Pagina's

16 februari 2014

goed nieuws van de afgelopen week: Europa, China, VS en Abenomics


Net zoals onduidelijk was waarom er correctie op de beurzen optrad, net zo onduidelijk is waarom de correctie weer voorbij lijkt. Er is ineens wat meer duidelijkheid over een soft patch in de Amerikaanse economische groei, maar de kou krijgt de schuld en in de rest van de wereld gaat het beter. Meer groei in Europa, onverwacht goede handelscijfers van China.

Het lijkt erop dat men eind vorig jaar een beetje te overvoerd raakte met positieve verhalen voor 2014 en daarna weer overvoerd werd met negatieve verhalen over vooral de Opkomende Landen. Men reageerde op beide soorten verhalen overdreven en dat wordt dan weer eens recht gezet door de markt.
 
Hedge funds hadden wat al te enthousiast zitten te derisken en kwamen weer terug in de markt, zo opperde men.

Europa met Nederland voorop had meer economische groei in het laatste kwartaal van 2013 dan men dacht. 0,3% is niet zo veel, maar je komt in dit tempo toch wel boven de consensus van 1% op jaarbasis uit. De 0,7% van Nederland was het verste boven verwachting, al hadden de hoge PMI's dit al kunnen doen bevroeden. Ook in Zuid Europa zag men eindelijk positieve groeicijfers, in Portugal een nette 0,5%.

De somberheid over China verbleekte enigszins door de veel betere groeicijfers van de export en import.
Nu lijken de exportcijfers van China te hoog, maar deze keer leken ze toch redelijk betrouwbaar, al zit je altijd met de vertekening door het Chinese nieuwjaar.
Overigens waren er ook zeer hoopvolle ontwikkelingen in de betrekkingen van China met taiwan. Sinds 1949 werd er niet op zo'n hoog niveau samen gepraat.

Er kwam de afgelopen week wat tegengas tegen al die sombere verhalen over Emerging Markets. Ze groeien nog steeds sneller dan het Westen en de schulden van de overheid zijn lager. En die vergelijkingen met 1998 slaan nergens op, de landen staan er nu veel beter voor.
Zoals verwacht waren de aandelenmarkten ingenomen met de wijze woorden van Yellen over de economie en de noeste arbeid van de FED on nog meer bankreserves te drukken. Tapering is geen tightening, zo worden we steeds beter gehersenspoeld.

In de Barrons mocht deze week Applied Global Macro Research met o.a. Benderly uitleggen waarom de economie in de komende kwartalen ongeveer 4% zal gaan groeien. Zijn visie heb ik al de nodige keren behandeld. Ik ben een fan van hem en mijn verwachtingen voor de economische groei van de VS zijn meestal iets als (Benderly+ Hatzius)/2.
Hij legde uit dat men de kracht van het herstel van de huizenmarkt en de invloed daarvan op de economie onderschat. Door de hogere rente is er enige vertraging opgetreden, maar dat is zeer vaak slechts tijdelijk geweest. Benderly gelooft net als de FED in de positieve gevolgen van net wealth en verder ziet hij natuuurlijk ook de gunstige invloed van minder bezuinigingen door de overheid. Benderly ziet een stevige groei van de investeringen voorlopig.
Overigens begint ook het invloedrijke blog Calculated Risk weer positiever over de vastgoedmarkt te worden in de VS. Zij zien meer groei in 2014 door het aantrekken van de bouw van commercieel onroerend goed (dat bijvoorbeeld de skyline van Los Angelos flink zal doen rijzen).

Sommigen zijn bang dat de groei in de VS gaat terugvallen omdat er minder gespaard werd. Scott Grannis denkt precies het tegenovergestelde (net als Benderly): http://scottgrannis.blogspot.nl/2014/02/savings-deposit-growth-slows-as.html Vanwege het toegenomen vertrouwen houdt de particulier nu eindelijk op met de excessieve opbouw van spaardeposito's. Dit zet gewoon nog een hele tijd door . Het vertrouwen komt hel langzaam terug, dat was deze week bijvoorbeeld ook te zien in de stijging van de NFIB, het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf.

In Davos beloofde Abe voortvarend door te gaan met Abenomics.Dat van die landbouwhervormingen loopt vertraging op, maar fiscale hervormingen om womenomics mogelijk te maken (er werken te weinig Japanse vrouwen) gaan er komen, men zal spoedig de goedgekeurde nucleaire elektriciteitscentrale weer opstarten, men gaat weer werken aan speciale economische zones en men denkt aan belastingverlagingen voor het bedrijfsleven (de vennootschapsbelasting is relatief hoog in Japan).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten