Pagina's

6 november 2014

Amerikanen stemmen tegen Obama: helpt dit de beurs

Het is een traditie aan het worden dat de partij van de zittende partij flinke verliezen lijdt bij de tussentijdse verkiezingen. Vooral deze keer waren de kiezers zeer ontevreden, ze hadden volgens een enquête voor 2/3 het geloof in de Amerikaanse droom verloren (met antwoorden als dat hun kinderen het slechter zullen heben dan ze zelf). Het overkwam zelfs populaire presidenten als Reagan en Clinton.
Bij de herverkiezing van Obama zei men dat de republikeinse partij een enorm probleem had, omdat er steeds minder witte Amerikanen kwamen en steeds meer zwarte en Hispanics en dat de republikeinen daarom wel op hun buik konden schrijven ooit nog een verkiezing te winnen.
Het kan dus verkeren.
Wat gaat er nu gebeuren? De markt hoopt op een soort aanpak à la Clinton die met veel charme heel veel dingen dreigde te vetoën (175 wetten) en er daadwerkelijk 35 vetode, maar uiteindelijk goed wist samen te werken met de republikeinen.

Obama wordt meer gezien als iemand die alleen op de rem gaat trappen, ook al zit hij aan de rechterzijde van de democraten (net als Clinton) en belooft hij stellig zich constructief op te gaan stellen. Hij gaat als een echte Nobama vasthouden aan stokpaardjes van democraten als tegenhouden van de Keystone pijplijn en immigratievoorstellen, zo denkt men.

Er is een heel verlanglijstje, zoals TPA samenwerking Azië

Curieus is dat men nu meer samenwerking ziet, een meer constructieve houding van het congres en de senaat

Zo'n verdeelde regering heet gridlock in de VS en voor de beurzen was het in het verleden de beste combinatie als je een democratische president had en een republikeins huis, de nieuwe situatie dus, zie tabel Bianco.

http://www.businessinsider.com/monday-scouting-report-november-3-2014-2014-11
Van de laatste 18 keer was in alle gevallen de S&P hoger na 6 en 12 maanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten