Pagina's

24 maart 2015

lee kuan yew, het voorbeeld van Azië

De onkreukbare staatsman die een broertje dood had aan persvrijheid is op 91-jarige leeftijd overleden.
Hij heeft Singapore van een arm land met een BNP van ongeveer $500 per hoofd een rijk land gemaakt, $15000 bij zijn vertrek als premier en 58000 nu als minister van staat tot 2011.
Hij was een vrijheidsstrijder tegen de Engelsen, ook al was zijn opvoeding Engels en Engels zijn eerste taal. Hij heette Harry Lee tot hij zich in de politiek stortte dat was tenminste een eenvoudig te herinneren naam, ik blijf moeite houden met Lee Kuan Yew; en ik zal die naam nog wel vaker aanhalen bij hoe een land elitair, centraal geleid moet worden)
Hij geloofde in de elite van Schumpeter die een land moest besturen. De premier moest onkreukbaar zijn en daarom een goed salaris hebben. Premier zijn van Singapore betekent dat je het hoogste officiële salris van een premier hebt in de wereld ($1,7 miljoen).
Hij werd op het rechte sociale pad gehouden door zijn vrouw van wie hij zielsveel hield. Zij was ook briljant.
Dat vrij baan geven aan het kapitalisme heeft vrij baan gegeven voor een zeer ongelijke inkomensverdeling. De oorsprong van PAP was communistisch, dus Lee heeft de politiek van Singapore zeer ver verwijderd van wat men oorspronkelijk voor ogen had.
De Tweede Wereldoorlog maakte veel indruk op hem. Hoe wreed de Japanners waren en hoe een wereldbeeld binnen de kortste keren verkruimelde met ineens heel andere normen en waarden.


Hij wordt ook wel de Kissinger van Azië genoemd (Hij was buitengewoon goed bevriend met Kissinger, die in de Wasimgton Post hem een eerbetoon gaf :The world will miss Lee Kuan Yew ). Hij was diplomatiek buitengewoon succesvol met o.a. China. Hij steunde Deng en Deng zag veel in het economische model van Singapore.
Lee was de behoudende vleugel van de communistisch georiënteerde PAP partij. Uiteindelijk werd Singapore 100% kapitalistisch. Hij zette zich in voor goede huisvesting, infrastructuur, liberale ideeën en vrijhandel.
Het succesverhaal van Singapore op economisch gebied is ongeëvenaard. Door zijn grote invloed op andere politici in Azië is hij een van de belangrijkste positieve mensen van de afgelopen eeuw geweest.
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2015/03/lee-kuan-yews-singapore

Geen opmerkingen:

Een reactie posten