Pagina's

11 januari 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen wek

Het was een zeer woelige week. De eerste dagen kreeg de spectaculaire val van de rente de meeste aandacht. Dit is aan het leiden tot bespiegelingen wat deze lage rente betekent voor de economie in de toekomst. Het is niet zo duidelijk of een en ander nu echt zo’n gebrek aan groei moet betekenen, maar het begint wel vreemd te worden. Er is een loskoppeling met het economische nieuws, een (overdreven?!) reactie op de instortende olieprijzen. Ook de afgelopen week kon de olieprijs niet herstellen, sterker nog er is een berenvlag die voor de komende week niet veel goeds voorspelt voor de olieprijs.
De ECB gat vrijwel zeker met QE komen, men denkt dat € 500 miljard gekocht gaat worden per jaar. Dat kan de Duitse rentes verder omlaag drijven. Nu al is de Duitse rente tot vijf jaar negatief en men sluit negatieve tienjaarsrentes niet langer uit.


De tweede helft van de week werd beheerst door terreur in Frankrijk. Dit bracht de beurzen niet veel extra in beweging. De aandelenbeurzen waren behoorlijk volatiel, met dalingen met de rente mee, maar ook met een flinke opleving op woensdag en donderdag. 
Op de dalende participatiegraad en slechte loongroeicijfers in de VS sloeg de angst voor tegenvallende economische groei weer toe, ook al zijn de inkomens door de mooie stijging van het aantal gewerkte uren stevig omhoog (nog afgezien dat het gemiddelde inkomen harder stijgt dan het loon per uur door de snelle stijging van de inkomens van de rijkste 1 tot 20%). De beurzen en rentes daalden op vrijdag, terwijl de werkgelegenheidsgroei in de VS mooi was (vooral inclusief opwaartse herzieningen) en de werkloosheid daalde.

De meest populaire verklaring voor de tegenvallende loongroei is dat de lonen tijdens de Great Recession niet voldoende konden dalen (hierboven plaatje van Minack Advisors, die zoals zo vaak weer een overtuigend plaatje tevoorschijn toverde). Men wacht tot de lonen weer in overeenstemming zijn met wat het marginale bedrijf kan verdragen. [N.B. de lonen per uur stegen in de recessie, omdat men de totale lonen niet kon korten in lijn met de kortere werkweek en door de lage inflatie. De groene lijn ligt sinds 1982 (de periode met dalende inflatie) gemiddeld onder de rode lijn.] Ik denk dat de lonen desalniettemin sneller gaan stijgen in de komende tijd als de werkloosheid verder daalt (en de groene lijn dus stijgt). Maar helaas slechts voor een deel van de arbeidsmarkt. Een deel heeft inderdaad volgens bovenstaande theorie een te hoog loon. D.w.z. de loonstijging zal de centrale banken niet snel angst inboezemen.

Deze week kwamen de PMI’s voor de dienstensector los. Deze waren iets omlaag in de VS, maar omhoog in Duitsland. De PMI’s bevestigen een langzaam afnemend groeitempo in de VS en een langzaam toenemend tempo in de eurozone. Weinig verandering in China en Japan.
De Eurozone inflatiecijfers toonden voor het eerst deflatie van -0,15% op jaarbasis door de vallende olieprijzen. In Spanje verergerde de deflatie en ook in Duitsland verdween de inflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten