Pagina's

2 februari 2014

goed nieuws van de afgelopen week: BNP VS, winsten, sentiment, IFO, Japan

De groei van het BNP in het vierde kwartaal in de VS was volgens de eerste raming 3,2% en daarmee werd de versnelling van het groeitempo bevestigd. Vooral consumptie en export droegen bij, terwijl de import lager was door fracking. Het cijfer is vooral goed als je de sluiting van de overheid in oktober in beschouwing neemt en het koude weer waardoor o.a. de bouw stil lag in december. (plaatje Strategas, PCE is consumptie, blauwe stippels het aantrekken van de investeringen ex bouw)

Het winstseizoen in de VS over het vierde kwartaal begint er steeds beter uit te zien. De macro cijfers wijzen op 10% groei in het vierde kwartaal, veel beter dan de ongeveer nul in de voorgaande kwartalen. Het winstseizoen begon slechter dan normaal, maar is nu beter dan normaal (plaatjes Bianco).
En deze keer vallen de omzetten ook mee, niet zo vreemd gezien de aantrekkende economische groei met meer groei consumptie.

 En dan het beleggingssentiment, dat begint danig af te koelen. Heel wat nieuwsbrieven hebben zich even afgewend van bullish geloof.
(plaatje blog Bespoke). Het sentiment kan uiteraard nog een stuk verder verslechteren, maar de eerste schade viel tot op heden mee.

De Nasdaq zit gewoon nog in het stijgingskanaal (plaatje STTG)

Men overdrijft de noden in de Opkomende Landen, men is wel erg bang voor een herhaling van 1998. De afgelopen week bleef bijvoorbeeld de Indonesische roepia goed liggen en de officiële PMI van China kwam afgelopen vrijdagavond gewoon iets boven de 50 door.

De politiek in de VS gaat geen drama maken van de verhoging van het schuldenplafond. De republikeinen krijgen officieel niets, maar officieus krijgen ze de goedkeuring voor de Keystone pijplijn, die milieutechnisch volgens een recent rapport tolereerbaar zou zijn (en spoorwegen exploderen wat te veel de laatste tijd).

En over Europa schrijft men weer positiever. De Duitse IFO viel weer reuze mee en dat wijst op aantrekkende groei in Duitsland (ik blogde er al over) en daarmee ook in de rest van Europa. De autoverkopen trekken weer aan, het consumentenvertrouwen herstelt, zelfs in Frankrijk.

Het economisch nieuws uit Japan viel vorige week ook mee, de productie groeit, men bouwt meer. Een en ander hindert de verzwakking van de yen wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten