Pagina's

10 augustus 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen waren in de greep van allerlei angsten om de FED politiek en om de Oekraïne. Wat sussende woorden vanuit Rusland waren genoeg voor een flinke eindsprint op Wall Street vrijdag. Maar Poetin kan elk ogenblik overgaan tot zijn 'humaitaire actie' om de separatisten te helpen. Obama zei dit en Ruslandvorsers die de propaganda in Rusland volgen denken dit ook. Ian Bremmer ook http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/08/update-vierjaarscyclus.html.
Het ebolavirus rukt snel op, maar is voor de beurzen niet zo relevant (voor Afrika is het verschrikkelijk). Obama was te vermurwen tot luchtacties om Erbil te beveiligen en de Yezidi (vorige week had ik er nog nooit van gehoord) te ontzetten. Israël laat zich door Hamas uit de tent lokken en gaat door met de verwoestingen. Een en ander was maar beperkt van invloed op de olieprijzen.
De redding door Portugal van Banco Espirito Santo werd als kordaat ingrijpen bestempeld en leidde niet tot besmetting van andere europeriferielanden. Daar steeg de rente wel, maar dat kwam vooral door Poetin en Wall Street.

De val van high yield stopte voorlopig weer even, al zijn de uitstromen uit de beleggingsfondsen zo groot geworden dat dit toch de high yield koersen moet drukken. En EMD gaat dan enigszins mee. Investment grade credit blijft het goed doen, in lijn met staatsleningen.

Het economisch nieuws was de afgelopen week veelal goed in de VS. De ISM van de dienstensector steeg naar en zeer hoge 58, 7, nieuwe orders stegen behoorlijk,  de inital claims voor werkloosheid bereikte het laagste niveau in jaren (=goede groei werkgelegenheid en consumptie). Het handelstekort viel mee (door minder import). De groothandelsvoorraden en -omzetten vielen tegen, wat op neerwaartse herziening van de groei over het tweede kwartaal wijst.
High frequency indicators zoals van geldgroei, vervoer over het spoor wezen op doorgaande redelijk sterke economische groei in de VS.

In Europa was de groei van het BNP van Italië in het tweede kwartaal geraamd op -0,2% en na de -0,1% van het eerste kwartaal is de recessie terug in Italië. De grootste zorgen zijn voor de plotseling slechtere groei in Duitsland, met tegenvallende exportgroei, industriële productie en nieuwe orders.
De ECB wist niet te verrassen. De dalende inflatie die door de dalende grondstoffenprijzen nog niet ten einde is zette niet aan tot 'more magic Mario".

In China steeg de export ruim 14% op jaarbasis. het groeiverhaal van China is de laatste weken behoorlijk sterker geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten