Pagina's

11 september 2014

Bianco: waarom de rente in de VS weer moet dalen

De economische groei gaat niet aantrekken in de VS volgens Jim Bianco. QE zorgt voor onvoldoende risico nemen, dus geen consumptie op de pof of investeringen op hoop van zegen. Veel economen voorspellen een heleboel groei ondat de economie ver onder het potentiële groeipad zit.  Je krijgt echter deze keer geen inhaalgroei omdat de economie onder potentie zit. Misschien wordt een en ander beter in de toekomst, maar nu nog niet.
De dalende olieprijs is een aanwijzing dat economische groei te laag is. Het zal ook de investeringen van de oliemaatschappijen gaan drukken. Die waren inclusief benodigde extra infrastructuur etc. goed voor bijna de helft van de groei in Amerika in de afgelopen jaren.

De meeste economen denken dat de groei hoog moet worden omdat de ISM’s 59 staan, maar de laatste jaren is er geen verband meer tussen ISM en groei. De ISM is een raar survey geworden met overrepresenatie van optimistische overlevers van de kredietcrisis. Idem met initial claims werkloosheid, die hebben ook verband met groei werkgelegenheid verloren. Daar zit een oververtegenwoordiging in van vakbondsleden, die men steeds minder durft te ontslaan. En zo zit het met meer indicatoren. Daardoor voorspelt men voortdurend veel te rooskleurig.

De groei in de VS groeit mee met de verlaagde schattingen voor de potentiële groei, maar er is geen inhaal. Elke keer als de groei een deuk oploopt zit je permanent lager, want er kwam daarna geen inhaaleffect.

Er is geen extra groei door de gestegen waarde van beleggingen. Daaruit consumeert en investeert men niet extra, want men ziet dit als maar tijdelijk veel waard, want het is kunstmatig opgeblazen met QE. Uit tijdelijk vermogen ga je niet spenderen.

 Sinds 2006 zit de groei in de VS bijna elk kwartaal op jaarbasis onder de potentiële groei. Er zijn structurele redenen waarom de huidige economie zo weinig groeit. De demografie die voor een dalende participatiegraad zorgt en lagere inkomens. De gewone man kon vroeger een redelijk inkomen verdienen in de bouw, industrie en administratieve beroepen. Dat is niet meer zo. Alleen de hoger opgeleiden krijgen goede banen. De FED kan dit niet veranderen.

De rente moet omlaag gaan op die tegenvallende groei in de komende kwartalen. De FED gaat de rente veel later verhogen dan de markt nu denkt. Sinds eind 2012 ziet de markt het moment van de eerste renteverhoging lineair dichterbij komen. Dat zal ophouden als de aandelenmarkt 10% of meer onderuit gaat. Dan gaat men de FED weer dwingen om meer te stimuleren. De FED is doodsbenauwd de schuld te krijgen van te grote dalingen van de beurs. Janet, het komt alleen maar door jou, zo al men roepen, doe toch wat en zo zal geschieden. De FED zal elke keer weer een nieuwe indicator uitvinden om aan te tonen dat er meer hulp voor de economie nodig is, zie het laatste voorbeeld van LCM die aangeeft dat de arbeidsmarkt ruimer is dan de werkloosheid aangeeft.

 De markt is op het ogenblik danig ontdaan door een studie van de San Francisco FED die uitvlooide dat de markt ten onrechte veel minder renteverhogingen in prijst en met veel minder onzekerheid dan de FED aangeeft. Bianco zegt dat de markt gelijk heeft, want als de aandelenmarkt daalt krijg je geen renteverhoging, de economische groei is lager dan de FED aangeeft, de markt prijst altijd heel veel rentestijging in, maar daar komt al jaren niet van terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten