http://www.economist.com/news/europe/21656331-greece-and-its-creditors-are-halfway-reaching-deal-it-sometimes-seems-they-always-will-be
De oproep tot een referendum met negatief stemadvies verandert de zaak.
Dijsselbloem begon de Griekse regering eens uit te schelden en hij zegt wat hij meent, niet zoals Juncker die liegen beter vindt in dit soort situaties.
Tsipras heeft overigens gelijk: het voorstel van Europa helpt Griekenland voor geen centimeter, zorgt niet voor extra groei. Doorgaan op de Europese weg is tot mislukking gedoemd.
De EIB had met enorme investeringsprojecten moeten komen en zo zou men de overheidsuitgaven kunnen drukken en toch voor meer groei zorgen. Gewoon de overheidsuitgaven drukken tot een primair overschot was genoeg, verder is te veel gevraagd.
Griekenland heeft meer bezuinigd dan alle andere landen bij elkaar, de lonen zijn meer gedaald dan waar ook. Met die 2,9 miljoen gepensioneerden kan een regering de pensioenen niet te veel drukken (dit kost 16% van het BNP, tegen 2-5% in normale landen). Men moet wel tegenpruttelen.
Voor wat achtergrond over wat Griekenland gedaan heeft: http://seekingalpha.com/article/3270235-greece-should-i-stay-or-should-i-go?ifp=1&app=1#comments_header
De ECB moet nu de trekker overhalen en zeggen dat 89 miljard euro genoeg noodsteun is bij een vrijwel zekere grexit. Er staat nog ongeveer € 140 miljard bij de banken denkt men. Dat wordt nu nog sneller minder.
Moeilijke tijden dus voor Griekenland, maar men moet door de zure appel heen bijten en accepteren dat men failliet is en dat men enorm moet inleveren en snel. Dan kan à la IJsland een spectaculair herstel optreden.
Maar eerst moet al het vermogen weg in Griekenland, daarna gaat het weer beter.
zo kan het toch niet door blijven gaan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten