Pagina's

19 januari 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afelopen week

De beurs bleef in een aarzelende stemming. De winstcijfers waren niet overtuigend en er werd alom gewaarschuwd dat aandelen te duur waren.
Er gingen rillingen door de markt heen toen Goldman Sachs onder leiding van aartspessimist Kostin wist te stellen dat aandelen hoe je er ook naar kijkt veel te duur zijn. Uiteraard kreeg hij veel bijval van de pessimisten zoals Edwards en Lapthorne van SocGen. Deze laatste wist zelfs te beweren dat de winsten helemaal niet stijgen en bedrijven veel te veel investeren gezien hun omzet en dat de ondernemingen allemaal veel te veel schulden hebben in de VS.
 
Het nieuws over de huizenmarkt in de VS was wisselend, beïnvloed door het koude weer. Housing starts, nieuwe vergunning waren lager dan de maand ervoor. Met de hypotheekaanvragen ging het juist weer veel beter.
 
De voorlopers van de ISM (Phillyfed en Empire survey en NFIB) waren omhoog. De industriële productie trok 0,3% aan. Initial claims voor werkloosheid waren meevallend omlaag.Detailhandelsverkopen  ex auto's waren veel beter dan verwacht over december. De aandelen van de retailers maakten overigens een stevige plons en maakte daarmee angsten wakker dat het slechter met retail sales zou gaan (outperformance van retail stocs wijst niet op significant betere retail sales in komende maanden, zo testte ik).
De inflatie (inclusief de groothandelsprijzen) was iets omhoog, maar bleef lager dan de Fed wil.
Consumentenvertrouwen volgens University of Michigan was tegenvallend omlaag i.p.v. omhoog.  
 
 
Enige Canadese cijfers vielen weer  tegen (huizenmarkt, senior loan officers survey).
 
In Duitsland was de groei van het BNP volgens eerste raming magertjes. In Italië bleven de handelsbalans, CPI en industriële productie positief. In het VK waren de detailhandelsverkopen erg sterk.

In Japan stegen de machine orders sterk en die voor machine tools al helemaal. Detailhandelsverkopen stegen ook sterk, vooruitlopend op de BTW-verhoging.
De handelsbalans verslechterde opnieuw. De kredietgroei trok iets aan.

In China was er een flinke afzwakking van de kredietgroei (482 miljard yuan tegen 624 miljard de vorige maand en die was al aan de lage kant). Foreign Direct Investment groei iets meer, maar is met 3,3% op jaarbasis nog erg matigjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten