Greg Ip was voor Hilsenrath het doorgeefluikje van de FED aan de markt. Hij schrijft nog steeds af en toe over de FED, maar zijn stukjes zijn niet langer door de FED gecensureerd.
Het verhaal van Yellen dat ze eerder de rente moet verhogen om zo een lager tempo van verhogingen mogelijk te maken is een staaltje risicomanagement zoals Greenspan eigenlijk ook probeerde te doen.
Het deflatierisico is weg en vanaf nu kun je verrast worden door loonstijgingen en inflatie. Als je niet snel begint met verhogen, kun je gedwongen worden de rente snel flink te verhogen. Dat is niet de bedoeling. Verhoging van de rente in september is optimaal voor de optiewaarde van de mogelijkheden van de FED. Je houdt dan de opties open de rente een of twee keer te verhogen in 2015. Tot op heden was wachten met renteverhoging rationeel, maar nu ineens niet meer, vanwege de afnemende optiewaarde.
Yellen vindt dat de kredietvragers veel te wild aan het worden zijn en afgeremd moeten worden. De werkloosheid begint te laag te worden. Volgens de juist gepensioneerde havik Fisher van Dallas is Yellen niet langer de duif, maar een gemiddeld lid van de FED. De FED laat overigens graag de oren hangen naar wat Stanley Fischer zegt en die predikt het verhaal van verhogen in september. Diverse leden van de FED zijn door Fischer academisch gevormd en durven hun leermeester niet erg tegen te spreken.
Bianco vindt dat Yellen zei dat de Amerikaanse economie nog niet hard genoeg is gegroeid voor een renteverhoging , maar dat als deze nu gaat groeien zoals verwacht een renteverhoging verdient. de FED zit al vijf jaar te hoog met de groeiverwachtingen, dus Bianco ziet de kans op een renteverhoging in september als bijna 0, net als de markt in prijst.
De consensus van de economen zit nu wel op september, maar die klunzen zitten al jaren verkeerd met hun permanente voorspelling van stijgende rentes.
Een en ander geeft wel aan dat het belangrijk was dat de FED vorige maand de groeiverwachtingen voor 2015 verlaagd heeft. Nu is het heel simpel dat de voorspellingen gehaald worden, vooral ook door de komende opwaartse herziening van de groei sinds 2012 (eind juli, dit is een jaarlijkse exercitie waarbij de groeicijfers soms flink kunnen veranderen) door rekening te houden met niet alleen gross domestic product maar ook met het de laatste tijd sneller groeiende gross domestic income. De groei in het eerste kwartaal wordt dan niet negatief, maar iets van 1,5%. Op jaarbasis zit de groei dan ineens op 3%.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten