Pagina's

9 februari 2014

goed nieuws van de afgelopen week: Brynjolfsson, Grantham en de niet zo goede oude tijd van de Beatles

De PMI's trokken iets aan in Europa, maar in de VS duikelde de ISM manufacturing door naar het lijkt het extreem koude weer. De ISM non manufacturing was daarentegen sterker. De coincident high frequency indicatoren (zoals wekelijkse retail sales) wijzen op enige afzwakking van de groei in de VS, maar de longer leading indicators wijzen op een verder verbeterende economische groei (geldgroei, credit spreads, belastingopbrengsten).Bill McBride van Calculated Risk (geen perma bull) is optimistisch over de economie http://www.calculatedriskblog.com/2014/02/reasons-for-2014-pickup-in-economic.html. Het is vooral gebaseerd op de vastgoedcyclus (zijn expertise) en de meer florissante positie van de overheid. Er beginnen overigens nu verhalen te komen van lokale overheden die zich zo rijk voelen dat ze niet meer weten wat te doen: schulden aflossen, meer uitgeven of iets anders.
Het beleggingssentiment is fors gecorrigeerd en niet langer een bedreiging voor de beurskoersen.

Er waren twee opgewekte verhalen voor de lange termijn. Het kwartaalverhaal van Grantham (bij GMO te vinden) kreeg de meeste aandacht. Maar het boek van Brynjolfsson is denk ik belangrijker.

Deze keer was het kwartaalbericht van een opgewekte reclameboodschap voor Tesla in plaats van de gebruikelijke onheilsprofetieën vanwege een onvermijdelijke neergang door te dure grondstoffen die opraken.

Het verhaal van piekolie lag toch al op zijn gat, maar de energierevolutie in de richting van goedkope duurzame energie gaat sneller dan gedacht. Misschien is olie over tien jaar duurder dan nu, maar daarna weet Grantham het niet (hij weet het eigenlijk wel: olieprijzen zullen duikelen, maar dat is een te grote omkeer in zijn visie op de supercyclus van grondstoffen). Overigens houdt dit de stijging van metaalprijzen en voedsel niet erg tegen (wel iets).
 
Grantham kreeg vooral aandacht door zijn veel positievere visie op de energierevolutie: die gaat veel harder dan iedereen denkt en hij denkt zelf ook nog steeds positief verrast te blijven worden. Over 20 tot 40 jaar rijden er gen auto's op benzine meer rond en over een periode van 30 tot 70 jaar is er bijna geen olie en gas meer nodig voor de productie van energie.

Het was op de Amerikaanse tv weer tijd voor wat mijmeren in de tijd, die goede oude tijd die niet zo goed was. Nixon, een rechtse president, bond zo'n veertig jaar geleden de strijd aan met de honger in de VS en sindsdien hoeft dankzij de voedselbonnen daar niemand meer honger te lijden (er krijgen nu wel erg veel mensen, zo'n 47 miljoen, voedselbonnen).
En vijftig jaar geleden zetten de Beatles voor het eerst voet aan land in Amerika en de flower power tijd was definitief aangebroken. Dat optimisme over de toekomst ontberen we nu, maar we hebben het wel veel beter dan toen, al blijkt dat niet zo uit de mediane lonen per hoofd. 
Brynjolfsson zet de kanttekening dat er tegenwoordig heel wat zaken zijn waar we niet voor betalen (gratis informatie op het internet), waar we eigenlijk best voor zouden willen betalen. Hij schat dat op minstens $300 miljard per jaar. Er zijn nu ook tweeverdieners, waardoor er meer inkomen per huishouden is. Men zal niet graag terug willen naar de medische kennis van toen of het troosteloze winterdieet van kool, kool en nog eens kool.

Auto's zijn een stuk beter dan toen, veel minder gevaarlijk. Grantham was onder de indruk van de botsproeven van Tesla, zo goed als die waren.

Dan Brynjolfsson. Hij kreeg aandacht van Martin Wolf
en had een uitgebreid interview over zijn boek The Second Machine Age (met McAfee) http://www.econtalk.org/archives/2014/02/brynjolfsson_on.html  De ICT revolutie is nog volop gaande. Bij de eerste industriële revolutie werd lichamelijke arbeid vervangen door machines. In de tweede gaat men machines inzetten voor geestelijke arbeid. Dat klinkt bedreigend, maar net als bij de eerste industriële revolutie zullen we het veel beter krijgen en zal arbeid minder zwaar en minder langdurig worden. Niet iedereen zal er even veel van profiteren en vooral de lagere westerse middenklasse zal het steeds moeilijker krijgen zo veel meer te verdienen dan de niet westerse middenklasse die minstens zo intelligent is (en daarom zijn westerlingen bang voor het boek van Brynjolfsson, ook zijn uitleg van een en ander is niet geruststellend, het kan nog grotere inkomensverschillen veroorzaken, mensen overbodig maken, angstvisioenen als ie van de film the matrix etc)).
Op het ogenblik zie je sprongen in de denkkracht van computers, grote vooruitgang in artificial intelligence.
De technologische vooruitgang gaat harder dan Brynjolfsson dacht, denk aan de zelfrijdende auto die er in geen dertig jaar zou komen of simpele spraakherkenningstechnieken, iets dat al tig jaar zo slecht ging en nu ineens een eitje is volgens de technieken van Google.
Zelf denk ik dat een en ander gunstig zal zijn en een snellere groei van welvaart zal veroorzaken met schonere technologie, een betere gezondheid en meer inkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten