Pagina's

16 november 2014

goed economisch nieuws van de afgelopen week: handelsverdragen, meer inflatie VS, minder elders, lagere olieprijzen gunstig

Obama wil per se het Amerikaanse staatsburgerschap geven aan 5 miljoen illegalen, ouders van kinderen die wel legaal zijn. Dat kost een massa goodwill bij de republikeinen (en 5 miljoen kiezers die voorlopig wel op democraten stemmen) en dat moet goed gemaakt worden via handelsverdragen met China, TransPacificPartnership, de Keystone pijpleiding.

De handelsverdragen met China haalden het nieuws, vooral de belofte van China na 2030 minder CO2 het universum in te sturen. Maar er zaten ook afspraken bij voor handel in technologische producten die omvangrijk zijn. Zowel China als Amerika wilden dit.

 Verder is de (Amerikaanse) beurs via een zijwaartse beweging de overbought conditions weg aan het werken, zodat verdere stijgingen mogelijk zijn.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is nog steeds in een vrij krachtig herstel. Het verbeterend consumentenvertrouwen (Michigan) en van midden- en kleinbedrijf NFIB geven een verbetering op de arbeidsmarkt aan. (plaatje via a Dash of Insight)
http://fivethirtyeight.com/datalab/want-a-raise-quit-your-job/Steeds meer mensen verlaten hun baan vrijwillig om naar een betere baan te gaan. Dit is een teken dat de inkomens gaan stijgen, er meer loongroei komt.
Bovenstaand plaatje van Strategas van Rismiller laat zien dat volgens zijn voorspellingen (hij is meestal aan de pessimistische kant) van 2,8% groei in de VS in 2015 (opgehoogd van 2,3%) er over een jaar wel eens meer inflatie zou kunnen komen dan gedacht. Nu even nog niet door de dalende energieprijzen (en andere grondstoffenprijzen).
Lagere inflatie is in de meeste landen zeer welkom. De inflatiedaling gaat ruimer monetair beleid mogelijk maken in o.a. India, Korea, Polen.

In Azië komt de AIIB bank van de grond die meer infrastructuurinvesteringen mogelijk moet gaan maken. Voorlopig is China de dominante aandeelhouder. China wil er alles aan doen in diverse landen flink infrastructuurinvesteringen te financieren. Ze vinden dat en soort Marshallplan waarmee ze een beetje van hun overtollige valutareserves af kunnen komen. Xi zet hierdoor meer druk op Obama om iets meer te gaan maken van TPP (transpacific partnership) onderhandelingen, anders verliest de VS te veel vingers in de pap.

LNG gaat veel goedkoper worden en dat is goed nieuws voor met name Japan en Korea (niet voor Qatar, maar dat kan zijn geld toch niet uitgegeven krijgen, dus als die wat minder binnenkrijgen is alleen maar gunstig voor de wereldeconomie).
http://www.businessinsider.com/societe-generale-oil-price-drop-effects-2014-11
De lagere olieprijzen leiden bijna overal tot meer groei. Waarom het in de eurozone zo weinig zou helpen is me onduidelijk, men produceert er geen olie (men zegt dat dit komt door de hoge accijns en de zwakke euro, maar dat is niet voldoende vind ik).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten