Pagina's

9 december 2014

hebben we eindelijk die escape velocity groei in de VS? Minack's plaatjes zeggen nee

Al jaren voorspelt men 'escape velocity' voor de Amerikaanse groei van het BNP. Dat is de benodigde versnelling van de groei om weer terug te keren naar de oude groeitrends, een groei zo ontzettend hoog dat er een korte rente van, ja dat is toch ronduit idioot, meer dan 0%.
Na de nodige jaren weet je dat het ook deze keer wel weer niet zal gebeuren. Er is gewoon iets dat de groei tegenhoudt en zelfs Yellen kan dat iets niet wegnemen.
Uiteraard heb ik ook deze keer weer hoop vanwege de mooie ISM non manufacturing en de goede groei van de werkgelegenheid. Ik ben het eens met Morgan Stanley dat we in de expansiefase van de (Juglar)cyclus zitten en daar hoort hogere groei van de consumptie bij uit hogere loonstijging.

Maar gebeurt dit? het plaatje van George Minack laat zien dat de groei van de private sector heel constant is. De bijbehorende groei van de werkgelegenheid is dat ook en veel versnelling zit er niet in. Het enige dat veranderd is, is dat de overheid de uitgaven minder snel aan het reuceren is. Er is de laatste tijd zelfs weer enige groei van de overheidsuitgaven, hoe erg de Tea Party ook tegenspartelt en hoe groot de verkiezingsoverwinning van de republikeinen ook is geweest. Maar gaan de overheidsuitgaven verder omhoog? alleen als de VS overal weer als politieagent gaat optreden, de ISlamitische Staat mores gaat leren, Afghanistan gaat helpen, een flink leger in de Baltische staten gaat opzetten, met daden boos wordt op Poetin. Niet erg waarschijnlijk dus onder het zieltogende bewind van Obama.
De potentiële groei zit in een overtuigend dalende trend. De demografie gaat overigens iets verbeteren vanwege het aanzwellende aantal millennials dat de komende jaren de arbeidsmarkt gaat versterken. Productiviteitsstijging kan iets omhoog denk ik, maar Minack ziet dat niet gebeuren.
Minack ziet 2,5% groei in de VS bij een potentiële groei van 1,5%. Dat gaat leiden tot een zodanig lage werkloosheid rond half 2015 dat de lonen wel haast harder moeten stijgen, winstmarges moeten krimpen en zo is het hem weer gelukt een neerslachtig verhaal uit de pen te doen vloeien, met zoals altijd hele mooie plaatjes om zijn verhaal te illustreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten