Pagina's

3 januari 2014

volgende maand is werkloosheid VS al 6,5%: forward guidance FED hierover moet anders

Op 1 januari is de noodwet over verlenging van de werkloosheidsuitkeringen opgehouden. Obama heeft gesmeekt aan het congres om niet zo streng te zijn bij de huidige economische omstandigheden, men kan echt niet aan werk komen, maar het republikeinse congres lijkt er niet over te peinzen om extra geld uit te blijven keren aan mensen die het vertikken te stemmen op hen. Die langdurig werklozen moeten maar leren op een houtje te bijten of anders een minimumloonbaantje aan te nemen in plaats van die Mexicanen. Het gaat om maar liefst 1,2 miljoen Amerikanen die  lang genoeg werkloosheidsuitkeringen hebben gevangen.

Het gevolg is dat bij de cijfers van volgende maand over de werkoosheid die 1,2 miljoen mensen de hoofdrol gaan spelen. Een groot deel, wellicht 1 miljoen van die langdurig werklozen zal het opgeven naar werk te zoeken en zo volgens de Amerikaanse statistieken uit de beroepsbevolking vallen. Bij een werkgelegenheidsgroei van 200.000 en een met 1 miljoen gekrompen beroepsbevolking komt de werkloosheid dan uit op 6,5%. Dat cijfer heeft de FED uitgebreid geventileerd als laag genoeg om de rente te gaan verhogen. Die 6,5% zou pas eind 2015, begin 2016 bereikt worden.
De afgelopen 1-2 maanden hebben Bernanke en Yellen zich schor gepraat om duidelijk te maken dat als de werkloosheid 6,5% is de FED dan niet onmiddellijk als een dolle de rente gaat verhogen. Enkele FED-economen hebben zeer invloedrijke verhalen geschreven dat men pas de rente moet verhogen als de werkloosheid 5,5-6% is. En zelfs dan is het de vraag of het wel moet.
De FED heeft bij de aankondiging van de eerste vermindering van QE gemeld dat men de rente niet gaat verhogen als de inflatie te laag is (inflatie van BNP onder 2%) en dat de werkloosheid overtuigend enige tijd onder 6,5% moet komen.

Maar een en ander leidt wel tot problemen voor de forward guidance van de FED. Als de economische groei ook nog eens te hoog wordt, dan gelooft de markt niet meer dat de rente pas in 2016 met een pietsje wordt voor de eerste keer wordt verhoogd. Men wordt dan ook bang wellicht dat men de ingeslagen leningen met QE moet gaan verkopen.

Hierboven een plaatje uit de Wall Street Journal over wat er gebeurde toen North Carolina eerder in 2013 de langdurige werkloosheiduitkeringen schrapte. De werkloosheid kelderde ineens doordat de beroepsbevolking kleiner werd (met schat men circa 0,8%) en er was een heel klein beetje (0,1-0,3%?) sprake van extra groei werkgelegenheid

De forward guidance moet kennelijk al snel naar een te lage participatiegraad gaan. Want dat geschuif van mensen uit de beroepsbevolking maakt de situatie op de arbeidsmarkt niet beter. Er is een flinke output gap en dat hoort niet tot inflatie te leiden. Of misschien spelen er zich straks Engelse toestanden af waar bij schaarste in sommige segmenten van de economie de inflatie ineens heel hoog wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten