet mag vertrouwen.
De leiders in Davos zijn euforisch over de economische vooruitzichten. Een beetje te veel, maar zelfs Rogoff ziet positieve kanten.
Dan waar hij eigenlijk voor werd geïnterviewd: centrale banken worden verkeerd begrepen. De centrale banken zijn over aan het gaan op inzet van andere middelen dan QE, maar ze zijn niet aan het verkrappen.

Dan was er nog het verhaal dat je batterijen op suiker kunt laten lopen, al is het voorlopig nog niet erg toepasbaar. Maar de biotechniek staat niet stil 

Rosenberg http://www.businessinsider.com/rosenberg-more-wage-inflation-2014-1#ixzz2rgS9tdQT mompelde nog wat over aantrekkende loongroei in de VS. dat was in het Beige Book al verklapt, daar signaleert men een flink aantal sectoren waar 40 miljoen mensen werken met aantrekkende loongroei. 

http://www.businessinsider.com/ancient-european-had-blue-eyes-and-dark-skin-2014-1 7000 jaar geleden waren de Spanjaarden donker met blauwe ogen. Blanken bestaan pas heel kort. Echt zwart waren ze al 40.000 jaar niet meer denkt men. Maar ze zijn niet blank geworden omdat ze anders te weinig vitamine D binnenkregen, mar omdat ze granen gingen eten en vooral bier gingen drinken. Heel de westerse beschaving is gebaseerd op het drinken van bier
What led early humans to begin cultivating grain some 10,000 years ago?
It was beer — not bread — a growing body of research shows.
People didn't just enjoy the "altered state of awareness" that came from drinking beer, they argued, it was also nutritionally superior to every food in their diet other than animal proteins.

IFO wijst op aantrekkende groei, maar Euroschuld is nog te hoog

IFO expectations wijst op een sterke groei in Duitsland, sterker dan de voorspellingen nu zijn.
De relatieve groei van M1 ten opzichte van M2 wijst op groei als de consensus (groene lijn).
Maar bijna alle landen hebben wel ergens te veel schuld, bij de overheid, de particulier of het bedrijfsleven. Ierland heeft in alle sectoren nog te veel schuld. Dit hindert nog steeds de groei.

28 januari 2014

VIX en koersdaling wijzen eindelijk weer eens op pessimisme

De koerscorrectie van de afgelopen week (vandaag is nog niet ingetekend) wijst op een niveau dat overeenkomt met pessimisme.
S&P vergeleken met het drie maands gemiddelde gedeeld door de VIX (die de volatiliteit voor de komende 3 maanden aangeeft) wijst op steun voor de beurzen.

Daar zou de daling van de S&P ongeveer moeten stoppen als er geen nieuw slecht nieuws komt (geen ongelukken met forward guidance als werkloosheid volgende week vrijdag onder 6,5% komt, geen aanslag in Sotsji, geen oorlog à la 1914 tussen China en Japan, geen al te grote tegenvallers in ISMen groei vierde kwartaal VS door koude etc).

rentedaling in overdrijvingsfase

De laatste tijd heb ik een paar keer geblogd dat de rentecurve te steil was, zelfs voor een ISM van 57. Ook waren de speculators te zeer gepositioneerd voor rentestijging en waren institutionele beleggers record short duration volgens de peilingen van Stone McCarthy.

De rentedaling van de afgelopen weken heeft dat nu deels recht gezet.

De steilheid van 10-5 jaar rente in de VS is nu minder dan de ISM zegt. Waar is de excessieve angst voor terugnemen van QE gebleven? Die is kennelijk verdampt samen met de Argentijnse peso en de Venezuelaanse bolivar.

onderreactie in VS op verbeterende winstgroeivooruitzichten

De winstvoorspellingen van analisten vertonen de laatste tijd een totaal gebrek aan fantasie: men voorspelt gewoon precies dezelfde winstgroei als men gezien heeft. Als de gerealiseerde winst (trailing earnings)  gestegen is, dan verhoogt men de winst een jaar vooruit (forward EPS) precies even veel.

Hoe veel de winstfundamentals ook verbeterd zijn de laatste maanden, men gaf geen extra tikje aan de winstverwachtingen een jaar vooruit. De ISM staat heel hoog, je krijgt steeds meer verhalen om je oren geslagen dat de investeringsgroei aantrekt en de export ook, voorspellingen voor economische groei in 2014 gaan omhoog, winstvooruitzichten in het buitenland (Europa) verbeteren en toch geeft men geen extra gas aan de winstvooruitzichten voor 2014 (en 2015).
Zie ook: Hatzius http://www.businessinsider.com/goldmans-hatzius-on-2014-corporate-profits-2014-1#ixzz2rabt1vsA (higher US growth, productivity growth, low wage growth and a bit higher inflation, higher growth oitside the US) and Fidelity https://www.fidelity.com/viewpoints/market-and-economic-insights/why-earnings-growth-could-continue (several sectors still have low ROE, prudent investing means lower extra depreciation, overseas profits) ).

26 januari 2014

goed nieuws van de afgelopen week: Kamp, Europa, Japanse huizenmarkt, winsten VS


Kamp lichtte toe waarom Nederland 1,5%+ groei zal kunnen krijgen en vasthouden. Dit soort foto's geeft aan dat de tijden echt beter aan het worden zijn

De beurzen gingen omlaag op angsten voor China en politieke onrust in tal van Opkomende Landen zoals Turkije, Oekraïne, Argentinië, Egypte.
Volgens Norbert Ore van Startegas, de ISM-expert, is de markt veel te negatief op de HSBCI PMI voor China van 49,6 omdat deze index allen maar kijkt naar multinationals. De lokale PMI zal een beter beeld schetsen.

Er is al heel lang geen correctie geweest en men schrijft de beurs naar zo'n correctie op dit moment. Westerse beurzen reageren maar hoogst zelden op onrust in Opkomende Landen (grote uitzondering: de Aziëcrisis van 1998).
Is dit weer een buy the dip moment?

samenvatting financieel economisch nieuws van de afelopen week

De opkomende Landen zorgden voor een neergang op de beurzen. De HSBC PMI voor China zonk tot onder de 50 en in de nodige andere opkomende landen gingen de valuta's onderuit, Argentinië en Turkije voorop, maar ook de roebel moest het ontgelden (en Venezuela, de bolivar moet je niet als een serieuze munt zien). Er was volop politieke onrust in
de Oekraïne, Thailand, Turkije, Egypte en nog enkele andere landen.

Roubini glorieerde weer met een verhaal over de vergelijking met 1914 met nu China en Japan in de hoofdrol voor een nakende oorlog over enkele onnozele niet echt bewoonde eilandjes.

De yen was echter toch sterk tegen de dollar en de euro is ook al niet omlaag te branden.

Beleggers zochten hun heil weer in staatsobligaties (al was aardgas in de VS afgelopen week de topbelegging). De rentecurve was kennelijk te steil geworden en de onzekerheid over QE en Opkomende Landen was kennelijk een groot genoege aansporing.
De economische situatie in Europa was zeker niet de reden, de voorlopige PMI's vielen mee inclusief zelfs Frankrijk en dat is opwaartse bijstellingen voor de groei van Europa richting 1,5% aan het veroorzaken.

Ook het winstnieuws was niet de reden voor lagere koersen. In het begin vielen de winsten wat tegen, maar de afgelopen week is het totale beeld van winstverrassingen weer normaal geworden. De winstgroei in de VS lijkt aangetrokken te zijn naar 6,4% in het vierde kwartaal en dat is al behoorlijk beter dan het derde kwartaal.

Carney van de Bank of England werkte zich in de nesten door 7% niet meer heilig te verklaren in de forward guidance, maar deed niets om de angsten voor dalende werkloosheid en de gevolgen daarvan voor de rente de kop in te drukken. In de VS gaat volgende week iets soortgelijks spelen als de werkloosheid onder 6,5% daalt.

Er was weinig economisch nieuws uit de VS. De leading indicators stegen minimaal (0,1% tegen 1% een maand eerder), initial claims voor werkloosheid stabiliseerden en verkoop bestaande huizen trok weer aan.
.

25 januari 2014

high dividend uit

Na 2010 waren high dividend aandelen een hype. Totdat het misging in 2013. Ze waren dan ook erg duur geworden, zie plaatje van T Rowe Price.
Normaal zijn slome high dividend aandelen (ze groeien immers weinig) qua PE zo'n 25% goedkoper dan het marktgemiddelde, in 2013 waren ze 20% duurder dan het gemiddelde van de markt geworden. Toen startte de correctie. Die zou nog een heel eind verder kunnen gaan.

beurzen corrigeren op onrust in Emerging Markets en valutazwakte

We zijn gewend geweest dat de beurzen daalden op fiscale onzindelijkheid van Zuid Europese landen en vooral ook op gammele banken die dreigen meer verlies te maken dan de hele omvang van het BNP, maar nu zit men te bibberen voor onrust in Emerging Markets.

Sinds 1999 zijn we er aan gewend geraakt dat de Emerging Markets meestal een goed nieuws show was, maar sinds Bernanke over vermindering van QE begon te praten zijn de nodige Emerging Markets ernstig in de versukkeling geraakt. Je had de fragile five, de BITSI landen Brazilië, India, Turkije, Zuid Afrika en Indonesië. De double deficit club (tekort op lopende rekening en overheidstekort).

Dan is er ineens grote politieke onrust in Turkije, Oekraïne en Argentinië en in enkele landen in Afrika natuurlijk, maar dat is nauwelijks nieuws (en Syrië etc) .
En Rusland lijdt ineens ook onder allerlei speculaties, de roebel zakt snel weg. De Argentijnse peso is sinds begin dit jaar het meeste kwijt, al zo'n 15%.
Valuta's van grondstoffenproducenten zitten zwaar in de verdrukking. Heel wat hedge funds hebben long Amerikaanse dollar en short Canadese dollar als meest overtuigende bet opgezet. De Canadese centrale bank heeft van de week nog gezegd in zijn broek te doen voor deflatie en dat hielp de loonie nu ook niet bepaald. De Australische dollar ligt er ook al een hele tijd als een dweil bij.

Het is niet overal een steeds groter tranendal. Er stroomde $3,2 miljard naar India dit jaar van beleggers.

In andere landen doet men zijn uiterste best om een zwakke valuta te hebben, zoals Japan en de laatste tijd ook Zuid Korea.
De landen die niet hun best doen hun valuta te ontwaarden hebben uiteraard een sterke valuta, zoals de euro en het Engelse pond en de Chinese yuan en nu eindelijk ook de Amerikaanse dollar.
Op basis van wat een hamburger kost waren de BITSI al heel goedkoop volgens de tabel van The Economist. Alleen Brazilië is nog veel te duur.

Verder zijn er allerlei onrustbarende verhalen over China (alhoewel nu enkele succesvolle profeten als Tom DeMark zegt dat China binnen ongeveer een week het dieptepunt bereikt). Het sentiment over China is volgens Absolute Strategy Research te ver onder het nulpunt. Zo erg is een markit PMI van 49,6 nu ook weer niet.

Europa heeft nu ineens de economische wind mee en niet China of de VS

24 januari 2014

China speculeert over lot CCT

Andrew Tilton (Goldman Sachs): “Local and international media (e.g. Caixin, Financial Times) have reported that a RMB 3bn three-year investment trust issued by China Credit Trust Company (CCT) is at risk of not making its principal repayment due investors on January 31 (which also happens to be the first day of the Chinese New Year). The trust assets were used to make a loan to a coal mine company for mine acquisition and related investments, but the company has still not received licenses related to two of five planned mines, and the owner of the company was reportedly arrested in 2012 for illegal deposit taking. It has been reported that ICBC referred the project to CCT, which structured the trust product as a “collective trust” rather than a “single trust” that typically is used by banks to securitize loans. The trust was sold through ICBC to approximately 700 private banking clients, and reports suggest that ICBC will not guarantee investors in the trust against losses”.

Het bovenstaande is al even geleden gemeld, geen nieuw nieuws, maar zoals zo vaak gebeurt met nieuws uit China, wordt er met vertraging op gereageerd vanwege een nieuwe uitleg van het nieuws. Plotseling wordt men er zich van bewust dat het gaat om iets wat belangrijk genoeg is om de koersen lager te zetten. Dat kan dus na 31 januari weer gebeuren.

 De doorsnee Chinees leest niet de geruststellende woorden van westerse brokers. Er wordt een gedeeltelijke bail out verwacht van de Chinese overheid die die 700 beleggers flink gaat compenseren. Als dat gebeurt, zal men weinig reden zien om te stoppen met de rare WMP vermogensbeheerproducten te kopen (Wealth Management Product). Maar het gaat om een Trust, niet om WMP direct.

De Chinese overheid zou natuurlijk een Dijsselbloemetje moeten doen en rijke beleggers die te grote risico’s nemen niet helpen.

23 januari 2014

Lie indicatoren wijzen op 7%+ groei in China

De groei van het BNP zwakte volgens de voorlopige cijfers iets af in het vierde kwartaal, maar de cijfers die het betrouwbaarst geacht worden verbeterden in december: elektriciteitsproductie, staalproductie en cement. dat zijn de indicatoren waarmee Lie werkt en waarmee de economen de economische groeicijfers van China controleren.
Niets aan de hand dus op basis van de cijfers uit december.

El Erian weg: Great rotation uit het nieuwe normaal

Pimco’s Total Return fund was het grootste beleggingsfonds in de wereld, maar werd vorig jaar in grootte voorbijgestreefd door een passief aandelenfonds in de S&P. Er was een grote uitstroom uit obligatiefondsen naar aandelenfondsen en dat voelde men uiteraard bij Pimco. Die Great rotation had men eigenlijk wel gezien, men begon aandelenfondsen te creëren en dergelijke strategieën, maar Pimco blijft toch vooral een obligatiehuis. Men braakt er van die Great Rotation, die helemaal niet great is in hun ogen. De tijden van eenvoudig veel geld verdienen met obligaties zijn voorbij. De trend van de rente is niet langer omlaag en credit spreads zijn zo laag geworden dat je niet veel meer moet verwachten van een nog verder inkomen (alhoewel dat wel gebruikelijk is als men in de verste verten geen recessie kan ontwaren). Booswichten die aangeven te veel meer schulden te willen maken worden zwaar gestraft, nu zijn de fragile five in de Emerging Markets aan de beurt. El Erian was de uitvinder van het Nieuwe Normaal, waarbij uitgelegd werd dat economische groei laag moest blijven en daardoor inflatie ook. De economische groei was in de voorgaande decennia excessief gestimuleerd via het maken van steeds meer schulden. Eigenlijk hadden de beleidsmakers en individuen maar een strategie om groei en extra consumptie te creëren: het maken van steeds meer schulden. Dat ging decennia later dan iedereen dacht (men begon over die trend naar meer schulden al eind jaren 50 te roepen dat het snel fout zou gaan) inderdaad fout. Men had maar een oplossing om uit de problemen te komen: nog meer schulden maken. Dat is geen eenvoudige, goed werkende oplossing bij een schuldencrisis maar bij gebrek aan beter werd het toch maar weer geprobeerd. En over de rug van rijke noordelijke landen en vooral via gelddrukpraktijken van centrale banken werd na de nodige ontberingen de weg omhoog weer gevonden. Dat paste niet in het handboek van het Nieuwe Normaal en El Erian mag dat nu bekopen. Tot heel recent was je als econoom of blogger niet goed wijs als je allerlei positieve ontwikkelingen zag en zei dat er fundamentele redenen waren waarom de aandelenbeurzen stegen (winsten gingen sterk omhoog via uitbuiting van wegkwijnende middenklassers waardoor aandelen razend aantrekkelijk werden ten opzichte van vrijwel rentevrije beleggingen in vastrentende waarden). Maar de tijdgeest is veranderd. Goldman Sachs kreeg zeeën van commentaar dat hun strateeg Kostin had geroepen dat aandelen veel te duur waren en daardoor zelfs een minuscuul aandelendipje creëerde. Je mag nu kennelijk niet zo maar iets negatiefs over aandelen zeggen. Dat brengt contraire signalen teweeg, maar ik houd me maar vast aan de kart van de Kondratieffgolf dat de goede tijden voor aandelen voortduren tot 2018 minstens.

22 januari 2014

Wonkblog: wat toiletpapier over de wereld zegt

Het wonkblog van de Washington Post had een kaart van euromonitor over het gebruik van toiletpapier in de wereld.
In veel landen zijn het de pampers voor baby's die het beste verkopen. dat zijn de snel groeiende landen plus om de een of andere reden Duitsland.
Bijna dezelfde kleur hebben de sanitaire hygiëne papiertjes voor moslima's in Egypte/Iran/Saoedi-Arabië.
Lichtblauw zijn de meer gewone landen die vooral gewoon toiletpapier verkopen. Hierbij horen Amerika en Nederland.
Bejaardenluiers verkopen geweldig in Japan, Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk.

Er is natuurlijk ook een groot deel van de wereld waar men helemaal geen toilet heeft. Dat zijn vooral de landen waar men te weinig toiletpapier verkoopt om cijfers over te hebben.

Verder merkte men op dat men in Japan veel meer gebruik maakt van schoon spoelen met water in plaats van papier dan elders in het westen.

21 januari 2014

overoptimisme volgens de club van pessimisten, Chinese beurs slechter dan Japan na de bubbel

Het is tijd de club van pessimisten weer eens aan het woord te laten. John Hilsenrath heeft al laten weten dat de FED doorgaat op haar sinistere pad van vermindering van quantitative easing.
Het nieuws over de winsten in het vierde kwartaal kan de beleggers ook niet bekoren. Bianco legt uit dat de winsten veel te hoog waren neergezet in de verwachtingen omdat de beurs zo veel gestegen was. De winsten luisterden nog niet naar die hogere koersen.
De FT stond vandaag vol met voorbeelden van waanzinnige koersen voor internetbedrijven.
 
CESI, de citigroup economic surprise index is weer in de overopisme zone gekomen. Er dreigt te veel overoptimisme dat uit de pas loopt met de gestopte verbetering van de ISM. Dat maakt fors gestegen beurzen kwetsbaar.
Henri Blodget had het over de favoriete indicator van Warren Buffett die een overgewaardeerde beurs uitstraalt http://www.businessinsider.com/warren-buffett-stock-market-value-2014-1:
De waarde van de willshire 5000 index versus het BNP van de VS staat bijna op recordhoogte, net als ten tijde van de Nasdaq bubbel.

groei investeringen in Europa trekt aan

Matejka van JP Morgan had enige opbeurende plaatjes voor Europese aandelen. De fundamentals zullen inderdaad zo veel verbeteren als de koersen nu aangeven. Dat zie je onder andere aan de financial conditions, senior loan officer reports en uitlatingen van CEO's.
Heel veel hangt af van de groei van investeringen, meer investeringen betekent ook meer winstgroei.
ABN Amro had bovenstaand plaatje dat je de investeringen ziet aantrekken. In de VS gebeurt dit sterker (na een zeer tegenvallend begin van 2013). Europa kan niet te veel achterblijven, anders verliest men te veel marktaandeel. Nu de ondernemers beginnen te investeren moet ineens iedereen meedoen.

Bill en Melinda Gates: arme landen krijgen het snel beter, ontwikkelingshulp helpt fantastisch

Het meest gelezen artikel van de Wall Street Journal is het optimistische verhaal van Bill en Melinda Gates: Three Myths on the World's Poor : Bill and Melinda Gates call foreign aid a phenomenal investment that's transforming the world.

De drie mythes zijn:
1. de arme landen zijn gedoemd om arm te blijven
De laatste decennia zie je ontwikkelingen die heel gunstig zijn voor de armste landen. Vele arme landen groeien heel snel. De inkomens in China zijn sinds 1960 verachtvoudigd, in India verviervoudigd en in Brazilië vervijfvoudigd. En de laatste jaren zijn er ineens grote groeiers in Afrika: de afgelopen vijf jaar waren zeven van de tien snelst groeiende landen in Afrika. In heel veel landen zie je een middenklasse opkomen die een groot deel van de bevolking uitmaken, iets dat Bill en Melinda met eigen ogen zagen bij de Microsoft-vestiging in Mexico. Allemaal arme mensen daar toen en nu stikt het van de middenklassers.

2. ontwikkelingshulp is een verspilling van geld
Ontwikkelingshulp redt levens en helpt economische groei. Hun eigen ervaring is dat ontwikkelingshulp fenomenaal oplevert. Corruptie is op de terugweg, niet weg, maar lang niet zo erg als vroeger. Corruptie is overal, ook in de VS, waar 4 van de de laatste 7 gouverneurs van Illinois opgepakt zijn voor corruptie Ook vinden ze dat ontwikkelingshulp afhankelijk maakt en zelfstandige ontwikkeling in de weg staat. Veel landen zijn via ontwikkelingshulp rijk genoeg geworden om op eigen benen te staan. Kindersterfte is in de armste landen teruggedrongen van 18% in 1960 tot 5% nu en zal 1,6% zijn in 2035.

3. het redden van levens in de arme landen leidt tot overbevolking.
Bill en Melinda gates zondigen enorm tegen de principes van Malthus door zo veel kinderen te redden. Ze krijgen naar het hoofd geslingerd dat daardoor zo'n overbevolking ontstaat dat zelfs de rijke Amerikaanse middenklasser straks van honger dood moet gaan.
Juist de landen met de hoogste kindersterfte hebben de meest explosieve bevolkingsgroei, want je vindt dat je heel veel kinderen nodig hebt om straks met zekerheid nageslacht te hebben. De snel dalende kindersterfte maakt het minder noodzakelijk zo veel kinderen te hebben en dat gebeurt dan ook. Door die lagere kindersterfte daalt juist de bevolkingsgroei.

Bill en Melinda Gates voorspellen dat in 2035 de meeste mensen in de wereld middenklassers zullen zijn en dat er op een paar uitzonderingen na er geen echt arme landen meer zullen zijn. 


Natuurlijk zijn ze optimistisch over wat je kunt doen met geld om arme landen te helpen. Hun stichting is waanzinnig succesvol.
Overigens zijn de superrijken wel enigszins moreel verlicht iets te doen aan de noden van de armen. Vandaag had je als nieuwsfeitje dat de 85 rijkste mensen in de wereld even veel bezitten als de armste 3,5 miljard mensen op ons planeetje.

Overigens zijn ze niet de enigen die een goede toekomst zien voor de arme landen. Diamandis in zijn boek Abundance legt ook uitgebreid uit dat dit kan als de landen niet gedwarsboomd worden door invoerbeperkingen van het westen en corrupte politici of gekken zoals in Noord Korea of Somalië. Er is een enorme onderschatting van de vooruitgang in veel arme landen in de afgelopen jaren en wat hun vooruitgang in de komende decennia zal zijn.
En ook dat de groei in China met 7,7% bitter teleurstelde, maar die groei is wel even hoog als het hele BNP van Turkije en bijna dat van Indonesië.

19 januari 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afelopen week

De beurs bleef in een aarzelende stemming. De winstcijfers waren niet overtuigend en er werd alom gewaarschuwd dat aandelen te duur waren.
Er gingen rillingen door de markt heen toen Goldman Sachs onder leiding van aartspessimist Kostin wist te stellen dat aandelen hoe je er ook naar kijkt veel te duur zijn. Uiteraard kreeg hij veel bijval van de pessimisten zoals Edwards en Lapthorne van SocGen. Deze laatste wist zelfs te beweren dat de winsten helemaal niet stijgen en bedrijven veel te veel investeren gezien hun omzet en dat de ondernemingen allemaal veel te veel schulden hebben in de VS.
 
Het nieuws over de huizenmarkt in de VS was wisselend, beïnvloed door het koude weer. Housing starts, nieuwe vergunning waren lager dan de maand ervoor. Met de hypotheekaanvragen ging het juist weer veel beter.
 
De voorlopers van de ISM (Phillyfed en Empire survey en NFIB) waren omhoog. De industriële productie trok 0,3% aan. Initial claims voor werkloosheid waren meevallend omlaag.Detailhandelsverkopen  ex auto's waren veel beter dan verwacht over december. De aandelen van de retailers maakten overigens een stevige plons en maakte daarmee angsten wakker dat het slechter met retail sales zou gaan (outperformance van retail stocs wijst niet op significant betere retail sales in komende maanden, zo testte ik).
De inflatie (inclusief de groothandelsprijzen) was iets omhoog, maar bleef lager dan de Fed wil.
Consumentenvertrouwen volgens University of Michigan was tegenvallend omlaag i.p.v. omhoog.  
 
 
Enige Canadese cijfers vielen weer  tegen (huizenmarkt, senior loan officers survey).
 
In Duitsland was de groei van het BNP volgens eerste raming magertjes. In Italië bleven de handelsbalans, CPI en industriële productie positief. In het VK waren de detailhandelsverkopen erg sterk.

In Japan stegen de machine orders sterk en die voor machine tools al helemaal. Detailhandelsverkopen stegen ook sterk, vooruitlopend op de BTW-verhoging.
De handelsbalans verslechterde opnieuw. De kredietgroei trok iets aan.

In China was er een flinke afzwakking van de kredietgroei (482 miljard yuan tegen 624 miljard de vorige maand en die was al aan de lage kant). Foreign Direct Investment groei iets meer, maar is met 3,3% op jaarbasis nog erg matigjes.

goed nieuws van de afgelopen week: overheidstekort VS bijna binnen Maastrichtnormen, voorlopers ISM omhoog, aandelen niet te duur

Het overheidstekort van de VS is spectaculair verbeterd en zal verder verbeteren tot iets als -2,2% in 2014 (en dat betekent meestal dat beurzen solidair zijn met die verbetering). Het tekort is nu $560 miljard op jaarbasis, ofwel 3,3% van het BNP.

Het plaatje hieronder laat zien dat de koerswinstverhoudingen niet zo extreem zijn, nu 18 op basis van trailing earnings. dat hoeft geen reden te zijn voor een komende koersdaling (waardering is dat toch al zelden). Er is geen reden om slapeloze nachten te hebben nu Kostin van Goldman Sachs via allerlei waarderingsmethoden aandelen te duur vindt en daarmee de afgelopen week weer allerlei oerinstincten wakker maakte om deze bull markt voor aandelen te verkopen.
bron: Strategas: If Preannouncement Ratio Is Any Guide, Tech, Consumer, & Industrials Sectors Poised To Gain; Trennert, 13 Jan 2014

De belangrijkste voorlopers van de ISM,  de Phillyfed, het Empire State survey en de barometer NFIB voor midden - en kleinbedrijf waren alledrie duidelijk hoger dan vorige maand. Samen met de goede ontwikkeling van nieuwe orers betekent dit dat de kansen voor opnieuw een hoge ISM goed zijn. De kern detailhandelverkopen (die ex auto's) was 0,7% hoger en dat is ook een mooi cijfer dat wijst op een verbetering van de finale vraag en ook een goede ISM ondersteunt.
Het kleine beetje rentedaling dat we gezien hebben was vorige week goed voor een stijging van hypotheken om een huis te kopen in de VS (mortgage applications for purchase) van 11,5%.

Enige indicatoren voor de groe van de werkgelegenheid in de VS  waren goed: initial claims voor werkloosheid daalden wat en de JOLTS job openings stegen tot boven de 4 miljoen.

In Japan vlogen de orders omhoog, die voor machine tools zelfs met 28% (een zeer volatiel cijfer overigens). Detailhandelsverkopen stegen eveneens flink, vermoedelijk vooruitlopend op de BTW-verhogingen.

Hershey maakte een 3D printer voor het printen van chocolade.

Dawsey (Goldman sachs): we zitten nog early cycle, niet late cycle in VS, nog niet eens midcycle

Het is nu zo lang geleden dat de recessie in de VS is afgelopen (zie plaatje van GS, het economisch herstel in de VS is nu ongeveer normaal voor de duur van de hele cyclus, ervan uitgaand dat de Great Moderation diep begraven is onder de lasten van deleveraging en de kredietcrisis), dat steeds meer mensen bang beginnen te worden dat de volgende recessie voor de deur staat. De verhalen van Edwards worden steeds gretiger gelezen. Men zwelgt ook in de rampspoedverhalen van zijn collega Lapthorne die helemaal de kluts kwijt is met zijn cijfers over de cyclus. De economie van de VS groeit, al helemaal in dollars en dat gaat gepaard met een bijna even grote groei van de schulden. Het einde der tijden is nabij, want investeringsgroei gaat veel te hard, winstgroei kan hij niet ontwaren en eigenlijk deugt er helemaal niets aan de cijfers van de VS. In de rest van de wereld is een en ander uiteraard nog veel erger, maar de rest van de wereld bestaat dan ook niet meer over tien jaar, die valt in snel tempo terug in een deflatoire depressie waarbij de middenklasse het bestaansminimum niet langer verdient. En terecht we moeten boeten in de hel vanwege roekeloze financieringen en schulden maken. Sla de bijbel er maar op na, het is helemaal onze eigen schuld dat we in de schuldenhel moeten branden.

Hoe goed hun analyse van de economie ook is geweest, je bent er niet rijk mee geworden. De trouwe volgelingen van de onheilsprofeten hebben de hele bull markt gemist. Het is uiteraard slechts een rally in de bear market, ook al leidde die tot all time highs in de S&P500, maar welke gek belegt dan ook hierin als je je geld ook kwijt kunt raken in Emerging Markets ende Europeriferie.

Zo, dat is er weer uit.
Goldman Sachs probeert de cyclus te vangen met hun swirlograms. Die laten de trend zien ten opzichte van de potentiële groei (die hoger is dan 0, een negatief cijfers hoeft dus geen negatieve economische groei te betekenen). Als je dat bekijkt zitten we nog early cycle en is er nog een enorme output gap (en vandaar ook die verhalen over deflatie). Dawsey is daarna nog een hele reeks economische indicatoren gaan bekijken naast economische groei of dit tot een andere indeling leidt. En zijn oordeel is: nee, we zitten nog steeds early cycle.

Zelf vind ik dat we mid cycle zitten. De bezettingsgraad is niet zo ver onder het gemiddelde, de cyclus heeft al lang geduurd, maar hoort ook lang te duren na de enorme terugval. Daarom gaan we nu naar de fase waarin flink geïnvesteerd moet worden om een en ander te vervangen en is een recessie nog ver weg

18 januari 2014

films over Wall Street vlak voor daling aandelenkoersen


Bespoke liet zien dat de timing van de films niet zo perfect was als bovenstaand plaatje suggereert http://www.bespokeinvest.com/thinkbig/2014/1/17/wall-street-at-the-movies.html

Aziaten watertanden van hoge rente in Amerika

In Japan is de reéle rente voor 10-jaars staatleningen negatief en in de VS positief. De bank of japan wil in het kader van abenomics de yen zo waardeloos mogelijk maken. Dat maakt Amerikaanse staatsleningen waanzinnig aantrekkelijk voor Japanners.
Samen met een FED die meer staatsleningen koopt dan het overheidstekort zijn er wel erg veel liefhebbers voor Amerikaanse staatsleningen. Toch voorspelt een Albanese meerderheid dat de rente gaat stijgen in de komende maanden.
(plaatje Bianco). De interesse van China is onduidelijk, maar bij groei van de Chinese export zal men waarschijnlijk toch wel weer kopen.
de laatste cijfers over november gaven overigens aan dat buitenlanders door de FED gedwongen waren om wat Amerikaanse staatsleningen te verkopen.

17 januari 2014

Bianco: consensus ziet altijd hogere rente

Op een paar keer na heeft de consensus met een Albanese meerderheid al jaren voorspeld dat de rente over zes maanden hoger zal zijn. Dat klopte trouwens in iets meer dan de helft van de gevallen in de laatste jaren.
Maar je moet niet van je stoel rollen dat iemand een stijgende rente voorspelt. Dat is normaal kennelijk. Je bent een rare gast als je voorspelt dat de rente daalt. Dan hoor je niet tot de gewone doorsnee-economen. Als je ook nog eens daarbij voorspelt dat we geen Japanscenario tegemoet gaan zoals Benderly/AMGR dan ben je een soort witte raaf of zwarte zwaan.

N.B. ik heb deze tabel al eerder laten zien, maar de nieuwe toevoegingen bevestigen alleen maar het beeld: economen voorspellen op basis van het economisch scenario vrijwel altijd dat de rente stijgt. Men houdt niet voldoende rekening met (Q)QE, waarbij zombiekopers tegen elke prijs obligaties kopen, waardoor de rente toch vaak kan dalen.

16 januari 2014

Phillyfed: rente altijd omhoog (Bianco)

Bij de Phillyfed ziet men altijd een hogere rente. dat is net als de consensus bijna altijd voorspelt.
Bijzonder is dat de laatste voorspellingen te laag waren. This time is different.

QE heeft alleen vertrouwen rijken opgedreven

De FED legt uit dat Quantitative Easing de economie helpt omdat men rijker wordt en zo meer vertrouwen krijgt.
Het plaatje van Morgan Stanley van Zentner laat zien dat dit klopt. Het vertrouwen van de rijken is meegestegen met de S&P.
De armen zijn niet rijker geworden door de stijging van de S&P en hun vertrouwen is niet toegenomen.
En het helpt de consumptie van jachten en andere onbetaalbare luxegoederen.
Is dat genoeg om de hele consumptie op te krikken?
Ja!

zo veel bulls, zo weinig beren op de weg, dat loopt verkeerd af of toch niet?

Er zijn wel erg veel bulls en weinig bears. Iedereen is optimistisch over aandelen. Wie moet er nu nog kopen, zodat de koersen nog hoger kunnen worden?
Dat is een van de grootste zorgen van de aandelenvorsers van het moment.
De beren zijn volgens het bovenstaande plaatje ernstig in de minderheid. Er zijn nog wat permabears, maar die worden als rare fossielen gezien en mogen niet langer de officiële visie van de bekende brokers uitdragen.

http://www.ritholtz.com/blog/2014/01/surprising-consensus-on-asset/
Nergens een effectenhuis te zien dat aandelen wil onderwegen ten opzichte van obligaties.

15 januari 2014

participatiegraad daalt door ouderen in VS

De voorspellingen voor de participatiegraad worden steeds achterhaald (hierboven St Louis FED). de participatiegraad is u zo laag als in 2020 zou moeten volgens de demografie.
Goldman Sachs had een verhaal over de veranderende redenen voor de lagere participatiegraad
Van 2008-2012 was de daling van de participatiegraad volgens de theorie. Vooral de jongeren konden geen werk krijgen en gingen langer doorstuderen.
Door nood gedwongen bleven ouderen langer doorwerken.
In 2013 werden de bordjes verhangen. Jongeren kwamen aan het werk en ouderen vlogen uit de arbeidsmarkt (deels door wao).
De huidige daling van de participatiegraad is dus aan het komen omdat men zich geforceerd van de oude knarren aan het ontdoen is, nu ze de afgelopen vier jaar niet vrijwillig plaats wilden maken voor de jongeren.  De wao puilt ineens uit.
De verandering in 2013 is inderdaad opzienbarend.

Overigens zijn er in Nederland mensen van hun stoel gerold dat de beroepsbevolking in Nederland nog jaren groeit door het afschaffen van de VUT en verhoging van de aow-leeftijd. De ouderen zorgen daardoor voor een onuitstaanbaar hoge werkloosheid van de jongeren. Op zijn Frans zou men wilen ingrijpen door alsnog de babyboomer met vervroegd pensioen te sturen, maar we hebben geen Franse regering.

alleen groei werkgelegenheid vrouwen, niet van mannen in december in VS

In de Great Recession werden vooral mannen ontslagen en in het herstel daarna vonden vooral mannen weer werk. De laatste maand zonk de groei van werkgelegenheid van mannen helemaal weg, maar groeide het aantal werkende vrouwen.
(bron plaatje economix)
Het aantal werkende vrouwen is nu eindelijk over het niveau heen van voor de crisis, de mannen hebben nog een weg te gaan.

14 januari 2014

China wil best wel oorlogje om Spratly eilanden

De laatste tijd hoor je steeds meer over Japan en China die uit nationalistische motieven een flink groter defensieapparaat willen hebben. Japan wil zich ontworstelen aan de grondwet na de Tweede Wereldoorlog die Japan een leger verbiedt dat andere landen kan aanvallen. Abe vindt dat Japan dat recht wel heeft.
China wordt hiervan onpasselijk, erg genoeg om even geen Toyota te kopen.
China is zelf aan het uitvinden hoe ze zo veel mogelijk invloed kunnen hebben op de eilandenrij voor hun kust. Japan beslaat het grootste deel, maar de eilandenrij is langer.

Het meeste herrie is over de Spratly eilanden met hun denkt men grote olievoorraden die ver van de kusten van de buurlanden liggen. China vindt dat het bij China hoort, al lijkt dat onlogisch op de kaart. Het grootste eiland wordt nu bezet door Taiwan (al helemaal onlogisch) en het op een na grootste door de Filipijnen. Op dat eiland Zhongye heeft China zijn oog laten vallen. Dat eilandje van 0,33 vierkante kilometer is net groot genoeg om er vliegtuigen te laten landen, zodat je de omgeving kunt controleren. En the Chinadaily weet te melden dat ze dit best wel militair willen afpakken van de Filipijnen, sinds de Filipijnen zo onhandig zijn geweest om de Amerikanen uit dit gebied weg te jagen, die wilden vanuit koloniale sympathieën de oud kolonie Filipijnen best wel steunen voor de Spratly eilanden, maar nu niet meer, Obama is hier immers niet helemaal in de stemming.


De FED moet steeds meer uitleggen: elk woord extra kost 6 miljard (Torsten Slok)

De verklaring van de FED bij hun besluiten worden steeds langer. Men verandert de rente niet, maar men moet steeds een ander verhaal dichten over QE en forward guidance. En dat leidt tot ongehoorzaamheid bij sommige FED-gouverneurs.
Een reden is dat de FED nu meer doelen heeft dan vroeger. Lage inflatie en acceptabele werkloosheid, dat waren de doelen van de FED vroeger. Nu moeten ze het financiële stelsel overeind houden (en dit bedreigt nu QE, de financial conditions worden te gevaarlijk) en permanent de lage vraag aanzwengelen.

aandelen in, grondstoffen uit

Na een enorme stijging van 1999 tot 2008 is er de klad gekomen in het beleggen in grondstoffen. vooral sinds 2012 geven steeds meer mensen de voorkeur aan aandelen.
De eerste beleggers werden in grondstoffen gelokt vanwege de backwardation: men prijst de grondstoffen op termijn lager in dan de spotprijzen. Dat deed de grondstoffenproducent om verzekerd te zijn van de opbrengstprijzen in de toekomst.
Sinds 1998 stopte dit. Rond 2004 werd het een belangrijk negatieve factor voor de opbrengst van grondstoffen. Die backwardation heb je wel nodig omdat de laatste tweehonderd jaar grondstoffenprijzen minder hard stegen dan de gemiddelde prijzen. Dat zou in de komende vijftig jaar wel eens weer het geval kunnen zijn. En alleen de inflatie als opbrengst, dat is in normale tijden veel te weinig (dan kun je beter forever stamps kopen, want de postprijzen zullen meer stijgen dan de gemiddelde inflatie).

12 januari 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

Na vele weken van vooral meevallend economisch nieuws waren er afgelopen week ook enige tegenvallers. De beurzen kwamen daardoor niet overtuigend positief uit de startblokken in het nieuwe jaar. De werkgelegenheidsgroei in de VS bedroeg maar 74.000 terwijl 200.000 was verwacht. Het koude weer was een belangrijke reden. dat is ook een negatieve factor voor de groei in het vierde kwartaal. Maar het handelstekort kwam veel lager binnen dan gedacht en dat zorgde voor opwaartse bijstellingen van de groei in het vierde kwartaal van ongeveer 0,5%.

De PMI's non manufacturing, de dienstensector, vielen hier en daar tegen, vooral in de VS. In Canada kromp de werkgelegenheid meer dan gedacht, met 45.000. De Canadese dollar dreigt daardoor nog zwakker te worden.

In de VS waren de initial claims voor werkloosheid lager en in de ISM's waren de cijfers voor werkgelegenheid goed, ADP-werkgelegenheidsgroei met 238.000 was ook goed, daarom maakt men zich niet veel zorgen over de groei van de werkgelegenheid. De werkloosheid daalde naar 6,7% door krimp van de beroepsbevolking. De werkloosheid komt volgende maand waarschijnlijk al onder 6,5% en dat maakt de forward guidance van de FED lastig. Ze kunnen royaal blijven omdat de inflatie nog erg laag en stabiel is en de participatiegraad is gedaald tot het laagste niveau in 35 jaar.

De ECB deed zoals verwacht niets. Draghi zag vooruitgang in Europa, maar te weinig om niet nog royaler te worden. Dat zou hij beslist doen bij eventuele tegenvallers.
Bij de FED werd de benoeming van Yellen tot voorzitter officieel goedgekeurd en de nominatie van de alom bewierookte Stanley Fischer als vicevoorzitter is nu officieel.

In Duitsland steeg de inflatie iets en waren de detailhandelsverkopen 1,5% maand op maand hoger.

In China daalde de inflatie van 3 naar 2,5%. China is een van de zorgenkinderen bij strategen, dat kan voor een onverwachte tegenvaller zorgen. Voorlopig lijkt er maar een beperkte afzwakking van de groei te zijn overigens, maar de 8%+ verwachtingen worden toch wel snel vervangen door 7%+ voor 2014.

In Japan stegen de autoverkopen fors en verbeterden de leading indicators iets.

goed nieuws van de afgelopen week

De voorspellingen voor de economische groei in de VS voor het vierde kwartaal (maar ook voor 2014) gaan omhoog. De afgelopen week kwam dit vooral door het sterk meevallende tekort op de handelsbalans, waardoor men ineens 0,5% meer groei ziet.

De olie-export stijgt en de import van olie daalt.

De werkgelegenheidsgroei viel tegen (maar zonder het grote aantal mensen dat vanwege het koude weer zat was het cijfer niet zo slecht, zie plaatje van Strategas), maar toch kon de werkloosheid flink afnemen.

Ook de initial claims voor werkloosheid daalden. In de ISM's ziet men de werkgelegenheid goed groeien. Ook de ADP-cijfers over groei van de werkgelegenheid waren goed. Per saldo blijft de trend van de werkgelegenheidsgroei goed. De groei van de werkgelegenheid zit hem uitsluitend in de voltijdbanen, niet in de part time banen en dat is gunstig (plaatje Strategas).


In februari schijnt de jaarlijkse revisie van het aantal werkende tot een opwaartse bijstelling van 235.000 te gaan leiden. Dan is eindelijk het aantal werkenden boven de top van voor de kredietcrisis. Volgende maand zou de werkgelegenheidsgroei wel eens heel groot kunnen zijn, omdat er zo veel langdurige uitkeringen gestopt zijn en een deel nu elk baantje hoe slecht dan ook accepteert.

Er is overigens een meer constructieve houding in het congres ontstaan om tot een compromis over de sociale uitkeringen en andere overheidsuitgaven komen. De republikeinen vechten hier minder om, men wil de aandacht niet afleiden van de martelgang van Obamacare.

In Europa gaf Draghi aan dat de eurozone er beter voorstaat, maar dat hij toch nog wat extra hulp moet geven met het monetaire beleid. Bij onverhoopte tegenvallers beloofde hij wat extra's te doen.
Ondertussen zijn de rentes in de europeriferie flink gedaald. Het is niet langer en destabiliserend hoge rente in bijvoorbeeld Spanje en Italië.

En men wordt weer positiever over de economische groei in Japan. Men koopt volop auto's, vooruitlopend op de BTW-verhoging. Leading indicators verbeterden.

Het meest optimistische verhaal voor de lange termijn van de afgelopen week: http://awealthofcommonsense.com/future-better-think/

11 januari 2014

olie en IQ maken gelukkig

Olielanden als Saoedi-Arabië, Venezuela, Maleisië scoren hoog op de kaart van hoe gelukkig men zich voelt http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/top-25-informative-maps-that-you-ll-never-forget en verder veel landen met hoog inkomen en IQ

China, Korea  en Japan en Noord Europa, Italië scoren goed qua intelligentie.  China en Japan zijn outliers waar men niet zo gelukkig is en wel een hoog IQ heeft.
Ik kan me overigens niet voorstellen dat de mensen in Afrika zo'n laag IQ hebben, misschien komt het door de manier van meten waarbij je veel moet lezen en westerse dingen weten.
Een alternatieve verklaring zou zijn dat de landen met de mooiste vrouwen het gelukkigste zijn.

De kaart van de Dow Jones volgens de Stock Traders Almanac

Josh Brown http://www.thereformedbroker.com/wp-content/uploads/2014/01/my-favorite-chart-on-earth.jpg vindt de bovenstaande kaart van de Dow Jones de allerbelangrijkste grafiek voor beleggen.
Dat moet natuurlijk op één na zijn, die boven het blog staat.
Maar het verhaal is duidelijk: Je hebt lange periodes waarin aandelen nauwelijks structureel van hun plaats komen (maar er af en toe wel vreselijke bear markten zijn) en periodes waarin de koersen enorm stijgen, enigszins in lijn met de inflatie in de voorgaande decennia. Bij 100% inflatie kwamer 500% koersstijging en bij 270% inflatie bijna 1500% koersstijging.

Ritholtz maakte er in 2010 een stijging van de Dow naar 38.000 van in 2025. Helemaal niet zo'n rare schatting. http://www.ritholtz.com/blog/2010/09/dow-38820-by-2025/
Daar legt hij het accent op oorlogen (met bijbehorende inflatie): de wereldoorlogen, Vietnam en na 2000 de war on terror.
Daar zit wel wat in. Beurzen leven enorm op van het peace dividend. Dan zijn er minder verkeerde niets opleverende investeringen in defensie. De begrotingstekorten vallen erg mee. dat zag je in de Clintonjaren en nu ook weer. Terugtrekking uit Irak en Afghanistan doet wonderen voor het begrotingstekort in de VS.

Aanvankelijk had men een heel negatieve kijk op deze grafiek: men zag een heel lange periode van stabilisatie en je had toch minstens drie grote bear markten nodig, d.w.z. na 2000-2003 en 2008-2009 nog een voor de grote mars naar boven kon beginnen.
Nu zijn de koersen al zo veel gestegen dat het erop lijkt dat die grote opmars naar boven al in 2009 is gestart. Volgens bovenstaande theorie gaat het vijf keer over de top minstens , al houden velen ervan om tien keer aan te houden. Als de opmars in 2018-2020 stopt (onze gedachte, althans in reële termen), lijkt vijf keer al heel wat, maar als de opmars pas na 2025 stopt kan tien maal ook heel goed.