Pagina's

11 mei 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen bewegen zijwaarts. Het economisch nieuws was redelijk, de zorgen over de Oekraïne zijn wat af aan het nemen, al komt dat natuurlijk niet goed. De Dow Jones zette ook afgelopen week weer een all time high en de S&P500 zit er niet ver van af. De Nasdaq en de small caps van de Russell 2000 blijven echter achter. Ook de nodige Emerging Markers weten de draai naar boven nog steeds niet te pakken te krijgen. Het sentiment op aandelen is weer bearish geworden (is een contraire indicator). De winstgroei in de VS over het eerste kwartaal is ongeveer 5,4%, niet slecht voor een economische groei van ongeveer 0.
De lange rente blijft bijzonder laag, al is de vaart naar beneden er wel uit.

De intitial claims voor werkloosheid in de VS daalden flink, na enkele weken stevig te zijn opgelopen. Arbeidsmarktindicators zoals de quit rate (vrijwillig van baan veranderen) verbeterden. Het consumentenkrediet groeide veel sterker dan verwacht, ook ex student loans. De ISM voor de dienstensector was met 55,2 sterk. Het handelstekort verbeterde in maart, de export groeide weer. Maar voorlopig wijzen de cijfers op een neerwaartse herziening van de 0,1% groei over het eerste kwartaal. De productiviteitsstijging ws -1,7%, slechter dan verwacht.
Er komen wat somberdere verhalen over de Amerikaanse huizenmarkt los, het herstel gaat trager dan gedacht (Gundlach, Buffett, Yellen bijvoorbeeld). De hypotheekrente daalt en er is weer groei in het aantal hypotheekaanvragen om een huis te kopen, dus zo erg al het ook wel weer niet gaan met de Amerikaanse huizenmarkt.

Draghi is steeds duidelijker een extra monetaire stimulering aan het beloven en lijkt gedwongen te zijn bij de volgende vergadering iets te doen, al zal dit geen volwaardige QE zijn. De euro mag niet veel verder oplopen, anders wordt het deflatiegevaar te groot (en het is al zo groot).

Yellen had haar eerste Humphrey Hawkins Testimony om rekenschap af te leggen over het beleid van de FED voor senaat en congres en dat verliep gladjes. Geen uitglijders en doorgaande beloftes nog lang een zeer ruim monetair beleid te gaan voeren, ook als de economische groei aantrekt.

Over de Chinese huizenmarkt wordt men geleidelijk negatiever en dat remt de groei minstens 1%. De diensten PMI daalde van 51,9 naar 51,4.
Daardoor moet er meer dan gedacht gestimuleerd worden met investeringen in infrastructuur. 

In Japan gaan de PMI's flink omlaag, zoals verwacht vanwege de groeidaling in het tweede kwartaal door de BTW-verhoging. Er begint meer geloof te komen dat Kuroda iets extra's gaat doen rond juli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten