Pagina's

10 februari 2015

Grantham en de olieprijs

De kwartaalvisie van GMO is vorige week weer rond gestuurd. Eerst komt Inker aan het woord, maar dat interesseert bijna niemand (Ja, aandelenkoersen stijgen niet altijd het meeste in de landen met hoge groei van het BNP. Je kunt beter beleggen in landen die goedkoop zijn en waar het beter gaat dan verwacht. Vandaar zijn excuses dat hij landverraad aan het plegen is door amerikaanse aandelen te verruilen voor europese rommel).
Maar het gaat altijd om wat Grantham te vertellen heeft.
Deze keer moest hij een beetje door het stof, omdat hij de val van de olieprijzen niet had voorzien.

Grantham
Achteraf had hij het eigenlijk allemaal hebben moeten zien aankomen. Fracking zorgde voor een aanzienlijke uitbreiding van de olieproductie terwijl de vraag maar nauwelijks steeg. Daardoor ontstond er een overschot. Al die extra olie bovenop wat gevraagd werd zorgde voor volle olieterminals. Het kan haast niet meer opgeslagen worden. Dan knalt de olieprijs omlaag tot de variabele kosten. En die zijn minder dan de helft.
Ondertussen neemt de olie uit de bestande gewone bronnen af zoals de theorie van piekolie aangeeft. Nieuwe investeringen worden niet gedaan. Uiteindelijk gaat dit voor hogere olieprijzen zorgen.
Saoedi-Arabië krijgt inderdaad voor elkaar dat de productie uit fracking naar beneden zal vliegen.
De olieprijs blijft nu erg gevoelig voor de kostprijs uit fracking. Productie gaat nu snel omlaag, maar kan als men maar genoeg investeert snel veel omhoog.
Grantham vindt dat Saoedi-Arabië de boel knullig heeft aangepakt. Ze hadden gewoon hun productie moeten halveren en die tegen de dubbele prijs van nu dan kunnen verkopen.
Hij denkt dat de markt denkt dat er heel veel olie à $80 geproduceerd kan worden. Dat is ook het basisplaatje dat ik her en der zie.
De VS heeft slechts één jaar olieproductie van de wereld uit fracking bij een kostprijs van $120 denkt hij.

Een uitbreiding van de VS met 4% van de wereldproductie was genoeg om de oliemarkt totaal van slag te brengen. Dus ook al heeft men maar één jaar wereldolieproductie, dan nog kun je vele jaren de olieprijs saboteren.
Volgens Grantham was het niet zo zeer dat de vraag zo veel minder toenam, want dat zie je niet in dit plaatje, maar dat het aanbod toenam vanuit één plek, de VS.
[ik denk dat de OPEC nu ook wel ziet dat je ongeveer 4 miljoen vaten minder moet produceren. Vroeger liet men dit door één land doen, nu willen ze om begrijpelijke redenen dat meer landen pijn moeten lijden.]
Grantham zag een Armageddon door zeer hoge olieprijzen, maar denkt dat dit nu 5 jaar is uitgesteld, niet afgesteld. Alternatieve energie wordt nu minder op gang gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten