Pagina's

6 april 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het goede economische nieuws kon de beurzen maar matig bekoren en de lange rente daalde zelfs.
Misschien is men langzaam in de ban van Poetin aan het komen, maar voorlopig lijkt Poetin geen nieuwe veroveringen te gaan maken, als we Lavrov mogen geloven (en die krijgt meestal zijn zin). De beurs lijkt eerder van slag door een themarotatie naar waarde in plaats van groei.

Het lag niet aan de PMI's die weinig bewogen. Deze bleven daarmee op een goed niveau op enkele Emerging Markets na. In Zuid Europa werden ze beter, maar Rusland was zo slecht dat daar een recessie lijkt te komen. De ISM was iets omhoog in de VS naar een acceptabele 53,7. De PMI's voor de diensten waren eveneens bijna overal mooi boven de 50, zelfs in China.

Het lag ook niet aan Draghi, want deze beloofde QE als het nodig is (te lage inflatie).
De groei in China is iets te veel aan het vertragen naar de zin van de leiders en daarom kondigden deze een mini-stimulering aan om de groei boven 7% te krijgen.

De groei van de werkgelegenheid in de VS was de vorige maand 192.000 volgens de eerste cijfers en de vorige maanden werden 37.000 opwaarts herzien. De participatiegraad steeg van 63 naar 63,2 en de beroepsbevolking is weer sneller aan het groeien. De werkweek werd langer (mede door weersinvloeden), waardoor de loonstijging 0 was, maar het aantal gewerkte uren (beste graadmeter voor groei BNP en consumptie) steeg flink. Autoverkopen waren in maart bijna 1 miljoen hoger.Nieuwe orders waren hoger in maart, maar nog lager over februari na de bijstelling.
Maar de handelscijfers vielen tegen (meer import, minder export), waardoor de ramingen voor het eerste kwartaal toch verlaagd werden naar 1,5% of lager.

In Japan werd de BTW verhoogd van 5 naar 8% en dat betekent krimp in het tweede kwartaal. De Bank of Japan lijkt met extra hulp te komen, maar nog niet meteen. De diensten PMI steeg 3 punten naar 52,2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten