Pagina's

23 november 2014

goed nieuws van de afgelopen week: renteverlagingen, herstel groei industriële cyclus

De lage olieprijzen zetten nog meer druk op de centrale banken om iets extra's te doen. En dat gebeurt dan ook. Draghi probeerde weer luchtkastelen te bouwen met hogere inflatiegeesten.


"It is essential to bring back inflation to target and without delay. […] We will do what we must to raise inflation and inflation expectations as fast as possible, as our pricestability mandate requires of us. If on its current trajectory our policy is not effective enough to achieve this, or further risks to the inflation outlook materialise, we would step up the pressure and broaden even more the channels through which we intervene, by altering accordingly the size, pace and composition of our purchases."
ECB President Mario Draghi, speech at the European Banking Congress in Frankfurt, November 20, 2014 (via Fels, MS)




De markt dat hij bedoelde te zeggen dat de euro omlaag moest en de plannetjes van Juncker om met € 300 miljard aan infrastructuurinvesteringen maar eens snel gefinancierd moesten worden.
In China werd de rente toch nog tamelijk onverwachts verlaagd. Het begint steeds duidelijker te worden dat 7,5% economische groei er voorlopig niet in zit. Er moest dus wat meer hulp komen van de Peoples Bank of China en dat zal nog wel even zo moeten blijven.
Bij de Bank of Japan is de vrede weer getekend. Kuroda overviel zijn collega's met die extra stimulering en won de stemming maar met 5-4. Nu steunt iedereen Kuroda weer.
Een en ander zorgt voor een valuta-oorlog waarbij elke centrale bank extra monetair stimuleert (behalve uitzonderingen als Rusland).

Ondertussen is de industriële cyclus weer flink aan het verbeteren in de wereld volgens Benderly. De PMI's gaven een te positief beeld in de afgelopen kwartalen en de industriële productie verzwakte meer dan de PMI's aangaven, maar nu is er weer verbetering. De industriële productie gaat versnellen in o.a. Japan, de VS en Duitsland.
Benderly voorspelt groei productie uit achterblijven/te hard gaan van detailhandelsverkopen bij de productie (voorraadcyclus denken is dat). de situatie nu in de wereld is dat na een betreurenswaardige dip in de detailhandelsverkopen (vooral Japan met zijn BTW verhoging, maar ook Europa en in mindere mate VS) we nu rijp zijn voor een herstel van de industriële productie. Als de detailhandelsverkopen door de lagere energieprijzen gaan stijgen, dan wordt het herstel van de industriële productie sterker dan het plaatje zegt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten